GÜNCEL

Tokayev’in seçim kararı Türk dünyasına örnek olmalı

Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hacı Ahmet Şimşek, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in Parlamento’nun açılış töreninde yaptığı konuşmada aldığı reform niteliğindeki kararlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Tokayev’in seçim kararı Türk dünyasına örnek olmalı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Parlamento’nun açılış töreninde yaptığı konuşmada eğitim, sağlık, ekonomi alanında aldığı reform niteliğindeki kararları açıkladı. Tokayev, bu sonbaharda ülkede cumhurbaşkanlığı erken seçimlerinin yapılmasını önerdi. Bunun yanı sıra ülkede cumhurbaşkanlığı görev süresinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Tokayev, "Cumhurbaşkanlığı görev süresini 7 yıllık bir süreyle sınırlandırmayı öneriyorum. Ancak tekrar seçilmesi yasaklanacak." diye konuştu.

‘TÜRK DÜNYASINA ÖRNEK OLMASINI DİLERİM’

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in aldığı roform niteliğinde kararların en önemlisinin ülke yönetimiyle ilgili sistemin değişmesi olduğunu söyleyen Hacı Ahmet Şimşek, “Cumhurbaşkanının bir defaya mahsus olarak 7 yıllığına seçilmesi çok önemli bir adım ve çok önemli bir karardır. Bu sayede Cumhurbaşkanı ülkeyi yönetirken ‘ben bir daha seçilir miyim’ endişesiyle yanlış kararlar almayacaktır. Cumhurbaşkanının amacı tekrar ikinci defa cumhurbaşkanı seçilmek değil; halkının ve ülkesinin doğruları neyse onun için çalışmaktır. Türkiye’de başkanlık sistemine geçmeden önce parlamenter sistem varken Cumhurbaşkanı 7 yıllığına bir defa seçilmekteydi. Cumhuriyetin kurucu unsurları bunu yaparken çok ileri bir şekilde sistem koymuşlardır. Kazakistan Cumhurbaşkanının reform niteliğindeki kararının bütün Türk dünyasına örnek olmasını dilerim” dedi.

‘ALINAN KARARLAR BEYİN FIRTINASININ ÜRÜNÜDÜR’

Cumhurbaşkanı Kasım Comart Tokayev’in konuşmasını hassasiyetle gözden geçirdiğini ifade eden Hacı Ahmet Şimşek, şunları aktardı: “Son derece planlı ve iyi bir çalışmanın Kazakistan halkının refahı ve gelişmiş ülkelerin halklarının seviyesine çıkması için epey bir beyin fırtınasının ürünü olduğunu hissettim. Değinilen konuları şu şekilde özetlemek mümkün: ‘Halk, istihdam, yönetim arasında uygulanabilir ilişki ve sosyal devlet olma hedefi. Ülke ekonomisinin hedefleri doğrultusunda millî geliri artırmak, âtıl durumda olan ülke kaynaklarını geliştirip halkın hizmetine sunmak ve devlet kontrolünde serbest piyasayı uygulamak. Reel sektörü geliştirip, tarımı modernize ederek, köyleri ve köylüleri daha üst seviyeye çekmek. Sağlık ve eğitim alanında adeta bir devrim gerçekleştirip bu alanda hizmeti en üst seviyeye çıkarmak ve çocukları daha müreffeh bir Kazakistan’a hazırlamak. Kamu sektörünü geliştirerek halka ve ülkeye daha iyi hizmet vermeleri için yetiştirmek. Kazakistan Ocak olaylarından ders almıştır. Dolayısıyla adalet sistemini geliştirmek ve halkın yargıya olan güvenini artırmak için köklü çalışmalar yapmak. Devletin dini adalettir.’”

‘DEMOKRATİK SİSTEME OLAN İNANCIN GÖSTERGESİDİR’

Cumhurbaşkanı Tokayev’in aldığı kararların halkın demokratik sisteme olan inancının gösterdgesi olduğunu vurgulayan Şimşek, “2024 yılında cumhurbaşkanlığı ve 2025 yılındaki parlamento seçimlerine kadar yeni sistemin modernizasyonu tamamlanmalı ve halkın karşısına bununla çıkma hedefinin konması demokratik sisteme olan inancın göstergesi olarak görüyorum. Ancak bu sonbaharda olağanüstü seçimler gitme ve cumhurbaşkanının bir defaya mahsus olmak üzere 7 yıllığına seçilme fikri beni çok heyecanlandırdı ve isabetli bir seçim olacağı kanaatindeyim. Bu vesileyle cumhurbaşkanı “acaba bir daha seçilebilir miyim?” endişesini bir tarafa bırakarak sadece ülkesinin ve halkının geleceği için çalışacaktır. Bu halka seslenişin Kazakistan’a güzellikler getirmesi en büyük temennimdir” şeklinde konuştu.

 

 SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

AdminAdmin