GÜNCEL

Başkan Kağnıcıoğlu : ''Mısırı bırakalım, ayçiçek ekelim''

Konya’da ayçiçek üretiminin artması için çiftçilere destek verilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Bekir Kağnıcıoğlu, “Ayçiçek diğer ürünlere baktığımızda çok su tüketen ürünlerin yanında çok az su tüketen bir ürünümüzdür. Bölgede iklimin şartlarına göre yetişmektedir. Fiyatlara ve desteklemelere yapılacak ek düzenlemelerle Konya bölgesinde ayçiçek ekimine daha fazla teşvik verilmesi gerekir” dedi.

Başkan  Kağnıcıoğlu  : ''Mısırı bırakalım, ayçiçek ekelim''

Konya’da 38 bin 873 kilometrekare yüzölçümünün yüzde 47’si tarım arazisi olarak kullanılıyor. Hasat sezonunda yaklaşık 6 milyon ton tahıl üretimiyle de Konya, ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Tarım başkenti olan Konya’da ayçiçek üretimi son yıllarda ilgi görüyor. Çiftçiler, yağlık ayçiçeğinde fiyatların daha yüksek olmasını talep ederken, yetkililer ise ayçiçeğin teşvik edilerek mısır gibi çok su tüketen ürünlerle aynı değere getirilmesinin ovanın geleceği açısından daha doğru olacağını vurguluyor.

altinekin-ziraat-odasi-baskani-bekir-kagnicioglu.jpg

‘AÇIKLANAN FİYAT ÇİFTÇİMİZİ MEMNUN ETMEDİ’

Konya Şeker tarafından açıklanan ayçiçek fiyatlarının üreticileri memnun etmediğini vurgulayan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “ Konya Şeker’in açıkladığı ayçiçek fiyatları çiftçilerimizi memnun etmedi. Ayçiçeği çiftçisinin sürdürülebilir ekim yapabilmesi için fiyatların en azından 14-15 lira olması gerektiğini düşünüyorum. Açıklanan fiyatlar Ayçiçek üreticisi çiftçimizi üzdü. Ama bunu telafi etmenin yolu var. Şu anda ayçiçek yağında gümrükler sıfırdır. Buna yüzde 10, yüzde 20 gibi gümrük uygularsak iç piyasadaki ayçiçek üretiminin artmasını sağlarız. Devletimiz buğdayda bin lira, arpada 500 lira prim desteği uyguladı. Buna benzer ayçiçeğinde de 2 bin 500-3 bin lira gibi bir prim desteği uygularsa çiftçimizi bir nebze rahatlatmış ve memnun etmiş oluruz. Bugün çiftçimize verilecek rakamlar çiftçimizi memnun edecek rakamlar olursa önümüzdeki yıl ayçiçeğinin ekilmesi için belirleyici unsur olur” ifadelerine yer verdi.

misiri-birakalim-2.jpg

‘İTHAL ETMEK DEĞİL ÜRETMEK İSTİYORUZ’

Ayçiçek üreticilerine gereken desteğin verilmesi gerektiğinin altını çizen Kağnıcıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle yağlı tohumların stratejik olarak desteklenmesi gerekiyor. Rusya-Ukrayna Savaşında bunu yaşayarak öğrendik. Eğer durum böyle devam ederse biz yine Rusya’dan ham yağ yüklü gemilerin gelişini sevinçle beklemek zorunda kalacağız. Biz bunun yerine Ayçiçek üreticisini daha fazla destekleyerek hasat edeceği ürünün fiyatını devlet kontrolünde açıklayabiliriz. Çiftçimiz o zaman ekilmedik bir karış yer bırakmaz yeter ki ayçiçeğine yeterli destek verilsin, bu ürünleri ithal etmeyelim, biz üretiriz. Ayçiçek fiyatını piyasa belirliyor ancak devlete de şöyle bir şey düşüyor. Dışardan gelen Ayçiçek çekirdeğinin ya da ham yağın referans fiyatları sıfır. Bu nedenle dışardan daha ucuza mal ediliyor. İç piyasaya da düşmüş oluyor. Yani burada her iki tarafa da görev düşüyor. Hükümet bunun gümrük ve referans fiyatını yükselterek iç piyasanın yükselmesini sağlar. O zaman büyük alıcılarda illa ki referans fiyata uyacaklar.”

‘AYÇİÇEK ÜRETİMİNDE İKİNCİ SIRADA YER ALIYORUZ’

Konya’nın ayçiçek üretiminde iyi bir konumda olduğunu vurgulayan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Geçen yıllarda çiftçimiz Ayçiçek yağını 5-5 buçuk liradan sattı. O günden bugüne gübre fiyatlarının artması, enerji maliyetlerinin artmasıyla birlikte Ayçiçek fiyatlarının 16-17 lira gibi bir fiyat açıklanması gerekirdi. Önümüzdeki yıl da Ayçiçek üretiminin sürdürülebilir olması açısından fiyatların makul bir şekilde belirlenmesi gerekir. Çünkü bu sene verilen fiyat, önümüzdeki yıl ekim alanını da belirlemiş oluyor. Bu yıl sıcaklıkların artması nedeniyle geçen yılki üretimle bu yılki üretim arasında bir rekolte artışı olacağını düşünmüyorum. Özellikle de Altınekin bölgesi için konuşacak olursak bir artış olmaz ancak başka bölgeleri bilemiyorum. Ayçiçek üretiminde Türkiye’de Trakya bir, Konya ikinci sırada yer almaktadır. Konya içerisinde de ham yağ fabrikasının Altınekin bölgesinde olması nedeniyle çiftçimiz ayçiçek ekimine daha çok yöneliyor. Yakında olduğu için ürettiği ayçiçeğini hemen götürüp satmayı düşünüyor. Konya içerisinde Altınekin bölgesi ise ayçiçek üretiminde birinci sırada yer alıyor. Torku’ya ait yağlık ayçiçek ham yağ fabrikasının olması ayçiçek üretiminin artmasını sağlıyor” diye aktardı.

misiri-birakalim-5.jpg

‘DESTEK VERİLİRSE YAĞLIK AYÇİÇEĞİ EKİLEBİLİR’

Ayçiçek üretiminin Konya’da teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yapan Kağnıcıoğlu, “Ayçiçeği diğer ürünlere baktığımızda çok su tüketen ürünlerin yanında çok az su tüketen bir ürünümüzdür. Bölgede iklimin şartlarına göre yetişmektedir. Konya bölgesinde ayçiçek yağına daha fazla teşvik verilmesi gerekir. Trakya bölgesi ile Konya bölgesi aynı miktarda destek alıyor. Burada iklim şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Yani desteklemelerin Konya’ya has daha fazla olması gerekir. Hem çiftçilerimize daha çok teşvik olması açısından hem de az su tükettiği için bölgede daha fazla ekilmesi açısından destek verilmelidir. Mısır’ın ekonomik geliri ayçiçeğinden daha fazla. Yani mısır daha çok ekonomik gelir sağlıyor. Bunların yanında mısır ve şeker pancarı gelir getiriyor. Mısırdan, şekerden elde ettiği parayı yağlık ayçiçeğinden de elde ederse çiftçimiz neden yağlık ayçiçeği ekmesin. O nedenle ayçiçeğinin açıklanacak rakamların en az 16 lira olması gerekirdi. Devletimiz fiyatları 16 liradan aşağıda açıklarsa çiftçimiz çok üzülür ve önümüzdeki dönem ayçiçeği ekimi daha çok düşer” diyerek sözlerini tamamladı

KAYNAK :  SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

AdminAdmin