GÜNCEL

Başkan Özcan :''15 Ekim Görme Engelliler Dünya Beyaz Baston Güvenlik Günüdür''

Bizler Görme Engelliler olarak, yıkılmadan ve yılmadan yaşama olan bağlılığımız ve azmimizle hiçbir zaman pes etmeyen, yaşamla olan savaşımız için ayakta duran insanlar olmamız nedeniyle kendi başımıza beyaz bastonumuzla Konya'mızda rahatça dolaşabilmek, her engelsiz birey gibi bizimde hakkımız olduğunu belirtiyoruz.

 Başkan Özcan :''15 Ekim Görme Engelliler Dünya Beyaz Baston Güvenlik Günüdür''

KONYA Büyükşehir  Belediyesine, tüm kaldırım, cadde ve sokaklarda, kamu kurum ve kuruluşların ayrıca özel sektörün umuma açık binalarında gerekli mimari düzenlemeleri bir an evvel hayata geçirerek, Mevlana şehrimizin genelinde önceden kaldırımlar üzerine monta edilmiş ancak üzerinden uzun yıllar geçmesi nedeniyle yerinden çıkan fakat yenisi bir türlü monta edilmeyen, Görme Engelliler için hayati önemi bulunan hissedilebilir kılavuz yolların belediye tarafından yapılmasının anayasal zorunluluk olduğunu hatırlatıyoruz.

15 Ekim Dünya Beyaz Baston Güvenlik gününde dile getireceğimiz önemli bir hususta Görme Engelliler için büyük öneme sahip ülkemizde birçok ilde hayata geçirilmiş fakat Konya’da bir türlü hayata geçirilemeyen, Büyükşehir Belediyesine ait otobüslerde durak isimlerini sesli okuyan anons sistemidir.

Konya Büyükşehir Belediyemizin yeni satın aldığı otobüslerde durak isimlerini sesli okuyan sistem olmasına rağmen gerekli teknik altyapının olmadığından sesli anons sistemi çalışmamaktadır.

Kamu yararına çalışan Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi olarak, her fırsatta Büyükşehir Belediyesi yetkililerine Görme Engellilerin Belediye otobüslerinde sesli anons sisteminin olmaması nedeniyle çok mağduriyet yaşadıklarını dile getirmemize rağmen gerek basın önünde gerekse sosyal medyada konuşmaya geldiğinde mangalda kül bırakmayan yetkililer Görme Engellilerin bu haklı taleplerini duymazdan gelmeleri ve sessiz kalmaları çok manidar.

Aynı zamanda hukuksuzdur.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin uzun yıllardan buyana Görme Engellilerin ihtiyacı olan kaldırımlar üzerine monta edilen hissedilebilir kılavuz yolları yapmaması ve otobüslerde olması gereken sesli anons sistemi uygulamasını sebepsiz yere hayata geçirmemesi nihayetinde Görme Engellilerin kaldırım ve caddelerde tek başlarına hareket edememelerine ve otobüslerde inecekleri durakları göremedikleri nedeniyle belediye otobüslerini kullanmakta çok büyük zorluklar yaşamalarına sebep olmuştur.

 

Konya Büyükşehir Belediyesinin kasıtlı olarak hayata geçirmek istemediği bu uygulamalar nedeniyle, Görme Engellilerin ulaşım hakları bir nevi engellendiği gibi, Görme Engellilerin   seyahat hakkının kısıtlanması aşağıda da belirtildiği üzere her şeyden önce eşitlik ilkesine aykırıdır ve ayrımcılık yasağının ihlalidir.

Belediyenin Görme Engellilere yönelik seyahat ayrımcılığı, Anayasa’mızın 23. maddesinde bulunan “Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir” hükmünün açık ihlalidir.

Anayasaya aykırılık içermektedir.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin bu tutumu taraf olduğumuz ayrımcılık karşıtı Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinin ihlalidir.

