TEKNOLOJİ

Selçuk Üniversitesinde savunma sanayinde görünmezlik konusu ve malzeme bilimi anlatıldı

Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi tarafından “Savunma Sanayimiz ve Malzeme Bilimi” adlı panel gerçekleştirildi.

Selçuk Üniversitesinde savunma sanayinde görünmezlik konusu ve malzeme bilimi anlatıldı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kalkanlı ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Okuyucu, Selçuk Üniversitesi Müze Binası’nda düzenlenen panelde savunma sanayi ve malzeme bilimi alanlarına yönelik gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Prof. Dr. Hasan Okuyucu, “Savunma Sanayisinde Görünmezlik Teknolojileri” konusunda gerçekleştirdiği sunumunda tüm mühendislik alanlarının malzeme mühendisliğinde bir araya geldiğini söyledi. Her ülkenin kendi insanına rahat, ferah, güvenli ve huzurlu ortam sağlayabilmek için öldürme ve öldürebilme kudretine sahip olma gayretiyle savunma sistemi geliştirme eğiliminde olduğunu söyledi. Bu güce sahip olmayan ülkelerin ise Ukrayna – Rusya savaşı ile İsrail’in Filistin’de gerçekleştirdiği zulmü örnek göstererek dünyada ezildiğini ifade eden Okuyucu, görünmezlik teknolojisinin uçak, füze, gemi, denizaltı başta olmak üzere tüm araçlarda uygulanılabilir olduğunu anlattı.

Okuyucu, malzeme bilimciler ve mühendisler tarafından mutlak görünmezlik teknolojinin henüz sağlanamadığını, malzeme biliminin bu yönüyle çalışmaya açık bir alan olduğunu belirterek “Görünmezlik teknolojisi çalışan 8 büyük firma var. Bunlardan 3’ü ABD’de, bu konuda gelişmiş durumdalar. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) de bu konuda çalışmalar gerçekleştiriyor. Milli muharip uçağımız, görünmezlik teknolojisiyle üretilecek. Aralık ayı içerisinde uçacağı belirtiliyordu. İnşallah belirtilen kriterlerle uçar. Ülkemiz insanına daha güvenlik içerisinde bir yaşama alanı oluşturmasını diliyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Ali Kalkanlı da “Savunma Sanayimiz için Araştırma Projeleri ve İş Birlikleri” konulu sunumunda savunma sanayine yönelik yapılan projeler, kendi laboratuvarlarında gerçekleştirdikleri çalışmalar ile otomotivle ilgili açıklamalarda bulundu.

Panele öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.

 

AdminAdmin