GÜNCEL

Başkan Erkoyuncu Konya Basını İle Buluştu

ANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, "Yeni teknolojiyle tasarruf edeceğiz" dedi.prem felaketinin yaşandığını ve görüşmelerin ertelendiğini söyledi.

Başkan Erkoyuncu Konya Basını İle Buluştu

PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Konya Şeker merkez kampüsünde düzenlenen toplantıda faaliyetlerini anlatan Erkoyuncu, gazetecilerin de sorularını yanıtladı. Erkoyuncu, deprem bölgesine 40 TIR yardım gönderdiklerini, ellerinden geldiğince yardıma devam edeceklerini ifade etti.

torku-yardim-tirlari-001.jpg

Erkoyuncu, “Bölgeye 1 TIR mazot gönderdik. Soma'da 40 kişilik timimiz vardı, bölgeye arama-kurtarma faaliyetleri için gittiler. Deprem bölgesine 3 seyyar mutfak gönderdik. Bütün personellerimizle kan bağışında bulunduk. Personelimiz kendi arasında para toplayıp, bölgeye gönderdi. Acı, hepimizin acısı. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılara da acil şifalar niyaz ediyorum. Bu süreci, el birliğiyle hep birlikte atlatacağız” dedi. 

ramazan-erkoyuncu.png

ÖNÜMÜZDEKİ YIL FABRİKAYI TAŞIMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu,  sözlerine Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere rahmet, kalanlara ise baş sağlığı ve sabır dileyerek başladı. Konya Şeker Fabrikasının Cihanbeyli-Altınekin bölgesine taşınmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Erkoyuncu, “Taşınacak fabrikadaki yeni sistemle girdi maliyetleri çok düşecek. Bir aksaklık olmazsa önümüzdeki yıl fabrikayı taşımayı düşünüyoruz” dedi. 

toplu.png

DEPREMDEN DOLAYI YAPILANDIRMA SÜRECİ ÖTELENDİ

Başkan Erkoyuncu, şunları dile getirdi: “Enerjide hala döviz borcumuz var. Yapılanma sürecinde içindeyiz. 1 milyar 100 milyon dolar enerjide borcumuz vardı. Borçlarda Soma Termik Santrali yapılandı. Kangal Termik Santrali ise yapılanma sürecinde. Bankalarla uzun süredir görüşüyoruz. Final görüşmelerine başlayacaktık. Bu ay bitecekti. Depremden dolayı ötelendi, bu ötelenme inşallah hayırlı olur." 

35039.jpg

PİYASAYA GÜNÜ GEÇMİŞ BÜTÜN BORÇLARIMIZI ÖDEDİK

Başkan Ramazan Erkoyuncu, daha sonra: “Gıda bölümünde 1 yıl içerisinde iyileşme oldu. Borçları ödedik.  Bankalarda yapılanma süreci içindeyiz. Dondurulan borçlarımız var. Tabi bu süreç içinde bazı yatırımlar da yaptık. Piyasaya günü geçmiş epey bir borcumuz vardı. Günü geçmişlerin tamamını kapattık. Bir daha da günü geçmiş pozisyonuna düşen hiçbir borcumuz olmadı. Şekerde hiç hoş olmayan bir dalgalanma oldu. Orada kendimizce bayağı bir çaba sarf ettik. Son zaman tonu 435 lira olan pancardan elde ettiğiniz şekeri, kampanya bitiminde sonra 2022 Temmuz-Ağustos'ta 18 lira 50 kuruşa sattık ama elimizde çok az kalmıştı. Bugün tonu bin 450 lira olan pancardan elde ettiğimiz şekeri, 17 lira 20 kuruşa sattık. 3 katı fazla hammaddenin satış fiyatı en son geçen yılın ürününden elde ettiğimiz şekerden daha düşük. Bugün 18 lira. Tabii ki biz satmak zorundayız. Pancar bedellerini ödeyeceğiz. Çiftçiden 6,2 milyarlık pancar aldık. Büyük bir kısmını nakdi, ayni avanslarla ödedik. 3,9 milyar da geçtiğimiz hafta ödemeye başladık" şeklinde konuştu.konya-sekerden-seker-fiyatlariyla-ilgili-aciklama-thgj.webp

