GÜNCEL

Dr. Mustafa Güçlü: “H. Hüseyin Varol ömrünü Kur’an’a adadı”

Nisan ayında vefat eden Hayra Hizmet Vakfı’nın Kurucusu Hafız Hasan Hüseyin Voral Hoca Efendi Aydınlar Ocağı Konya Şubesi’nde anıldı.

Dr. Mustafa Güçlü: “H. Hüseyin Varol ömrünü Kur’an’a adadı”

Konya Aydınlar Ocağı Salı Sohbetlerinde, Nisan ayı içinde vefat eden Konya’nın tanınmış simalarından Kur’an hizmetkârı Hafız Hasan Hüseyin Varol Hoca Efendi konuşuldu. Merhum Varol’un hayat hikâyesi ve hatıralarını anlatan Dr. Mustafa Güçlü’ye program sonunda yönetim kurulu üyeleri tarafından doğum günü sürprizi yapıldı. İl Halk Kütüphanesi Salonundaki programa merhum Hasan Hüseyin Hoca’nın oğlu Mustafa Varol ile Hayra Hizmet Vakfı yöneticileri de katıldı.

Resim önizlemesi

Hasan Hüseyin Varol’un dedesi Koca Hasan’ın da hoca olduğuna dikkat çekerek konuşmasına başlayan Güçlü “Hocamız Kur’an hizmetkârı bir aileden gelmektedir. Biz de kendisini ilk gençlik devrelerimizde tanıdık, sohbetlerinden istifade etmeye gayret ettik” dedi. 1933 yılında doğan H.Hüseyin Hoca’nın nüfusa 1934 yılında kaydettirildiğine de işaret eden Güçlü “Osmanlı değerlerinin tu kaka edildiği, batıya ait değerlerin kutsandığı, medreselerin kapatılıp batı tarzı eğitim kurumlarının açıldığı dönemde dünyaya gelen hocamız çocuk yaşlardayken köy imamından dini eğitim almış, elif ba’yı öğrenmeden, babasının dizinde Nas Suresinden itibaren, onun okuduğunu tekrar ederek Kur’an okumaya başlamış, Zilzal Suresinden itibaren de okumayı öğrenip kendisi devam etmiştir. Yani hocamızın okuduğu ilk kitap Kur’an-ı Kerim olmuştur” diye konuştu.

Resim önizlemesi

Kabiliyetini fark eden köy hocalarının tavsiyesi üzerine oğullarını okutmaya karar veren ailenin Konya’ya taşındığını anlatan Güçlü sözlerini “Hocamız, Sultan Selim Camii İmam Hatibi Şükrü Efendi’de başladığı hafızlık çalışmasını 1948 yılında tamamlamış, tecvid derslerini Ağazâde Osman Efendi’den, Arapça tahsilini de o dönem Konya merkez vaizi olan Hacı Tahir Büyükkörükçü’den almıştır. Kur’an tilavetiyle ilgili İstanbul’daki hocalardan ders alması tavsiye edilince de, imkânsızlıklara rağmen gitmiş, orada Nusretiye camiinde müezzinlik yapıp, Enderunlu İsmail Efendi’den ta’lim, Mustafa Saffet Efendi’den de Arapça, Sultanahmet Cami imamı olan bestekâr Hafız Sadettin Kaynak'tan da ses ve makam dersleri almıştır” diyerek sürdürdü.

Varol’un Konya'ya döndükten sonra Hasta Mehmet Cami, Mengene Cami, Çiçekçiler Cami, Uluırmak Burhandede Cami, Sultan Selim Camii ve son olarak da Kapu Camiilerinde imam hatip olarak görev yaptığını kaydeden Güçlü “Diploması olmayıp askerde belge alan Hocamız 1959-1963 yılları arasında ise Konya İmam Hatip Okulunda Kur’an muallimliği yapmış ve bu yıllardan itibaren sosyal faaliyetlere ağırlık vermeye başlamış. Üç bin eserin bulunduğu şahsi kütüphanesini 1969 yılında bağışlayarak, Fatih çarşısının üçüncü katında bir kültür merkezi oluşturmuş, buradaki çalışmaları neticesinde 1975 yılında sosyal, kültürel ve dini yardımlaşma faaliyetlerinde bulunmak üzere de Hayra Hizmet Vakfı’nı kurmuştur” dedi.

Varol’un 1978 yılında Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılan Türkiye Kur’an-ı Kerim Okuma Yarışmasında ve 1979 yılında Konya Turizm Derneği tarafından düzenlenen İslâm ülkeleri hâfızları arasında yapılan Kur’an okuma yarışmasında birinci olduğunu kaydeden Güçlü, “Onun Yeni Karabaş Tecvidi isimli çalışması bir temel kaynak olmuş, Kur’an tilaveti üzerine hazırladığı ders videoları, hatim setleri, CD’ler ve internet üzerinde bulunan ses arşivleriyle de bu alanda halen hizmet vermektedir. Hocamız 5 Nisan 2023 Çarşamba günü, 90 yaşında iken Rahmet-i Rahman'a kavuşmuştur” diyerek sözlerini tamamladı.

Program sonunda Aydınlar Ocağı Başkanı ve günün konuşmacısı Dr. Mustafa Güçlü’ye doğum günü pastası sürprizi yapılırken Başkan Yardımcısı Mustafa Sinan Ümit bir de Osmanlı Devletinin İngiliz Tersanelerinde yaptırdığı fakat 1. Dünya Harbi başlayınca teslim alamadığı Reşadiye’nin tablosunu hediye etti.

AdminAdmin