ASAYİŞ

İnternet Dolandırıcılarına Konya Merkezli 4 İlde Eş Zamanlı Dev Operasyon

Ülke genelinde kurumsal araç kiralama sitelerinin kopyalarını oluşturarak, araç kiralamak isteyen 208 vatandaşı toplamda 1 milyon 850 bin TL dolandıran 19 şüpheli, Konya merkezli 4 ilde yapılan eş zamanlı operasyonda yakalanarak gözaltına alındı.

İnternet Dolandırıcılarına Konya Merkezli 4 İlde Eş Zamanlı Dev Operasyon

Konya’da internet sitesi üzerinden araç kiralamak için ödeme yapan ancak sonrasında kimseye ulaşamayarak polis ekiplerine başvuruda bulunan bir mağdurun müracaatı üzerine Konya İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri harekete geçti.

ARAÇ KİRALAMA VAADİYLE 208 VATANDAŞI 1 MİLYON 850 BİN TL DOLANDIRDILAR

Mağdurların şikâyetleri üzerine aylar süren titiz ve özverili çalışmalar sonucunda, özellikle yaz aylarında taleplerin de artmasını fırsat bilen kötü niyetli kişilerin tanınmış ve kurumsal, oto kiralama markalarının sitelerini kopyalayarak oluşturdukları siteler aracılığıyla 208 vatandaşı 1 milyon 850 bin TL dolandırdıkları tespit edildi.

Dolandırıcılık Büro Amirliğince yürütülen çalışmalar ve mağdurların ifadeleri doğrultusunda şebekenin, bilinen ve kurumsal araç kiralama markalarının internet sitelerini içerik ve ara yüz olarak aynısını tasarladıkları ve bu sitelerin internet kullanıcıları tarafından arama motorlarında görünürlüğünü sağlamak ve arttırmak amacıyla çeşitli yazılımlar, sosyal medya ilanları hatta internet reklamları kullandığı anlaşıldı.

DOLANDIRICILAR “(PHISHING) OLTALAMA” TEKNİĞİNİ KULLANMIŞLAR

Dolandırıcılık konusunda vatandaşları uyaran yetkililer kullanılan yöntemle ilgili şu ifadelere yer verdi. Dolandırıcıların bu yöntemi günümüzde yeni olmakla birlikte en yaygın kullanılan “Oltalama” (Phishing) tekniğidir. Bu yöntemle tasarımı ve içeriği gerçeğine çok benzer olan ve bilgilerinizi ele geçirmeye çalışan internet siteleri hazırlanıyor. Burada geleneksel “Oltalama” tekniğinden ayrı kullanılan yöntem ise mağdurların araç kiralama sitesine girdikten sonra tercih ettiği araca tıklamasının ardından site üzerinden mağdurun telefon numarasının istenmesi ve sözde çağrı merkezi adı altında kadın çalışanların mağdurları arayarak ödeme, peşinat, kasko veya sigorta bedeli adı altında EFT yapılması veya Kredi Kartı bilgilerini istemesi. Sonrasında da karşıda bir muhatap bulunamayınca kullanıcı dolandırılarak mağdur edildiğinin farkına varıyor.

 

ARALARINDA ŞEBEKE LİDERLERİNİN DE BULUNDUĞU 19 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

Dolandırıcılık şebekesini yakalamak için düğmeye basan Konya Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerinin yürüttükleri çalışmalar neticesinde 4 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. 208 vatandaşı 1 milyon 850 bin TL dolandıran aralarında Adem Karakuş ve Ceyhun Gürkan isimli sözde yöneticilerinin de bulunduğu toplam 19 şahıs yakalanarak gözaltına alındı.

Nitelikli dolandırıcılık suçundan gözaltına alınan 19 şüpheli emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Adliyeye sevk edilen 19 şüpheliden 9'u adli kontrol olmak üzere 10'u serbest bırakılırken, 9 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İNTERNET KULLANICILARI DOLANDIRICILARIN AĞINA DÜŞMEKTEN NASIL KORUNUR!

Öte yandan araç kiralamak isteyen vatandaşların dolandırıcıların ağına düşmemeleri için Emniyet yetkilileri bir takım uyarılarda bulundu.

En basit şekliyle internet kullanıcılarının önce farklı firmaların fiyatlarını araştırması dolandırıcıların fark edilmesinde etkili olacaktır.

Araç veya farklı kiralamalarda, ceza ödemelerinde bankacılık işlemlerinde sıklıkla karşılaşılan kopya sitelerle dolandırıcılık yöntemine karşı önlem olarak URL adreslerinin kontrol edilmesi gerekiyor. Kopya sitelerin adres çubuğundaki site isim bilgilerinde harf değişikliği yapılarak, eksik ya da fazla harf kullanılabiliyor.

Kurumsal firmalar Whatsapp hattı üzerinden veya başkaları adına havale/EFT gibi talepte bulunmaz ve size hesabınızda bulunan para miktarını sormaz.

En önemli nokta ise Ticaret Bakanlığı bünyesinde E- Ticaret Bilgi Platformu’ndaki sorgulama bölümünden https: //www.eticaret.gov.tr / adresinden girilerek anahtar kelimeyle yapılan aramada, doğrulanmış site sütununda yeşil tiki görmek güvenle alışveriş yapılabileceğini gösterir.

AdminAdmin