GÜNCEL

Bakan Kaçır : “Gençlerimiz Ve Çocuklarımızın Ufkunu Açıyoruz”

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanıyla KTO Karatay Üniversitesi tarafından yürütülen Akıllı Teknolojiler Merkezi Projesi kapsamında kurulan AKİTEK Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla açıldı.

Bakan Kaçır  : “Gençlerimiz Ve Çocuklarımızın Ufkunu Açıyoruz”

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanıyla KTO Karatay Üniversitesi tarafından yürütülen Akıllı Teknolojiler Merkezi Projesi kapsamında kurulan AKİTEK Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla açıldı. AKİTEK açılış programına Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rifat Ortaç ve birçok davetli katıldı.

“GENÇLERİMİZ VE ÇOCUKLARIMIZIN UFKUNU AÇIYORUZ”

AKİTEK açılış töreninde konuşan KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Türkiye’nin gerçekleştirdiği projelerle artık kabına sığmaya zorlanamayacağını söyledi. Öztürk, “Kuruluşundan bugüne yüz yılı geride bırakan ülkemizin dünyanın on büyük ekonomisi arasında yer alması vizyonuyla başladığımız yeni yüz yıl hedeflerimizin temelinde daha güçlü bir kalkınma hamlesi ilk sırada yer almaktadır. Türkiye şimdiye kadar bir bölgesel merkez oldu fakat gerçekleştireceğimiz kalkınma hamlesi ile yolumuza küresel ekonomik güç olarak devam etmek istiyoruz. Bunun yolu da Türkiye’yi dünyanın en büyük ekonomileri arasına sokacak Milli Teknoloji Hamlesi’nden geçmektedir. Türkiye, yürüttüğü milli teknoloji hamlesi ile artık çağın gerisinde kalmayacağını göstermiştir. Bir yandan tam bağımsız, milli üretim modeline geçişimizi sürdürürken bir yandan dünyadaki teknolojik değişimleri yakalamak hatta bir adım önünde yer almak istiyoruz. Savunma sanayimizdeki dünya çapında muhteşem ilerleyişimizle, bir yandan milli akıllı otomobilimiz TOGG’la taçlandırdığımız teknoloji hamlemizle; diğer taraftan uzaya açılan ülkemiz ile gurur duyuyoruz. Teknofest ile gençlerimiz ve çocuklarımızın ufkunu açıyoruz. Bunlarla birlikte diğer pek çok proje ile, Türkiye’nin artık kabına sığmaya zorlanamayacağını tüm dünya görmektedir”

“ÖZEL SEKTÖR VE ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ ÖRNEK OLMUŞTUR”

Konya’nın yüksek teknolojili imalattın da büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Başkan Öztürk, “Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız sahip olduğu vizyonuyla, özel sektörümüzün teknolojik dönüşüm yolculuğunda güçlü bir yol arkadaşı olmuştur. Bu küresel vizyon ülkemiz ve şehrimiz özel sektörünün çalışma azmini kamçılamaktadır. Bu anlamda; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın yürütmekte olduğu Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde, KTO Karatay Üniversitemiz tarafından kurulan Akıllı Teknolojiler Merkezi’ni şehrimiz adına bir kazanç olarak görmekteyiz. Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim kampüsü bünyesinde yer alan Akıllı Teknolojiler Merkezimiz, arge ve inovasyonun, özel sektör - üniversite işbirliğinin ülkemiz çapında örnek gösterilecek bir modeli olmuştur. Konyalı girişimcilerimiz şehrimizin üretiminin gelişmesinde ve küresel rekabet gücünün artırmasında üzerine düşen görevleri yerine getirmektedir. Üretim kapasitesi yıldan yıla yükselmekte olan Konya yüksek teknolojili imalatta da büyük bir potansiyele sahiptir. Üretimdeki yükselişimizi ihracatımıza daha fazla yansıtmak için küresel düzeyde teknoloji ve yenilik üretme noktasında firmalarımız büyük bir isteğe sahiptir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın öncülüğünü ve desteklerini firmalarımızın üretim yapısının dönüşümünde önemli buluyoruz. Kaynaklarımız kısıtlı, maliyetlerin yüksek olduğu günümüzde Konyalı firmalarımızın rekabette geri kalmaması için elimizdeki kaynakları en verimli şekilde kullanarak üretimimizi gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz”

“KONYA, TARIM MAKİNELERİ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP”