MİLYONLARCA LİRA TASARRUF EDECEĞİZ

PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, gıdada çok iyi olduklarının altını çizdi. Önümüzdeki süreçte çok daha iyi olacaklarını vurgulayan Erkoyuncu, iki amiral gemilerinin, şeker fabrikalarının varlığına dikkat çekti. “Biri Türkiye'nin en büyük kapasitesi Çumra diğeri de Konya. Konya'yı Cihanbeyli'ye taşıyoruz demeyeceğim, Cihanbeyli'ye fabrika kuruyoruz” diyen Erkoyuncu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çünkü fabrikanın genel yatırım bütçesinin yüzde 15-20'si kadar buradan sadece makine götürebileceğiz. Çünkü bu fabrika, 69 yaşında. İnşallah orası 14 bin ton kapasiteli olarak yapılacak. Yeni fabrikanın bütün projeleri bitti. Bir kazan problemimiz var. Elektriği kendimiz üretiyoruz ama Konya'da eski ızgaralı sistem var. Bir de doğalgaz var, doğalgazın maliyeti çok yüksek. Dolayısıyla 1 kilo şekere düşen enerji girdisi Konya'da 2 lira 10 kuruş. Ama Çumra'da çok modern bir buhar kazanımız var, elektriği ondan üretiyoruz. Oradaki 1 kiloya düşen enerji girdisi 60 kuruş. Kilo başına 150 kuruş fark var. Dolayısıyla Çumra'yı 17-18 gün fazla çalıştırdık. Keşke daha fazla çalıştırsak ama pancarın fiziki yapısı bozulduğu için mecburen burayı biraz daha uzattık. 497 bin 200 ton şeker ürettik bu yıl. Eğer biz bunun tamamını Konya'da üretseydik, 700 milyon lira fark atıyordu. Dolayısıyla buranın gitmesi bizim için çok önemli. Orada yeni sistem olacağı için girdi maliyetleri çok düşecek. 200-250 bin ton şekerde bile 300 milyon lira tasarruf edeceğiz. İnşallah temelini atacağız. Dediğim gibi önümüzdeki yıl bir aksaklık olmazsa taşımayı düşünüyoruz." Erkoyuncu, Soma ve Kangal Termik Santrallerinde rehabilitasyon çalışmaları başlatacaklarını da söyledi. 2026 yılına kadar baca çalışmalarının tamamlanması gerektiğini de aktaran Erkoyuncu, “Santraller rehabilite edilmeli. Ömürleri tamamlandı. Baca çalışması için de 150 milyon dolar harcayacağız” diye konuştu.

Başkan Erkoyuncu, depremin ilk anından bu yana yardım ve desteklerini sürdürdüklerini söyleyerek, Türkiye’nin bu dönemi en kısa sürede atlatacağını belirtti. Birlik ve beraberlik ruhuyla Türkiye’nin kenetlendiğini söyleyen Erkoyuncu, hayatını kaybedenlere rahmet diledi.

Başkan Erkoyuncu, PANKOBİRLİK borçlarıyla ilgili de detaylı açıklama yaptı. Borçların geçen yıldan bu yana hiçbir azalma olmadığını söyleyen Başkan Erkoyuncu bunun nedenini şu şekilde sıraladı, “Çünkü bizim enerji boyutunda döviz borcumuz var. 1,1 milyar dolar borcumuz var. Soma’daki işletmemizin borcu yapılandı, Kangal’daki işletmemizin yapılanma sürecinde, bu ay bitecekti. Depremin ertesi gün bankalarla ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile final görüşmeleri başlıyordu, fakat depremden dolayı görüşmeler ertelendi. Bu ertelenme bizim için hayırlı olur. 1,1 milyar dolar borcumuzdan 20 küsür milyon gibi rakam ödedik. Enerji sektöründe 1 yılda 2,3 milyar TL para kazandık. Ama 2022 Nisan’da enerjide taban fiyat uygulaması yaptığı için enerjiden gelirimiz çok çok azaldı ve borçlarımızı ödemekte yavaşladık. Taban fiyat uygulamasından dolayı bu havuza 6 milyar TL para aktarmış olduk. Bizim reel karımız 8,3 milyar TL idi. Ama 6 milyarını bu havuza aktardığımız için kârımız 2,3 milyar olmuş oldu. gıda bölümüne gelince 4,2 milyar TL iyileşme oldu. Borç ödemedik mi tabi ki ödedik. Biz bankalara borcumuzu ödemeye devam ettik. Kangal termik santralimiz ve Konya’daki işletmelerin borçlarını yapılanma sürecinde olduğu için donduruldu. Buralarda yaptığımız kârları yatırımlara çeviriyoruz. Aynı zamanda günü geçmiş tüm borçlarımızı kapattık ve dahasında günü geçmiş bir borcumuz bulunmadı. Hepsini zamanında ödemeye başladık. Bunun yanında borçlarımızı ödemekte zorlandığımız nokta şekerdeki dalgalanmadan kaynaklandı. Son zaman 435 lira olan pançardan elde ettiğimiz şekeri, 18,50 liraya sattık. Bugün tonu 1450 lira olan pançardan elde ettiğimiz şekeri 17,20 kuruşa sattık. Dolayısıyla kâr oranımız çok düşmüş oldu. 6,2 milyar TL’lik pançar aldık ve büyük bir kısmını da ödedik. 3,9 milyar TL da ödüyoruz. Piyasaya olan borçlarımızı ödedik" dedi.

