YEREL

Başkan Kavuş , “Meram’da Yıkılmadan Bir Şey İnşa Edemezsiniz”

• HİSDER’de Meram’ın meselelerini anlatan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Meram’da merkezde arsa olmadığı için yıkılmadan bir şey inşa etmek mümkün değil” dedi. • Başkan Kavuş: “Şükran Mahallesinde yıkılan yerin %75’ini önümüzdeki yıl açmış oluruz. Lârende Kapısı’yla birlikte iç surların olduğu yerler yeniden ayağa kaldırılacak. Yâni ortada sadece Sırçalı, Sahibiata ve Kilise kalacak.”

 Başkan Kavuş , “Meram’da Yıkılmadan Bir Şey İnşa Edemezsiniz”

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nde “Meram Kültürü ve Kimliği” başlığı altında Meram’ın çözüm bekleyen meselelerini dile getiren Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Selçuklu ve Karatay’a göre gelir yönünden zayıf bir belediye olduklarını belirterek “Meram’ın Evliya Çelebi’nin Seyahatnâme’sinde adı geçen ve tarihten beri gelen semt olarak ismimiz var. Selçuklu ve Karatay’a göre biz, geliri daha zayıf bir belediyeyiz. Selçuklu mülk (emlak) zengini. Karatay ise gayrı menkul zengini“ dedi. Başkan Kavuş, daha sonra şu ifadelere yer verdi:

 

“MERAM’DA YIKILMADAN BİR ŞEY İNŞA EDEMEZSİNİZ

Bundan 60 yıl önce yapılan nazım imar planlarında Konya’nın coğrafi olarak büyüme yönü İstanbul yolu. Yani Selçuklu ilçesinin kurulduğu alan. Meram ve Karatay’ın sınırları var. Daha öteye geçemiyoruz. Karatay sınırları zorlayarak haraya kadar gelmiş oldu. Ama Meram’ın gideceği yer yok! Meram’da merkezde arsa olmadığı için yıkılmadan bir şey inşa etmek mümkün değil.” İlk aday olduğu zaman “Ben bu dönem imarla ilgili hiç çalışma yapmayacağım” diye söz verdiğini hatırlatan Başkan Mustafa Kavuş, “İmar baskısının altında durmak kolay bir şey değil. Sabredebileceğimiz kadar, dayanabileceğimiz kadar dayanacağız.” dedi.

 

MERAM BAĞI DEMEK “BAĞLIK BAHÇELİK EVLER” DEMEK

Meram Bağı dendiği zaman ilk akla gelen “üzüm bağı” olmayıp “bağlık bahçelik evler” olduğunu söyleyen Başkan Kavuş, “Kâsım Halife Vakfı’na ait NEÜ Rektörlüğünün bulunduğu yeri Meram Bağı yaptık. Arsayı en değerli kılan şey ise, içindeki asırlık 20 tane pelit ağacı ve sincaplar. Bin asma var orada. Yaklaşık 200’e yakın da meyve fidanı var. Burayı yapmaktaki kastımız; Konya’ya dışarıdan gelenler, Meram’ı gezmeye geldiklerinde son durağa doğru yaklaştıklarında genelde bağ arıyorlar. Aslında Meram bağı dediğimiz şey üzüm bağı değil. Meram bağı demek “bağlık bahçelik evler” demek” diye konuştu.

 

KONYA HAYVAN BAKIMEVİ’NİN TÜRKİYE’DE BİR BENZERİ YOK

Bir soru üzerine Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Hayvan Bakımevi’nde yaşanan olaya da değinen başkan Kavuş, ortada bir vahşet olduğunu ve hiçbir insanın bunu kabul etmesinin mümkün olmadığını belirterek Konya’nın ve Konyalıların bir provokasyonla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. 4.500 köpeğin yaşadığı Konya’daki Hayvan Bakımevi’nin Türkiye’de bir benzerinin olmadığını belirten Kavuş, şu ifadeleri kullandı: “Konya Hayvan Bakımevi’nde 4.500 köpek yaşıyor. Burası 1 milyon m2’lik açık alanıyla Türkiye’nin en büyük alanı. 170.000 m2’si de tamamen kapalı alan. Türkiye’de böyle bir yer yok. İçinde Hayvan Hastanesi de var.

Biz bu hayvanları toplarız. Barınağa götürürüz. Önce aşı vurulur, sonra kısırlaştırılır. Hastalığı varsa tedavi edilir. Ve 25 günün sonunda o köpek oradan alınır, hangi mahalleden getirildiyse o mahalleye tekrar geri bırakılır. Kanun böyle. Kanunda düzenleme olmadan köpekleri uzun süre barınakta tutmamız suç.” Kavuş ayrıca, binlerce köpeği sahiplendirdiklerini ve sahiplerine 4-5 seneden beri maddi olarak destek verdiklerini de söyledi.

 

GEDAVET KONUTLARI MESELESİ

Gedavet Konutlarıyla ilgili bir soru üzerine, yerel mahkemenin belediyeyi sorumlu bulduğunu ve belediyenin, dava açanlara tazminat ödemeye mahkûm edildiğini belirten Kavuş, “Hemen hemen bütün mahkemeler bitti. Dava açanların %85’i kazandı. Mahkeme, onlara karşı belediyeyi tazminat ödemeye mahkûm etti. Mahkemesi kesinleşmiş olan çoğunun parasını ödedik. Geriye 30 mahkeme kaldı. Bittikten sonra onların da tazminatlarını ödeyeceğiz. Elinde bir tapu ile yarım yamalak bir dairesi olan 180 kişi var. 2010’da inşaatı durmuş 10-12 senedir orda yatan bir bina yığını var. 6 adet başlamamış bloklar ve yarım kalmış bloklar, tazminatı ödediğimizde belediyenin üstüne geçmiş oldu. 300 küsur adet belediyenin elinde, 180 tane vatandaşın elinde toplam 556 tane başlamış, başlamamış daire var. Belediye olarak 180 vatandaşımızla bir araya gelip bir yol bulmaya çalışacağız.”

 

SELÇUKLU SURLARI AYAĞA KALDIRILACAK

Başkan Kavuş, Meram’ın diğer çözülmesi gereken meseleleri arasında bulunan Şükran Mahallesi ve eski Lârende Caddesi’ndeki dükkanlar ve surlarla ilgili olarak da şunları söyledi.

“Önümüzdeki yıl bitmeden Şükran’da yıkılan yerin %75’ini açmış oluruz. Dönem bitmeden Şükran’ı ayağa kaldırmış oluruz. Eski Lârende’deki dükkânların yerine ihalesi yapıldı. Hayvan Pazarı’nın olduğu yerde taşınacak ve dükkân yapılacak. Surlar üzerinde kalan dükkânların hepsi karşılıklı olarak yıkılıyor. Surların olduğu tarafa bir şey yapılmayacak. Lârende Kapısı’yla birlikte o surların olduğu yerler yeniden ayağa kaldırılacak. Yâni ortada sadece Sırçalı, Sahibiata ve Kilise kalacak.”

Konya Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen sohbetten sonra Meram Merkez İlçe Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’a, derneğin teşekkür plaketini, HİSDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu verdi.

 

 

 

 

 

AdminAdmin