GÜNCEL

Ayhan Tekin: ''Tüketici haklarına şikayetler patladı''

Tüketicilerin son zamanlarda yaşadığı mağduriyetlerden dolayı Tüketici Hakem Heyetlerine olan başvuru sayısında artış yaşandı. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, değeri 30 bin TL’nin altında uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetine başvuru zorunlu olmasıyla birlikte şikayetlerin iki-üç katına çıkması bekleniyor.

Ayhan Tekin: ''Tüketici haklarına şikayetler patladı''

İnsanlar ayıplı mal ürünlerinden dolayı mağdur oluyor. Tüketici Hakem Heyetlerine en çok ayıplı mal ve ayıplı hizmetlerden dolayı şikayetler olduğunu dile getiren Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Tekin, “Son zamanlarda Tüketici Hakem Heyetlerine en çok cep telefonu şikayetleri başta olmak üzere elektronik eşyalar, beyaz eşyalar; cep telefonu operatörleri, elektrik, doğalgaz ve su abonelik hizmetleri; bankacılık hizmetleri, ayakkabı başta olmak üzere giyim eşyaları gibi konular üzerinden şikayetler gelmektedir. Ticaret Bakanlığının son yayınladığı rapora göre şikayetlerin yüzde 30,49’u ayıplı mal, yüzde 29,28’i ayıplı hizmetler, yüzde 9.32’i abonelik sözleşmeleri, yüzde 5’i mesafeli sözleşmeler, yüzde 3’ü tüketici kredilerinden, yüzde 22’si ise diğer konularla ilgilidir” dedi.

‘MÜRACAATLAR İKİ-ÜÇ KATINA ÇIKACAK’

Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru zorunluluğuyla birlikte müracaatların iki- üç kat artacağını öngören Ayhan Tekin, “Enflasyonun artışıyla beraber mal ve hizmet bedelleri de yükseldi. Dolayısıyla uyuşmazlık bedelleri de yükseldiği için 30 bin TL altı mağduriyetlerde, tüketiciyi mahkemeye gitmeden masrafsız ve hızlı şekilde karar alınmasına sağlayabilen Hakem Heyetlerine müracaat etme hakkı verilmesini destekliyor ve doğru buluyoruz. Ticaret İl Müdürlüğündeki Tüketici İl Hakem Heyetleri ve Kaymakamlıklardaki İlçe Tüketici Hakem Heyetleri artık tek bir isimle anılacak: Hepsinin adı “Tüketici Hakem Heyeti” olacak. Tüketicinin dosya yoğunluğu az olan ve daha hızlı karar veren Ticaret İl Müdürlüğündeki Tüketici Hakem Heyetlerini tercih edeceği kanaatindeyiz ancak zamanla orası da daha fazla tanınır ve daha fazla kullanılır hale gelecektir diye tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

image-71.jpg

‘ALO 175’İ ARAYIN’

Ayıplı mal ve ayıplı hizmetlerden alo 175 hattının aranması gerektiğinin bilgisini veren Ayhan Tekin, “Ayıplı mal, aldatıcı reklam konularında Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne şikayette bulunması gerekiyor. Alo 175 tüketici danışma hattı bunun için kurulmuştur. Bu hattan tüketiciler, insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından ayıplı ve riskli ürünler ya da aldatıcı reklamlar ile ilgili nasıl bir yol takip etmeleri gerektiğine dair bilgi alabilmektedirler. Reklam Kuruluna yazılı olarak başvurulabileceği gibi elektronik ortamda da başvuru yapılabilir. Başvuru sahipleri şayet gerçek kişi ise; adı soyadı, T.C. numarası ve adresini bildirmesi gerekir Aksi takdirde değerlendirmeye alınmaz. Şikâyet edilen reklama ait bilgilere; yani hangi mecrada, hangi tarihte yayınlandığı bilgisi ile tüketiciyi rahatsız eden konunun ne olduğu ya da tüketicinin haksız bulduğu konunun ne olduğu ile ilgili de bilgilerin paylaşılması gerekir” diye aktardı.

tuketici-hakem-heyeti-basvurusu.jpg

‘İSTENİLEN BELGELERİN EKLENMESİ GEREKİYOR’

Şikayette bulunan kişilerin gerekli bilgi ve belgeleri e-devlet üzerinden başvurarak da yapabileceklerinin altını çizen Tekin, “Ayrıca varsa bilgi ve belgelerin de şikayete eklenmesi lazım. Şikayetleri e-devlet üzerinden de yapılabiliyor artık. Rekabet Kurumuna şikayet biraz detaylı bunun için Rekabet Kurulunun sitesine girip ihbar ve şikayetlerinin yapılma usul ve yöntemlerine dikkat edilmesi ve istenen belgelerin eklenmesi gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak : SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

AdminAdmin