YEREL

Selçuk Üniversitesinden Tarihe Işık Tutan Buluş

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. İlker Işık Başkanlığında Konya’nın Karatay ilçesindeki Savatra Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında 1800 yıllık olduğu değerlendirilen sunak ortaya çıkarıldı.

Selçuk Üniversitesinden Tarihe Işık Tutan Buluş

Savatra Antik Kenti, Konya'nın Karatay ilçesindeki Yağlıbayat Mahallesi’nde yer alıyor. Kentin tarihi günümüzden 5 bin yıl öncesine uzanıyor. Bölgenin tiyatro bölümünde 1,5 metre derinlikte bulunan sunağın MS 2-3'üncü yüzyıla tarihlendiği ve yaklaşık 1800 yıllık olduğu belirtiliyor. Sunağın üzerindeki kabartmaların, Roma dönemindeki askeri zaferleri simgelediği düşünülüyor. Antik kentte daha önce de Roma dönemine ait mozaikler, heykeller ve sikkeler bulundu.

 

Kazı çalışmaları, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. İlker Işık Başkanlığında yürütülüyor. Sunağın, basamaklar üzerine devrilen blokların kaldırılması sırasında bulunduğunu belirten Doç. Dr. Işık, “Çalışmalarımızı 3 ayrı noktada sürdürüyoruz. Aurelia teşkilatı veya sülale tarafından yaptırılan ve bağışlanan sunak, hem Roma tiyatrosunda bulduğumuz bulgularla örtüşüyor hem de buranın döneminin milattan sonra ikinci veya üçüncü yüzyıl olduğu konusunda bize fikir veriyor.” dedi.

 

Savatra Antik Kentindeki tiyatronun tek başına sanatsal eserlerin sergilendiği bir yapı olmadığını ifade eden Doç. Dr. Işık, “Aynı zamanda bir meclis binası, demokrasi merkezi. Önemli ailelerin senatör olarak varlıklarını göstererek imar faaliyetlerine yardımda bulunduklarını gördük. Burası, Roma Askeri Garnizon Merkezi. Yüzlerce yıl Konya’yı korumak bakımından sınır garnizon bölgesi olan, demokrasi anlamında da kendi kendini yöneten otonom bir yönetim sistemini barındırdığını görüyoruz. Böyle bir sunak ilk defa karşımıza çıkıyor.” diye konuştu.

 

Konya tarihi açısından Çatalhüyük’ün bir marka ve prestij kazısı olduğunu aktaran Doç. Dr. Işık, “Neolitik döneme ait olan bu bulguların varlığı, bizim için çok kıymetli ancak antik dönemi içeren bir kent kazısının olmamasından dolayı bu kronolojik boşluğu kapatmak bakımından Savatra’nın varlığı çok önemli. Bizans döneminde tekrar dizayn edilen ve farklı amaçlar için kullanılan tiyatronun yaklaşık bin 500 kişilik olduğu tahmin ediliyor. Kazı çalışmalarını Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesinin destekleriyle yürütüyoruz. Burada yapılacak restorasyon çalışmasıyla şehrimize çok güzel bir antik tiyatro kazandırmayı arzu ediyoruz. Kilometrelerce uzunlukta yeraltı dehlizleriyle karşı karşıyayız. Desteklerinden dolayı Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy’a teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

 

 

AdminAdmin