GÜNCEL

Selçuk Üniversitesinde ‘Cumhuriyet ve Kadın’ temalı söyleşi

Selçuk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi tarafından Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Etkinlik kapsamında “Cumhuriyet ve Kadın” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Selçuk Üniversitesinde ‘Cumhuriyet ve Kadın’ temalı söyleşi

Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sema Yılmaz, Sultan Alparslan Kültür Merkezinde düzenlenen söyleşide Türkiye’nin bağımsızlığını kazanmasında Türk kadınının büyük rol oynadığını; Halide Edip Adıvar, Nezahat Onbaşı, Şerife Bacı, Erzurumlu Kara Fatma ve Gördesli Makbule’nin bu değerler arasında yer aldığını söyledi.

 

Resim önizlemesi

Kadın haklarının elde edilmesinde Medeni Kanunu’nun bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Yılmaz, “Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklikle kadınlara genel ve yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Bu hakların kazanılması Cumhuriyetin Türk kadınına verdiği değer ile gerçekleşmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ‘Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.’ sözleriyle toplum içinde kadınlara verdiği önemi her fırsatta dile getirmiştir. Gerçekleştirdiği reformlarla Türk kadınlarının haklarını teslim etmiştir. Öyle ki birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesini sağlamıştır.” diye konuştu.

Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sibel Küçükoğlu da Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı döneminden günümüze kadar gelen hemşirelik sürecini anlattı. Sürecin gönüllü kadınların Kurtuluş Savaşı’nda yaralanan askerlerin bakımlarıyla başladığını belirten Küçükoğlu, 1925 yılında Kızılay Hemşire Okulunun açılması, ardından mezun olan bir grup hemşirenin Columbia Üniversitesi Hemşirelik Fakültesine eğitim almaya gitmesi ve sonrasında 4 yıllık eğitim veren hemşirelik bölümlerinin açılması hakkında bilgi verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Selçuk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Serap Taştekin ve Öğr. Gör. Fatma Atakan, “Cumhuriyet ve Kadın” konulu söyleşi gerçekleştirdi.

Dr. Öğr. Üyesi Serap Taştekin, Türk kadınının mücadeleci bir yapısının olduğunu kaydetti. Eski toplumlarda Türk kadının önemli bir yerinin olduğunu aktaran Taştekin, kadının Osmanlı döneminde de sosyal ve ekonomik hayatın içerisinde olduğu dile getirdi.

Resim önizlemesi

Öğr. Gör. Fatma Atakan, “Atatürk ve Kadın Hakları” başlıklı sunumunda kadının sosyal, kültürel, siyaset, hukuk, eğitim, askeri ve ekonomi alanlarındaki yeri hakkında açıklamalarda bulundu.

Öğretim elemanları ve öğrencilerin katıldığı söyleşi, plaket takdimiyle sona erdi.

AdminAdmin