Borçlarını büyük bir bölümünün enerji yatırımlarına için oluştuğunu söyleyen Başkan Erkoyuncu, “Ben enerji konusuna girmekten çekinirim. Geçmişte bu alana girilmiş, şimdi çıkılır mı çıkılabilir. Ama oraya 1 milyar 673 milyon dolar para verilmiş, sürekli ödüyoruz. Bu arada gıdadan kazanan 500 milyon dolar parayı Soma’ya aktarmışız. Soma’daki enerji yatırımız satılır mı? Bugün birisi alacağım derse ve yönetim kurulu da bunu kabul ederse satılabilir. Burada patron yönetim kuruludur ve onun kararına göre hareket edilir. Burayı da kötü bir rakama satmayız ve bu borçlarımızın üstesinden de kalkarız. Devletimiz vatandaşını düşünerek enerjide taban fiyat uygulaması yaptı. Bugün biz enerji üreticileri bundan zarar etmiş olabiliriz ama gelecekte bunun düzeleceğine inanıyoruz. Türkiye Kömür İşletmeleriyle bazı anlaşmazlıklar yaşıyoruz. Buradaki sorunu da çözersek kâr marjımız çok olacak. Borçumuz döviz olduğu için sürekli çıkıyor. Soma da çok yaşlandı. Tüm bu olumsuzluklar olmasaydı borçlarımızı çoktan ödemiş de olacaktık” diye konuştu.

KONYA MERKEZDEKİ FABRİKA NE ZAMAN TAŞINIYOR

Gıda da çok iyi olmayı amaçladıklarını söyleyen Erkoyuncu, “Gıdada 2 tane büyük amiral gemimiz şeker fabrikamız var. Birisi Türkiye’nin en büyük kapasitesine sahip Çumra ve Konya Şeker Fabrikamız. Konya Şeker Fabrikamızı Cihanbeyli’ye taşıyoruz demeyeceğim. Cihanbeyli’ye yeni fabrika kuruyoruz. Çünkü fabrikanın genel yatırım bütçesinin yüzde 20’si kadar buradan makine götürebileceğiz. Buradaki fabrika 69 yaşında. Birçok şey burada kalacak. Burası 10 bin ton, orası 14 bin ton kapasiteli olacak. Oranın bütün projeleri bitti, sadece Pazar sorunumuz var. Konya’da eski sistem doğalgazlı sistem var ve maliyetler çok yüksek olmaya başladı. Dolayısıyla Konya’da bir kilo şekere giren enerji girdisi 2 lira 10 kuruş, ama Çumra’da bu rakam 60 kuruş oluyor. Dolayısıyla Çumra fabrikamız daha fazla çalışıyor. Bu yıl 500 bin tona yakın şeker ürettik. Bunun tamamını Konya’da üretseydik 700 milyonluk bir fark oluyordu. Dolayısıyla buradaki eski sistemin bitmesi ve Cihanbeyli’ye gitmesi çok önemli. Hesaba göre 300 milyon lira sadece şekere harcanan enerjiden tasarruf etmiş olacağız. İnşallah bu yıl temelini atacağız, önümüzdeki yıl da taşınmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

AdminAdmin