GÜNCEL

Türk Dünyası Köşe Yazarları Sempozyumu, düzenlenen panellerin ardından sona erdi

Başkanlığımızca düzenlenen ''Türk Dünyası Köşe Yazarları Sempozyumu'', farklı başlıklardaki panellerin ardından sona erdi.

Türk Dünyası Köşe Yazarları Sempozyumu, düzenlenen panellerin ardından sona erdi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen Türk Dünyası Köşe Yazarları Sempozyumu'na katılan gazeteci ve yazarlar, Türkiye'nin Türk dünyasıyla ilişkilerini geliştirmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oynadığı pozitif rolü vurgularken, Türk dünyasından gazeteciler ülkelerinin Türkiye ile gelişen ilişkilerini değerlendirdi

Azerbaycan Bayraqdar Medya Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Nadir İsmayilov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin tarihin en iyi dönemlerinden birini yaşadığını söyledi. İsmayilov, bu ilişkilerde medyanın ve siyasetin rolünü aktararak, "Bizim uzun zamandır hayal ettiğimiz şeylere ulaştık. Bu tür etkinlikler Türk dünyasının ilişkilerini artırır. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev'in iş birliği içinde hareket etmesi çok önemli. Bu sempozyumdaki konular muasır dünyanın en önemli meseleleri. Batı dünyasının Türk dünyasına karşı dezenformasyon savaşı ortada. Bize saldırı varsa bunu savunmalı, birlikte hareket etmeliyiz." dedi.

Türkmenistan ilişkilerin gelişmesinden memnun

"Türkmen Portali" internet sayfasının başyazarı Resulgeldi Dovletmyradov, Türkmenistan ile Türkiye arasındaki gelişen ilişkilere dikkati çekti.

Dovletmyradov, Türkiye'de her zaman çok güzel karşılandığını ifade ederek, ülkeler arası kardeşlik ilişkisinden büyük memnuniyet duyduğunu aktardı.

Türkmenistan'da 14 Mayıs seçimlerinin yakından takip edildiğini belirten Dovletmyradov, "Seçim olması nedeniyle Türkmenistan'da sandıklarda oy kullanacak vatandaşların heyecanlarını gözlemliyoruz. Biz de vatandaşlara kendi haber kanallarımızda oy kullanmaları ve bilgi konusunda yardımcı oluyoruz." dedi.

Sempozyum kapsamında, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Uluslararası Medya Koordinatörü Doğan Eşkinat moderatörlüğünde, "Yeni Yüzyılda Enerjide İş birliği" paneli gerçekleştirildi.

Panelde konuşan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Türksoy, yaptıkları keşiflere değinerek, şöyle konuştu:

"Burada çok önemli iki keşiften bahsetmek istiyorum. Türkiye-Suriye sınırında Şehit Esma Çevik, bir diğeri de Şehit Aybüke Yalçın sahaları, bu iki keşif gerek büyüklükleri itibarıyla gerekse jeolojik anlamda Türkiye aramacılık tarihinin en önemli iki keşfidir. Bu, Türkiye'ye bundan sonrası için üretim olarak çok ciddi katkılar sağlayacak. Ayrıca jeolojik araştırmalarda ve yeni keşiflerde bize çok önemli bir ufuk açmış durumda. Bu keşiflerle çok heyecanlıyız. Özellikle Şehit Aybüke Yalçın.... Orada yaptığımız keşif, bugüne kadar Türkiye'de yapılmış en büyük keşif. Henüz rezerv rakamını açıklamak uygun olamayabilir ama çok büyük bir rezervden bahsediyoruz."

"2. faza ulaştığımızda Türkiye tüketiminin yaklaşık yüzde 25'ini karşılıyor olacağız"

Sakarya Gaz Sahası'nın Ağustos 2020'de keşfedildiğini aktaran Türksoy, "Şu anda faz 1 çalışmalarımızı tamamlamış durumdayız. Faz 1 kapsamında 10 kuyu kazdık. Günlük 10 milyon metreküp, yani Türkiye tüketiminin yaklaşık yüzde 7'sine tekabül eden bir miktarı üretiyor olacağız. 2. fazda ise bu 10 kuyuya 30 kuyu daha ilave edeceğiz ve 40 kuyuyla 40 milyon metreküp üretim yapacağız. Bu 2. faza ulaştığımızda da Türkiye tüketiminin yaklaşık yüzde 25'ini karşılıyor olacağız. Bu 40 milyon metreküpü 2027 sonunda çıkarmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Sosyal medyanın yarattığı kirliliği yine gazetecilik temizleyecek"

Anadolu Ajansı Yayın Koordinatörü Yahya Bostan da sempozyum kapsamındaki ''Yeni Yüzyılda Medya'' başlıklı yuvarlak masa tartışma oturumunda, medyanın değişen yapısı, dezenformasyonla mücadelenin önemi ve bu bağlamdaki stratejilere ilişkin sunumunda şunları söyledi: "Değişen medya ile birlikte çok sesli, çok eğlenceli, çok imkânlı, zengin ve çeşitli bir ortam oluştu. Zaman geçtikçe toplumsal ve güvenlikle ilgili yan etkilerini görmeye başladık. Bilgi bombardımanı, kontrolsüz iletişim, entelektüel derinliğin kaybolması var, gerçek ötesi çağı besleyen, hakikatin zedelendiği bir zemin var sosyal medya üzerinden yürüyen. Başımızı çok ağrıtan, üzerinde düşünmek ve işlem yapmamız gereken dezenformasyon var."

Türk devletlerinin de bu alanda ortak adımlar atması gerektiğini söyleyen Bostan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Türk devletlerinin, Türk topluluklarının bence Youtube, Twitter gibi platformlara alternatif bazı yapıları kurmak için düşünmesi gerekiyor. Harekete geçmek lazım. Türk dünyasının bu potansiyele sahip, çok zeki, teknolojiyi çok iyi bilen insanları var. Toplumla iyi iletişim, diyalog kuran insanları var. O yüzden Türk dünyası olarak, oturup biz bunları kuralım, aktif hâle getirelim, başkasından etkilenmeyelim hatta onları davet edelim, onlar da gelsin bizim yapılarımızı kullansınlar noktasına gelmeliyiz."

Sempozyum, panellerin ardından sona ererken, katılımcılar yarın dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'e gidecek.

AdminAdmin