Engellilerin güvenli ve sağlıklı seyahat edebilmeleri için gerekli erişilebilirlik ve makul düzenleme önlemlerinin alınması gerekirken, seyahat hakkının kısıtlanması sözleşmenin Genel Yükümlülüklerine, 2. maddesine, “eşitlik ve ayrımcılık yasağı” başlıklı 5. maddesine, “seyahat özgürlüğü” başlıklı 18. maddesine, “erişilebilirlik” başlıklı 9. maddesine, “bağımsız yaşama ve topluma dahil olma” başlıklı 19. maddesine ve “risk durumları ve insani acil durumlar” başlıklı 11. maddesine aykırıdır.

Öte yandan ayrımcılık içerdiğinden, BM Engelli Hakları Sözleşmesinin 5. maddesindeki Eşitlik ve Ayrımcılık Yasağı hükmüne aykırıdır.

Nitekim sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından ilan edilen "2020 Erişilebilirlik Yılı" çalışmaları kapsamında, "Erişilebilirlik herkes içindir" ilkesiyle yürütülen çalışmalar başta Engelliler, yaşlılar olmak üzere hareket kısıtlılığı bulunan tüm bireylerin kamuya açık alanlarda tek başlarına hareket edebilmeleri ve toplu taşıma araçlarını rahat bir şekilde kullanabilmesi amacıyla yürütülen erişilebilirlik denetimlerinin yaygınlaştırılması ve daha etkin hale getirilmesi için ülke genelinde yeni adımlar atıldığını yaşayarak her fırsatta görmekteyiz.

Bütün bunlar ışığında Konya Büyükşehir Belediyesi'ne, Kamu Yararına Çalışan Görmeyenleri Koruma Derneği Konya şubesi olarak, Konya'da yaşayan tüm Görme Engelliler adına tekrar soruyoruz.

Görme Engellilerin sesini ne zaman duyacaksınız? Görme Engellilerin ihtiyacı olan kaldırımlar üzerine hissedilebilir izli yolları ne zaman monte edeceksiniz?  Tek başlarına Belediye otobüslerinde yolculuk yapabilmeleri için bu zamana kadar haksız ve yersiz olarak beklettiğiniz sesli anons sistemini ne zaman hayata geçireceksiniz?

Bizler Görme Engelliler olarak Konya büyük şehir Belediyesinden hakkımız olmayan bir şeyi istemiyor, yasalarla tanınmış hakkımızı talep ediyoruz.

Bizler sizden acıma ve sempati değil herkes için empati istiyoruz.

Bizlere ayrıcalıklı davranılmasını istemiyoruz, ancak herhangi bir konuda Engelli olmayan biri ile eşit koşullara sahip değilsek, yaşamın her alanında eşit koşullara sahip olacak kadar pozitif ayrımcılık istiyoruz.

Konya Büyükşehir Belediyesinin sayın yetkilileri, çeşitli gerekçeleri bahane göstererek, Anayasayla ve kanunlarla kurulmuş engelli sivil toplum örgütlerine, Belediye tarafından sağlanan sosyal desteklerin kesilerek, engelli STK’lar üzerinde hukuksuzca uygulanan baskıcı politika, sindirme ve bitirme çabaları ilimizde yaşayan engellilerin kronikleşmiş sorunlarını çözemediği ortadadır.

Şöyleki: Engelli haklarının geliştirilmesinde, engellilere yönelik politika ve uygulamaların hazırlanmasında, hayata geçirilmesinde temel rol oynar duruma gelen, gücünü anayasadan ve kanunlardan alan kamu yaranına çalışan Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi olarak, Federasyon ve Konfederasyon düzeyinde, Cumhurbaşkanlığı’nda, Bakanlıklar ’da, TBMM’de, Genel Müdürlükler ’de, her türlü platformlarda ve İl protokolünde Engellileri temsil ederek,, 30 yıldan buyana Konya'da kesintisiz faaliyetlerine devam eden ve şehrimizde yaşayan bütün Engellilerin güncel yaşamda karşılaştıkları sorunların ve hak kayıplarının ortadan kaldırılması yönünde, hazırladığımız çözüm odaklı projelerimizi ve fikirlerimizi Konya Büyükşehir Belediyemizle paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz.

Unutmayınız ki, Engelli sivil toplum temsilcileri dahil edilmeden Engellileri ilgilendiren çalışmalar ve alınan kararlar sonuçsuz kalacaktır diyor, tüm Engelli kardeşlerime Engelsiz bir yaşam diliyorum.

AdminAdmin