DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Prof. Dr. Mevlüt Mülayim
Prof. Dr. Mevlüt Mülayim

Kenevir Bitkisinin Önemi

Kenevir Bitkisi; Kenevir bitkisinin ve liflerinin, yağının ve çekirdeği içeren ürünlerinin tamamı için yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Kenevir bitkisinden lif, yağ ve bazı kimyasallar elde edilir. Kenevir erkek ve dişisi ayrı olan ve gelişme döneminde çıplak gözle ayırt edilebilen bitkidir. Yetiştiği ortama göre 3- 5 aylık sürede az su ile yetişebilen, kolayca büyüyen ve 3- 4 metreye kadar boylanabilen tek yıllık bir bitkidir (Resim 1).

     

Resim 1. Kenevir Bitkisinin üst Yaprakları

 

Kenevir geçmiş dönemlerde de gıda, tekstil lifi ve halk tıbbı olarak kullanılmıştır. Son yıllarda, gıda, yiyecek ve içecek, insan yemi için tohum, hayvan yemi, çeşitli tarımsal ürünler, ilaç, kozmotik, sabun yapımında, tekstil, kâğıt yapımı, bina inşaat ve yalıtım, enerji, süs bitkisi, otomotiv parçaları, mobilya, geri dönüşüm ve tıbbi ve sağlık ve benzeri amaçlarla kullanılmaya başlanılmıştır. Kenevir bu kullanımları dışında biyolojik olarak parçalanabilen plastikler, boya, biyoyakıt, yiyecek ve hayvan yemi gibi farklı 25000 ticari üründe kullanılmaktadır.

İlaç sektöründe birçok ilacın hammaddesi olarak kullanılmaktadır. Kenevirin gıda olarak tüketilmesinin de faydaları oldukça çok olup tohumları dünyadaki protein kaynaklarından biridir. Kenevir tohumları yüksek miktarda Omega 3-6 ve 9 yağ asitlerini içeren kenevir tam bir kötü kolesterol tedavisinde kullanılmaktadır. Sporcular için iyi bir sporcu yiyeceğidir. Kanser hastalarının kemoterapi sonrası rahatlatılması için kenevir unundan yapılan kek ve benzeri mamuller Dünyanın birkaç ülkesinde kullanılır hale gelmiştir.

 

Kenevir Niçin Ekilmeli:

  • Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.
  • Karbon emici bir bitki de olan kenevir istatistiklere göre bir dekarlık alanda hasat dönemi boyunca 2.2 ton karbondioksiti atmosferden çekmektedir.
  • Kenevir, gerçek bir radyasyon temizleyicidir.
  • Kenevir 3- 5 ayda yetişir iken bir ağaç ise 20-50 yılda yetiştirilmektedir.
  • Bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm ağaca eş kâğıt üretmekte ve kenevir tam 8 kez kâğıda dönüştürülebilirken, ağaç 3 kez kâğıda dönüştürebilir.
  • Münavebeye uygun bir bitkidir.
  • Yetiştirilmesinde de herhangi bir kimyasalın kullanılmasına gerekmediğinden doğaya zarar vermemektedir.
  • Toprak ıslah edici ve bataklık kurutmada çok etkilidir.

 

Kullanım şekillerine göre kenevir bitkisini iki ana isimlendirme altında inceleyebiliriz; Marihuana olarak da bilinen esrar cinsleri, içerdiği psiko-aktif maddeler (THC) sebebiyle genellikle uyuşturucu amaçlı veya ilaç olarak kullanımı ile bilinmektedir. Endüstriyel kenevir ise bu psiko-aktif kısmı içermeyen ve tamamen lif, tohum ve bunlardan elde edilen yağ ve öz gibi yan ürünleri kullanılmaktadır.

Endüstriyel kenevirin Türkiye dâhil çoğu ülkede ekimi müsaadeli illerde izin alınması kaydıyla yetiştirilmesi yasaldır.

Erkek kenevirde farklı amaçlar için kullanılmaktadır.  

Kenevir Tohumu Bileşimi: Kenevirin toplamda doymuş(%3) ve doymamış(28) yağ asitleri toplamı %31, protein %23,nem %6, kül %6 ve %34 karbonhidrat(diyet lifi 30 gram ve şeker 2 gram) içermektedir. Kenevir bitkisinin tohumu ve tohumundan elde edilen yağı ve tohumları aşağıda Resim 2’de görülmektedir.