GÜNCEL

Başkan Hüseyin Çevik, 'Tarım stratejik sektör’

3’üncü 30 Büyükşehir ve Uluslararası Yerel Yönetimler Tarım Çalıştayı’na katılan Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, “Pazarın derinleşmesi ve üreticilerin emeğinin karşılığını alması noktasında tarımsal ürün ve emtialar üzerine düzenlenmiş finansal piyasalar açısından etkin bir noktada hizmet veriyoruz” dedi

Başkan Hüseyin Çevik, 'Tarım stratejik sektör’

Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (Agricities) tarafından düzenlenen 3’üncü 30 Büyükşehir ve Uluslararası Yerel Yönetimler Tarım Çalıştayı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 30 büyükşehir belediyesi ile 7 ülkeden yerel yöneticilerin yer aldığı çalıştaya katılan TOBB Ticaret Borsaları Konsey Başkanı ve Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, ‘Tarımsal Emtia Pazarlamasında Konya Ticaret Borsası ve Piyasa Faaliyetleri’ hakkında bilgi verdi.

Şehirlerimizde tarımın sürdürülebilirliği ve geleceği açısından bu tür çalıştayların büyük önem taşıdığını ifade eden TOBB Ticaret Borsaları Konsey Başkanı ve Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, Konya’nın Tarımın Başkenti olması sebebiyle çalıştaya katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

TARIMIN BAŞKENTİ; KONYA

“Konya, tarıma elverişli geniş arazi varlığı ile ülkemizin, Tarım Başkenti olarak kabul edilmektedir. Tarımsal üretimi, ticareti ve istihdamı yanında güçlü tarıma dayalı sanayisiyle de ülkemizin en önemli şehri konumundadır” açıklamasında bulunan Çevik, şöyle konuştu: “Hububat başta olmak üzere birçok tarımsal ürün üretiminde birinci sıradadır. Küçükbaş, büyükbaş hayvan varlığı ile et, süt ve yumurta üretiminde de önemli bir potansiyele sahiptir. Bitkisel ve hayvansal üretim değeri 33 milyar TL, tarım ürünleri ihracatı 2022 yılı itibariyle 529 milyon dolardır. Tarımdaki gücü sanayi ve ticarete de yansımış, un sanayii, yem imalatı, lisanslı depoculuk, tohum, zirai ilaç-gübre imalatı, değirmen-tarım makinaları imalatı gibi sektörlerde lider konuma gelmiştir. Konya, tüm bu üretim potansiyeli ile Anadolu'nun tarımda kalbi konumundadır.”

ÜRETİM VE TİCARETE DEĞER KATIYORUZ

Kurulduğu 1907 yılından itibaren Konya Ticaret Borsası'nın gerçekleştirdiği yeniliklerle tarımsal üretim ve tarımsal ticarete değer kattığına dikkat çeken Çevik, “Üretici ve alıcıyı ortak bir platform da buluşturan, gerçek piyasa fiyatının oluşmasını sağlayan bir kurumuz. Çiftçinin ürettiği ürün borsaya gelerek değer bulmakta, alıcı ile satıcı arasında yaşanabilecek haksız kazanç ortadan kaldırılmaktadır. Ayrıca borsaya gelen ürünler dünya ölçeğinde alınıp satılmaktadır bu da oldukça önemlidir. Böylece tarımsal ticarete fırsatlar ve istikrar getirmektedir. Amacımız üreticilerimizin emeğinin karşılığını alması, ürünlerinin zayi olmaması, piyasanın derinleşmesidir” dedi.

Türkiye’nin prestiji ve menfaatleri doğrultusunda değişen ve gelişen piyasa şartlarına göre vizyoner bakış açısı en etkin şekilde hizmet verdiklerine dikkat çeken Çevik, “Bu anlamda yeni piyasa yapısına uygun olarak 2011 yılında Elektronik Satış Salonu’nu hizmete açtık. Böylece spot işlemlere hız, güven ve kalite, yıllık işlem hacimlerine canlılık kazandırdık. Lisanslı depoculuğa önem verdik. 2015 yılında kurduğumuz Anadolu Selçuklu Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. (ASLİDAŞ) ile 306 bin tonu aşan lisanslı depo kapasitesine ulaştık. Lisanslı depoculuk ile Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) işlemlerini başarıyla gerçekleştirdik. Böylece borsamız, tarımsal emtianın pazar sürecini teknolojik açıdan besleyen ve dijitalleştiren bir rol oynamıştır. Dünyadaki tarımsal faaliyetleri yakından takip ederek çalışmalar gerçekleştiriyor, yenilikçi ve vizyoner bakış açısıyla tarımsal ticareti belli bir standarda kavuşturmaya çalışıyoruz. Tarımsal ürün ve emtialar üzerine düzenlenmiş finansal piyasalar açısından etkin bir noktada hizmet veriyoruz” dedi.

ÜRETİCİLERİMİZİN HER DAİM YANINDAYIZ

Borsa olarak, yüzyılı aşan kurum kültürü tecrübesiyle her daim üreticilerin yanında olduklarını da dile getiren Çevik, şunları kaydetti: “Pandemi, iklimsek kuraklık, jeopolitik riskler ve savaşla birlikte dünyanın gündemi gıda güvenliği olmuştur. Enerji ile beraber tarım stratejik önem sıralamasında ilk sıradadır. Bu açıdan tarımsal emtia pazarı kadar tarımsal üretime de büyük önem vermekteyiz. Konya Büyükşehir Belediyemiz, tarım, DSİ, çevre gibi ilgili il müdürlüklerimiz, üniversitelerimiz, ziraat odalarımız, sivil toplum kuruluşlarımızdan oluşan tarım paydaşları ile düzenli olarak bir araya gelerek bölgemizin sorunlarına eğilmekte ve bu anlamda çeşitli projelerde yer alarak üreticilerimize hizmet sunmaktayız.”

 

 

 

AdminAdmin