DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Duran Çölcü
Duran Çölcü

Savunma Sanayinde Konya’nın Gücü Giderek Artıyor

Savunma sanayi ve havacılık, ülkelerin güven ve refah içerisinde yaşaması için oldukça önemli olmasının yanında ekonomik olarak bir güç oluşturuyor.

Öyleki Savunma sanayi ve havacılık, çağımızda bütün devletlerde öncelikli sektör olduğu kadar da, stratejik bir konuma sahiptir.

Ayrıca, Savunma sanayinin teknolojik alt yapısının sağlam olması, en yeni ve ileri teknolojiler gerektirmesi, diğer sanayi sektörleri üzerindeki uyarıcı etkisini her geçen gün arttırmaktadır.

Diğer taraftan bu sektördeki Ar-Ge faaliyetlerinin artmasına ABD öncülük etmekle birlikte, Rusya, Çin, Fransa, Hindistan, Japonya, Orta Doğu ülkeleri ve İngiltere onu takip ediyor.

NATO ülkeleri savunma harcamalarında yıldan yıla büyük bir artışlar yaparak, Savunma ve Havacılık sektöründe bir güç oluşturuyorlar.   

2021'de 1,15 trilyon dolar olan savunma harcamaları, 2022'de 1,17 trilyon dolara çıkıyor.

Dünyanın içinde bulunduğu politik gerginlikler ve emperyalist davranışlarla dolayı da 2030 yılında sektörün parasal hacmi 2 trilyon dolara yakın çıkacağı öngörülüyor.

2023 yılında ülkemizin, savunmaya yönelik yapmış olduğu GSYİH %1.31 oranındaki savunma harcaması, 339,9 milyar Türk Lirası'na tekabül ediyor.

Bu harcamayla Türkiye, kendi para birimi üzerinden savunmaya en çok bütçe ayıran 3'üncü NATO ülkesi konumundadır.

Asıl önemlisi de Türkiye’nin savunma sanayinde yüzde 20 kendi kendine yeterlilik oranından, yüzde 80’e çıkan bir ülke konumuna gelmesidir.

Günümüzde Ekonomisi ve Savunma Sanayisi güçlü olan devletler söz sahibi oldu gibi, dünya ya da hemen hemen her alana da yön veriyorlar.

 

Şehrimiz Konya, ülkemizin savunma ve havacılık sanayisine gerek üretimiyle gerekse ihracatıyla verdiği katkısıyla dikkatleri çeken bir konuma geldi.

Konya Sanayi Odasının yürüttüğü çalışmaların da katkısıyla, Milli Savunma Bakanlığının Onaylı Tedarikçi Listesi’ndeki 43 Konyalı firma, ülkemizin yerli ve milli projelerine destek veriyor.

Savunma ve havacılık sanayinde 2022 yılında 135,8 Milyon dolar ihracat yaparak, Türkiye’de en fazla Savunma ve Havacılık ihracatı yapan iller arasında 4. sırada yer alması da gücünü ortaya koyuyor.

Savunma sanayiindeki bu başarısıyla, ülkemizde söz sahihi olacak bir konuma kavuşuyor.

Bunun ispatı da bu yıl 7. düzenlenen Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları Organizasyonudur. Bu bulaşma organizasyonuyla Türk Savunma Sanayiinin Kalbi Konya’da attı.

 

Geçen ay Konya Sanayi Odası tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı himayelerinde düzenlenen 7. Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları Organizasyonuna yüksek düzeyde katılım oldu. 

Açılışı KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirilen ve Savunma sanayinin devlerinin yer aldığı organizasyonda, 105 firma stant açarak, ürünlerini sergiledi.

Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,“2022 yılında 135,8 Milyon dolar ihracat yaparak, Türkiye’de en fazla Savunma ve Havacılık ihracatı yapan iller arasında Konya 4. sırada yer almaktadır. Konya girişimci atmosferi sürdüren bir ilimiz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını geride bıraktık şimdi yeni bir yüzyıla giriyoruz. Türkiye Yüzyılı. Konya öncü illerinden birisi olacak. Ülkemizin yerli ve milli savunma sanayii politikasına Konya’dan oluşturulan sağlam ekosistemle azami destek bekliyoruz. Savunma sanayi alanındaki 136 Milyon dolara yakın ihracatın orta vadede 600 milyon dolara yükseleceğine, SSB listesinde bulunan 3 Konyalı Yerli Ana Yüklenici Firma sayısının en az 10’a çıkacağına, Konya Teknoloji Endüstri Bölgesinde yeni Ana Savunma Sanayi Yatırımları göreceğimize ve katma değerli üretimin artacağına inanıyorum.”

