YEREL

“Celaleddin Karatay Konferansları” Devam Ediyor

Karatay Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen “Celaleddin Karatay Konferansları” devam ediyor. Programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Erkan Göksu, “Türkiye Selçuklularında Gulâm Sistemi ve Celaleddin Karatay” konulu konferansında, Selçuklu devlet sistemindeki “Gulâmlık Sistemi” ve Celalettin Karatay’ın bu sistemdeki yerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

“Celaleddin Karatay Konferansları” Devam Ediyor

Selçuklu devletinde önemli görevlerde bulunan Celaleddin Karatay’ın hayatının ve dönemin ayrıntılarıyla ele alındığı “Celaleddin Karatay Konferansları” devam ediyor.

Resim önizlemesi

 

“CELALEDDİN KARATAY KONFERANSLARI” DEVAM EDİYOR

Karatay Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle Karatay Belediyesi Ali Ulvi Kurucu Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen konferanslar dizisinin ikincisi, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Göksu’nun konuşmacı olarak katıldığı programla devam etti.

GULÂM SİSTEMİ, ORTAÇAĞ TÜRK- İSLAM DEVLETLERİNİN TAMAMINDA EN ÖNEMLİ SİSTEMLERDERDEN BİRİYDİ

Resim önizlemesi

“Türkiye Selçuklularında Gulâm Sistemi ve Celaleddin Karatay” ana başlığıyla düzenlenen programda konuşan Prof. Dr. Erkan Göksu, kelime olarak “genç” anlamına gelen “Gulâm”ı ve zamanla önemli bir sistem haline gelen Gulamlığın başlangıcından gelişimine, faydalarına ve dezavantajlarına kadarki alanları ayrıntılarıyla ele aldı.

Resim önizlemesi

Gulâm Sistemi’nin Ortaçağ Türk-İslam devletlerinin tamamının en önemli müesseslerinden birisi olduğunu, bu sistemin aynı zamanda yıllarca en tartışmalı sistem haline de geldiğinin altını çizen Erkan Göksu; “Büyük Selçuklularda da Gulâmlık bir sistemdir ve bu sistemde devlet, kendi emrinden çıkmayacak bir görevli istiyor. Devletin herhangi bir yol ile çok küçük yaşlarda alıp yetiştirdiği ve devletin hizmetinde kullandığı bireylere Gulâm diyoruz. Onun için de bu bireyler belirli eğitimlerini aldıktan sonra bu bireyleri belirli bir yerden sarayın sistemine dahil ediyorlar. Kimi araştırmacılar bu bireyler saraya ahırdan, kimisine göre ise Taşhane’den giriyorlar diyor. Celaleddin Karatay’ın Taşhane’de görevi var. Emir Karatay buraya gelen Gulâmları alıyor ve eğitiyor görüşü de hakim. Bu gulamlar daha sonra sarayın tüm dairelerinde birimlerinde çalışmaya başlıyorlar ve bu bir nevi staj oluyor onlar için. Bu süre zarfında da bu Gulâmlar hangi alanlarda kabiliyet gösteriyorlarsa belli bir yaşa geldikten sonra o dairede yer alıp amir pozisyona sahip olmuş oluyorlar” ifadelerini kullandı.

 

 

AdminAdmin