SİYASET

Hasan Ekici, Şehir Hastanelerini TBMM gündemine taşıdı

Saadet-Gelecek Grubu Konya Milletvekili Hasan Ekici, 3 yıl önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Konya Şehir Hastanesi açılışında yönelttikleri soruları bu kez TBMM’de gündeme getirdi.

Hasan Ekici, Şehir Hastanelerini TBMM gündemine taşıdı

İYİ Parti'nin kapatılan hastanelerle ilgili araştırma önergesinin öne alınarak bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine ilişkin grup önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Önergeye ilişkin Saadet- Gelecek Grubu Konya Milletvekili Hasan Ekici’de söz aldı. Ekici, 3 yıl önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Konya Şehir Hastanesi açılışında yönelttikleri soru hatırlattı ve o dönemden beridir cevap alamadıklarını söyledi.

15 SORUYU BU KEZ TBMM’DE SORDU

 

15 soruyu iktidarın yanıtlaması istemiyle mecliste de dile getiren Ekici, şunları söyledi:

 “Bundan yaklaşık üç yıl önce Sayın Cumhurbaşkanı Konya Şehir Hastanesinin açılışını yapmıştı. Biz de Gelecek Partisi Konya İl Başkanlığı olarak şehir hastanelerinin özellikle finansman boyutuyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanına ve Sağlık Bakanına 15 tane soru sormuştuk. Aradan üç yıl geçti, hâlâ bu soruların cevabını kamuoyu merak ediyor. O yüzden konu şehir hastaneleri olunca bu soruları tekrar kamuoyunun takdirine sunmak ve cevaplarını iktidar yetkililerinden almak üzere tekrar gündeme taşıyoruz.

    Sayın Cumhurbaşkanı şehir hastanelerinin yapılışıyla ilgili "Devletin cebinden bir kuruş çıkmadan bu hastaneler yapılıyor." demişti.

    1) Müteahhit şirkete özelde Konya Şehir Hastanesi için, genelde de tüm şehir hastaneleri için yılda kaç milyar TL ödenmektedir?

    2) Devlet müteahhide kira ücretini yirmi beş yıl boyunca ödeyecek mi?

    3) Bu durumda şehir hastanesinde yirmi beş yıl boyunca devlet kiracı, müteahhit mülk sahibi mi oluyor?

    4) Müteahhide ödenecek kira ücretinin her yıl döviz kuruna bağlı olarak artacağı doğru mudur? Bu durumda yirmi beş yıl boyunca sürecek kur riskini devletimiz yani milletimiz mi üstlendi?

    5) Müteahhide ödenecek üç yıllık kira bedeliyle devletin kendi bütçesinden mülkiyeti devlete ait olacak şekilde kaç yataklı bir şehir hastanesi yapılabilirdi?

    6) Kira dışında müteahhide yirmi beş yıl boyunca binaların bakım ve onarımı için de ayrıca bir ödeme yapıldığı doğru mudur?

    Tabii ki bu soruların cevaplarının bir kısmı var ama bunları tekrar kamuoyunun gündemine taşıyorum, zaman kısıtlı olduğu için de detaya girmiyorum.

    7) Müteahhide devlet bütçesinden kira dışında aylık olarak hangi hastane hizmetleri için ne kadar hizmet bedeli ödenmektedir? Kiraların dışında her yıl bütçeden ciddi anlamda tetkikler için, laboratuvar hizmetleri için bedel ödenmektedir. Müteahhide bu hizmetler için yirmi beş yıl boyunca ödeme yapılmaya devam mı edilecek? Bu durumda bu verilen hizmetler yirmi beş yıllığına özelleştirildi mi?

    8) Müteahhitle yapılan sözleşmeden doğan uyuşmazlıklar için Türk mahkemeleri yetkili mi yoksa Londra merkezli tahkim mi yetkili?

    9) Tahkim yetkiliyse bir tarafta devletin, bir tarafta Türk şirketinin olduğu ve konusu kamu hizmeti olan bir sözleşme için neden Türk mahkemelerine güvenilmedi de uluslararası tahkim öngörüldü?

    10) Müteahhide hangi hasta hizmetlerinde, yüzde kaç oranında hasta doluluk garantisi verildi? Bu durumda yeterli hasta gelmediği aylarda gelmeyen hastalar için hizmet alınmadığı hâlde bütçeden ödeme yapılacak mı, yapılıyor mu?

    11) Müteahhide hasta doluluk garantisi verildiği için eğitim araştırma hastanesi gibi devlet hastanelerinin yatak kapasitesinin azaltıldığı doğru mudur?

    12) Şehir hastanesiyle mevcut yatak kapasitesinin artmadığı, sadece mevcut yatak kapasitesinin yenilendiği ve şehir hastanesinde toplandığı doğru mudur?

    13) Şehir hastanesinin sözleşmelerinin müşteri sırrı olduğu gerekçesiyle kamuoyunda gizlendiği ve Sayıştay gibi devletin denetimle görevli kurumlarıyla paylaşılmadığı doğru …

AdminAdmin