Cevdet Yılmaz konuşmasında Türkiye Yüzyılında Konya’nın öncü ellerinden birisi olacağını dile getirmesiyle, Konya’nın sanayi üretiminin yanı sıra savunma sanayindeki potansiyelinin yüksekliğine işaret ediyor.

 Bunun yanında yaklaşık 136 milyon dolarlık ihracatını da 600 milyon dolara yükselteceğini, SSB listesindeki 3 Konyalı yüklenici firma sayısının 10’na çıkacağını, savunma sanayi yatırımlarını artıracağını da söylemesi; Şehrimiz Konya’nın Savunma ve Havacılık sektöründe de önünün açık olduğu gibi, söz sahibi olacağının bir işaretidir.

Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen konuşmasında, “Konyalı sanayicilerimizle birlikte, ana yüklenici firmalara iş gezileri düzenledik. YETEN ve EYDEP projelerinde etkin bir şekilde çalıştık. Savunma sanayinde daha disipliner çalışmalar yapmak amacıyla BÜSAT-Bütünsel Güvenlik, Sağlık ve Teknoloji Kümesi kurduk. Ana sanayi firmalarımızla ikili iş görüşmeleri organize etmeyi sürdürüyor, tedarikçi geliştirme programları organize ediyoruz. Firmalarımızın kalite-sertifikasyon süreçlerinde ihtiyaç analizleri yapılmasına destek oluyoruz. Yine yaptığımız çalışmalarla; Konya’mıza Savunma Sanayi Başkanlığı İl Temsilciliğini kazandırdık. Konya Sanayi Odamızın yürüttüğü çalışmaların da eseri olarak; Konya’mızdaki ana yüklenici firma sayımız 3’e çıktı. Milli Savunma Bakanlığımızın Onaylı Tedarikçi Listesi’ndeki 43 Konyalı firmamızla da, ülkemizin yerli ve milli projelerine destek veriyoruz.”

Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen Konya’nın savunma sanayinde bir tarih yazdığını, 43 Konyalı firmayla da ülkemizin yerli ve milli projelerine destek verdiğini, en fazla ihracat yapan iller arasında 4. sırada yer aldığını, sektörde daha güçlü bir konuma gelerek, söz sahibi olmasını hedeflediklerini belirtmesi de;  şehrimiz açısından güzel bir gelişme olacaktır.

 

Diğer konuşmacılardan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Konya Valisi Vahdettin Özkan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’da, Konya’nın savunma sanayisine yaptığı katkıları, 109 yıllık savunma sanayiine yönelik temelinin olduğunu,  Silah üreticilerinin yüzde 67’si Konya’da bulunduğunu, Huğlu ve Üzümlü ’de büyük bir başarı örneği sergilendiğini, En fazla ihracat yapan 4. il konumuna geldiğini,  Aselsan Konya Silah Sistemleri Fabrikasının Türkiye’nin ihtiyacı olan birçok silahı üretmeye devam ettiğini, Türkiye’nin, savunma sanayinde yakaladığı başarı ile teknoloji ülkesi haline geldiğini dile getirmesiyle;  ülkemizin ve şehrimizin savunma ve Havacılık sanayiinde bir üst olma yolunda emin adımlarla ilerlediğinin bir işaretidir.

 

Gelinen süreçte gıda, sağlık ve insanların ihtiyaçlarına yönelik sektörlerin öncelikleri olduğu kadar, Savunma ve Havacılık sektörüne de yatırım yapmak, üretmek ve ürettiğini geliştirmek zorunluluğu kaçınılmaz bir gerçektir. .

Dünya genelinde yaşanılan Covit salgınından sonra, tarım, gıda, çevre, sağlık ön plana çıkarken, günümüzde de Savunma ve Savunma Sanayisi ülkelerin öncelikleri arasında güçlü bir şekilde yerini alırken, stratejik bir sektör haline geldi.