Konya’nın sadece kendisi için değil Türkiye ve dünya için üreten bir şehir olduğunu belirten Konya Büyükşehir Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Bugün Konya’nın tarım ve sanayi başta olmak üzere diğer alanlarda geldiği yeri hep beraber gördük. Konya bir tarım şehri ve bunu Çatalhöyük’ten itibaren sürdüren ender şehirlerden biri. Sanayisi önemli bir mesafe kat etmiş olan Konya, önce tarım makinelerinin üretmiş ve daha sonra Organize Sanayi Bölgesi’ni kurdu. . OSB'yi artık 50 bin insanın çalıştığı büyük bir alana dönüştürdük. Konya’mız tarım makineleri üretiminde önemli bir yere sahip. Konya, sadece kendisi için içinde değil Türkiye ve dünya için üreten bir şehir konumunda yer alıyor. Çiftçi eğitim merkezinin kurulması için gerekli adımları atıyoruz” ifadelerini kullandı.

“TOGG BU YAKLAŞIMIN EN NET VE BAŞAT ÇIKTISIDIR”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Millî Teknoloji Hamlesini öncü sektörü olan savunma sanayiinde elde edilen kazanımları sivil alanlara taşıyacaklarını belirti. Kacır, “Cumhuriyetimizin ikinci asrında, Türkiye Yüzyılı’mızı inşa ederek ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşıma hedefimize kararlılıkla yürüyoruz. Dördüncü Sanayi Devrimi’nin üretimde, teknolojide, ticarette getirdiği paradigma değişimlerini; küresel rekabette daha güçlü olmamız, sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve toplumsal refah artışı için bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Sanayi ve teknolojiye bütüncül bir bakış açısı getiren Millî Teknoloji Hamlesiyle, kritik teknolojileri millî olarak geliştirmemizi, yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunmamızı sağlayacak politikaları hayata geçiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ısrarı, iddiası ve güçlü liderliğiyle Millî Teknoloji Hamlemizin öncü sektörü savunma sanayiinde elde ettiğimiz kazanımları sivil alanlara taşıyoruz. Togg bu yaklaşımın en net ve başat çıktısıdır. Yeni nesil elektrikli ve akıllı millî otomobilimiz Togg’la 60 yıl öncesinin devrim otomobili hayalini devrin otomobilini üreterek gerçeğe dönüştürdük” şeklinde konuştu.

“10 BİNDEN FAZLA İSTİHDAMIN ÖNÜNÜ AÇTIK”

whatsapp-image-2024-02-22-at-16-25-40-4.jpeg

Konya’nın Türkiye genelinde; “hasat, gübre dağıtma, ekim ve seyyar süt sağım makineleri” imalatında birinci; “traktör, pulluk ve su pompası” üretiminde ise ikinci konumda olduğunun altını çizen Bakan Kacır, “Bugüne kadar KOSGEB aracılığıyla da 600’den fazla KOBİ’ye 244 milyon lira destek sağladık. TÜBİTAK’la tarım makinaları alanında 198 projeye 645 milyon liranın üzerinde bir kaynak ayırdık. Kalkınma Ajanslarımızla; tarımda endüstriyel uygulamalar, tarım makineleri mükemmeliyet, prototipleme, laboratuvar merkezleri gibi altyapılarımız için 152 projeye 1,46 milyar lira destek verdik. Tarım makineleri imalatının yaygınlaşması için düzenlediğimiz 577 teşvik belgesi ile 34 milyar liralık yatırımın ve 10 binden fazla istihdamın önünü açtık. Vermiş olduğumuz bu destekler neticesinde tarımın başkenti Konya’mız tarım makineleri sektöründe de önemli bir mesafe kat etti. Bugün Konyalı tarım makinaları üreticilerimiz Türkiye genelinde; “hasat, gübre dağıtma, ekim ve seyyar süt sağım makineleri” imalatında birinci; “traktör, pulluk ve su pompası” üretiminde ise ikinci konumdadır. Traktörlerde kullanılan parçaların yüzde 80’den, tarım makinelerinde kullanılan parçaların ise yüzde 90’dan fazlasını üretebilme kabiliyetine sahiptir. Tabi sektörün rekabetçiliğini güçlendirmemiz için teknoloji odaklı dönüşüm başarıyla gerçekleştirmemiz gerekiyor. Konya’da kurduğumuz üst düzey teknoloji ile donatılmış Akıllı Teknoloji Merkezimiz ile; KOBİ’lerin kendi imkânlarıyla erişemeyeceği bütüncül bir altyapıyı üreticilerimize sunduk” açıklamasında bulundu.

AdminAdmin