YEREL

Köylüler İsyan Etti: ‘Direneceğiz, Mücadelemiz Sürecek!’

Antalya’nın Döşemealtı İlçesi’ne bağlı köylerdeki vatandaşlar, yeraltı su kaynaklarının başka yere içme suyu olarak götürülmesini protesto ederek, eylem yaptı. Kovanlık Mahallesi girişinde tepkilerini dile getiren köylüler, basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.

Köylüler İsyan Etti: ‘Direneceğiz, Mücadelemiz Sürecek!’

Antalya’nın Döşemealtı İlçesi’ne bağlı 32 mahalle muhtarı, kooperatif başkanları, bölgedeki köylüler, Kovanlık Mahallesi (Köyü) girişinde traktörlerle ve araçlarla yaptıkları eylemde, bölgelerindeki yeraltı su kaynaklarının başka yere içme suyu olarak götürülmesini protesto ederek, eylem yaptı.

Köylüler ellerinde taşıdıkları ‘Götürdüğün Su Öldürdüğün Tarıma Değer mi?’, ‘Döşemealtı Çöl Olmasın!’, ‘Suyuma Dokunma!’, ‘Yarının Suyunu Bugünden Koru!’, ‘Köylü Milletin Efendisidir. M.K. Atatürk’dövizlerinin yanısıra ‘Döşemealtı’nın Suyu Döşemealtı’nda Kalacak’ afişi astılar.

Basın açıklaması yapan köylüler, Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (ASAT) Döşemealtı İlçesi’ne bağlı köylerden 36 adet sondaj kuyusu ile Kırkgöz yeraltı su kaynağının içme suyu olarak Antalya’ya götürülmesine tepki gösterdi.

İlçeye bağlı 32 köy muhtarı adına basın açıklamasını okuyan Kovanlık Mahallesi Muhtarı Nazım Dohan, Döşemealtı suyunun başka yere verilmemesi için mücadelelerinin süreceğini belirtti.

Kırkgöz su kaynaklarının beslendiği alanlarla ilgili bilgi veren Muhtar Dohan, “Burdur’un tamamına yakını ve Isparta’nın bir bölümüdür, buralara yağan karların eriyerek çubuk boğazından dağların altından yer altı suyuyla Kırgöz kaynağını oluşturur ardandan Düden ve Kurşunlu Şelalelerine kadar uzanır. Kırkgöz su kaynakları ise Kovanlık, Karaveliler, Ahırtaş, Kızıllı, Killik, Camili, Ilıca, Ekşili ve göleti, Dereli, Karataş, Aşağıoba, Kevşirler, Selimiye, Bıyıklı, Kırkgöz, Kömürcüler, Yağca, Çığlık, Yukarıkaraman, Nebiler, Yeniköy, Yeşilbayır, Kepez ve elektrik santrali, Duraliler ve pompası Bahtılı, Ahatlı, Çakırlar, diğer taraftan Çıplaklı, Başköy, Odabaşı, Duacı, Düden kaynakları ve şelalesi, Kalabatlı, Topallı, Asikaraman, Kurşunlu ve şelalesini beslemektedir” ifadelerini kullandı.

“Tahribatı Büyük Olacak!”

“Bu geniş havada yaşayan yerli halkın kendi sondaj kuyuları tamamen kuruyacak çünkü bu kuyuların derinliği azami 50 metredir” diyen Dohan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Aksa Enerji, 150 metre derinliğinde saniyede bin 500 litre su almaktadır. ASAT ise takriben 120 metre derinliğinde açıkları sondaj kuyuları, bu nedenle o bölgede büyük ve küçükbaş hayvancılığı bitirecek, tarımımda içinde olan mısır, buğday, arpa, yulaf, yonca ekimi yok olacak, narenciyede nar, portakal, elma, armut, avokado ve en önemlisi oksijen kaynağı zeytin bitecek.”

“Tarihi Dokuya ve Doğal Güzelliklere Zarar Verecek!”

Dohan, tarihi dokuya vereceği zarara ilişkin şunları kaydetti: “İpekyolu üzerinde bulunan Döşemeağzı Kovanlık Barajı’nda bulunan Roma İmparatorluğu’ndan kalma, o dönemin Askeri Garnizon Komutuna Maximilyanus’un açtırdığı tarihi kuyular ve Kırkgözhan’a ve Kırgöz’ün kurumasına, Düden Çayı ve Şelalesi’ne, Kurşunlu Şelalesi’ne zarar vererek doğal dokuyu bozacaktır.”

Muhtar Dohan, konuya ilişkin, Döşemealtı İlçe Belediye Başkanı Turgay Genç’le, ASAT Genel Müdürü, DSİ 13. Bölge Müdürü, Antalya Organize Sanayi Bölgesi, Antalya Milletvekillerinden bazılarıyla görüşmeler yaptıklarını ve bir netice alamadıkları için mücadelelerine sonuna kadar devam etme kararı aldıklarını söyledi.

“Kırkgöz-Düden-Kurşunlu Şelalelerini ve 32 Köyü Kurutacaklar!”

DSİ’den emekli hidrolog Fethi Yıldız ise “Dünyada ve ülkemizde su kıtlığının olduğu malum. Burada 32 köyün yaşam kaynağı olan su çok önemli. Hayvancılık, tarım, sebze, meyve ve zeytincilik yok olacak. Yeraltındaki su rezervinin miktarı bilinmiyor. Bu rezervler karla beslenir. Karda yağmıyor ne olacak, su bitecek. Şu anda aylık ve yıllık ortalama debiler sürekli düşmektedir. Bu nedenle suyun yetmediği gibi kuruyacağı nettir. Bununla birlikte Kırkgöz-Düden-Kurşunlu şelaleleri ve 32 köy kuruyacaktır. Çanaktaki su biterse ötekine geçecekler, daha çabuk kurutacaklar” diye konuştu.

Mahalle sakinlerinden, emekli öğretmen Mehmet Görmez ise konuşmasında, Döşemealtı’nın suyunun gitmesinin bölgeye çok büyük zararlar vereceğini öne sürdü.

Köylüler alkışlı protestonun ardından olaysız dağıldı.

AdminAdmin