Bu yüzdende Savunma Sanayisine yönelik yatırım yapan, üreten ve ihracat yapan firmalar, sağladığı istihdamla da oldukça önem arz ediyor.

Savunma ve Havacılık sektöründe ülkemizin de dünya ülkeleri arasında yerini güçlü bir şekilde alması içinde, daha fazla üretim, daha fazla ihracat ve daha fazla ürün geliştirilmesi içinde finans dâhil, daha çok destek verilmeli ve yaşadığı sorunlar da çözülmelidir.

Ne derseniz sizce de öyle yapılması gerekmez mi?

 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Duran Çölcü

Duran Çölcü

DİĞER YAZILARI Konya’nın, Sanayi Devleri İçerisindeki Başarısı Suyu İsraf Ederek, Kuraklığa Katkı Veriyoruz DOSD Meram, Down Sendromlu Bireylere Çok Şeyler Katacak Türkiye’nin İkinci Büyük OSB’si Olmamız, Güzel Bir Gelişmedir Türkiye’nin İkinci Büyük OSB’si Olmamız, Güzel Bir Gelişmedir Siyaset, seçime odaklandı Temel Ürünlerdeki Fiyat Artışların Önüne Geçilmelidir Depremzedelere Yüksek Fiyatla Ev Kiralanması Yanlış Bir Davranıştır Maddi Ve Manevi Hasarı Ağır Olan Depremi, Unutturmamalıyız Deprem Gibi Afetlerin, Toplumsal Dayanışmamızı Büyütmesi Güzel Bir Gelişmedir Yaşadığımız Deprem Felaketin Yaralarını Birlikte Saracağız Su Verimliliği Seferberliğine Destek Olmak Zorundayız Gelişen Ve Büyüyen Konya Sanayisi, Üretim ve İhracatını Yükseltme Hedefinde İnşaat Sektörünün, Finansmana Erişim Beklentisi Çoğunlukta Emekli Ve Memura Verilen Yüzde 30'luk Zamla Geçinilir Mi? İnşaat Mühendisleri, İnsan Onuruna Yakışır Şartlarda Çalışmak İstiyor Yeni Yıl Yaklaşırken, Alışveriş Telaşından Uzak Durmalıyız İnşaat Malzemeleri Sanayindeki Gerileme Artarak Devam Ediyor Asgari Ücret, Çalışanın Ailesiyle Beraber İnsanca Yaşayabileceği Bir Ücret Olmalıdır Mevlana'yı Anlamak, İnsan Sevgisi Ve Kardeşliktir Tüketicilerin, Plansız Alışverişten Kaçması Güzel Bir Gelişmedir Sadece Bir Günde Değil, Öğretmenlerimizi Her Gün Anmalıyız Konya Bakırcılar Odası Güneydoğu Anadolu’yu Gezdi Giyim Sektöründeki Mal Stoku Tedirginliği Giyim Sektöründeki Mal Stoku Tedirginliği Belirsizliklere Rağmen, Sanayiciler Üretimden Yana Enflasyon Baskısı Gıdadaki Güveni Tehlikeye Atıyor İş Dünyası Önüne Sağlıklı ve Güvenle Bakmak İstiyor Konya’nın, Yeni Bir Sanayi Havzasına Liderlik Edecek Potansiyeli Vardır Konya 6. OSEG Konferansı Ve Otomotiv Sektörünün Gücü Vatandaşın Borçlanması Mutsuzluğu Beraberinde Getiriyor Finansmana Erişim Beklentisi Artıyor Kırtasiye Ürününü, Kırtasiyeciden Alınmakla Sektörün Ayakta Kalması Sağlanır Satın Alma Gücü Giderek Zayıflıyor Esnaflarımız, Haksız Rekabetin Önüne Geçilmesini İstiyor Enflasyon, İşletmelerin Sermaye İhtiyacını Yükseltiyor
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3493
  • 2FENERBAHÇE3386
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3349
  • 6ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 7KASIMPAŞA3346
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 9CORENDON ALANYASPOR3345
  • 10EMS YAPI SİVASSPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3441
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3339
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3336
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3333
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
KONYA LOBİ Temmuz Ağustos 2023
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA