SİYASET

Yokuş’tan Sendikalara Ve Örgütleme Özgürlüğüne Darbeye ‘Hayır’

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında sendikalara yüzde 2’lik baraj getirilmesine tepki gösterdi.

Yokuş’tan Sendikalara Ve Örgütleme Özgürlüğüne Darbeye ‘Hayır’

AK Parti Grup Başkanlığı tarafından hazırlanan “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK’da değişiklik yapılmasına dair torba kanun teklifi  Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji komisyonunda görüşüldü. Söz konusu Torba Kanun Teklifinin 11. Maddesi ile Devlet Memurlarının üye olduğu sendikalar, sınıflandırılarak ayrımcılığın yolu açıldı.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında sendikalara yüzde 2’lik baraj getirilmesine tepki gösterdi.

MEMURLAR ARASINDA AYRIMCILIĞA SON VERİLMELİDİR

“Siyasi iktidar benzer bir düzenlemeyi geçen yıl memur sen ile yaptığı 6. Toplu sözleşme görüşmelerinde mutabakata vararak hayata geçirmiştir” diyen Yokuş, şunları söyledi:

“Memur sendikaları içinde yüzde 1’in altında üyesi bulunan sendika üyelerinin, 3 ayda bir aldıkları sendika teşvik ikramiyesi ellerinden alınmıştı. Bu hukuksuz düzenleme Danıştay tarafından iptal edilerek yüzbinlerce memurun hak kaybının önüne geçilmişti. Ak Parti iktidarı 20 yıl boyunca memurundan işçisine, emeklisinden esnafına, çiftçisinden şehit yakınları ve gazilerimize kadar her sosyal kesime ayrımcı yasal düzenlemeler yaparak adaletten ve hukuktan uzaklaşmıştır. Devletin asli ve sürekli işlerini yapan devlet memurlarını, kadrolu 4-A, sözleşmeli, 4-B gibi 32 ayrı statüde istihdam yaparak kamu düzenini kevgire çevirmiştir. Bununla da yetinmeyerek, devlet memurlarını bizden olanlar ve bizden olmayanlar diye ayrıma tabi tutmuştur. Artık kamuda liyakat yerini yandaşlık almıştır. İktidarın desteği ile kamuda yandaş sendikal yapı oluşmuştur. Bu sarı sendika ile kamuda paralel bir yapı ve yönetim tarzı oluşturulmuştur. Yarın komisyonda görüşülmeye başlanacak olan Torba Yasanın 11. Maddesi ile getirilmek istenen düzenleme kamuda iktidarla paralel bir yönetim tarzı oluşturan Memur-sen yöneticilerinin talebidir.”

KANUN TEKLİFİ ANAYASA’YA AYKIRI

 Yandaş sarı sendikaların devleti yönetir hale geldiğini ifade eden Yokuş, “Ak Parti iktidarı bir yandan devlet memurları arasında siyasi ayrımcılık yapmakta, diğer yandan da sendikal ayrımcılığını hız kesmeden sürdürmektedir. Siyasi ve bürokratik bütün baskılara rağmen iktidar beslemesi, hormonlu sendikalara üye olmayarak onurlu bir duruş sergileyen tüm devlet memurlarını kutluyorum. Anayasanın 51. maddesine göre; “Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz” şeklinde konuştu.

 

 

Siyasi iktidarın giderayak memurlar arasında büyük huzursuzluğa sebep olacak ve çalışma barışını bozacak bir düzenlemeyi daha hayata geçirmek istediğini belirten Fahrettin Yokuş,  “Söz konusu düzenleme yandaş olmayan sendikalara ve üyelerine darbe niteliğindedir. Torba Yasa teklifinin 11. Maddesi yasallaşırsa yüzbinlerce memur mağdur olacak ve önemli hak kayıplarına uğrayacaktır. Bir memurun üye olduğu sendika hizmet kolu içinde yüzde 2 barajının altında kaldı ise 3 ayda bir sendika ikramiyesi olarak 250 TL alacak. Memurun üyesi olduğu sendika yüzde 2 barajının üstünde üye sayısına sahipse 706 TL alacak. Aradaki fark 456 TL. Böyle bir garabet düzenleme olabilir mi? Bu düzenleme memurların emeğinin çalınmasıdır. Bu düzenleme ile siyasi iktidar yandaş sendikalarını daha da palazlandırmak istiyor. Bu düzenleme memurların sendika tercihine ve örgütlenme özgürlüğüne darbe vuracaktır. Türkiye’nin imzaladığı Uluslararası sözleşmelere (İLO) aykırıdır. İLO’nun 87’Nolu Sendika Özgürlüğü, Sendikalaşma Hakkının Korunması Sözleşmesine, 98’Nolu Örgütlenme ve Toplu Pazarlık Hakkı Sözleşmesine, 151’Nolu Çalışma İlişkileri (Kamu Hizmeti) Sözleşmesine aykırıdır” dedi.

SENDİKALARA DARBE NİTELİĞİNDEKİ KANUN TEKLİFİNİ GERİ ÇEKİN

Kanun teklifine imza atan milletvekillerine çağrıda bulunan Yokuş, sözlerini şöyle noktaladı:

“Bu kanun teklifinin altına imza koyan Konya Milletvekili Halil Etyemez başta olmak üzere toplam 29 Ak Parti Milletvekilini bu düzenlemeyi geri çekmeleri için buradan çağrıda bulunuyorum. Çalışanların ekonomik ve sosyal sorunlarının tavan yaptığı böyle bir süreçte çalışanlarımızın ekonomik şartlarının düzeltilmesi için, hiçbir gayret göstermeyen siyasi iktidarın yüzbinlerce memurun ekonomik kayba uğrayacağı böyle bir düzenlemeyi TBMM’nin gündeminde getirmesi tam bir garabettir. Akıl tutulmasıdır. İYİ Parti TBMM Grubu olarak, bu garabet yasa teklifinin komisyondan ve genel kuruldan geçmemesi için her türlü çabayı göstereceğiz. Buradan tüm Milletvekillerimizi göreve davet ediyorum.”

AdminAdmin