DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Duran Çölcü
Duran Çölcü

Konya’nın, Sanayi Devleri İçerisindeki Başarısı

İstanbul Sanayi Odası(İSO) tarafından geçen ay Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması-2022” sonuçları açıklandı.

2021’de bu listede 72 firma yer alırken, 2022’de bu firma sayısı 66 inmiştir. Sebebi de bu yıl 11 ilimizde yaşanılan ve her yönden etkileyen depremlerdir diye düşünüyorum.

Dünyada eşi benzeri olmayan ve 11 ilimizi derinden etkileyen deprem felaketinin ekonomik yıkımı da büyük oldu.

Birçok sanayi tesisi haftalarca faaliyete geçemedi. Devletimiz bu bölgede mücbir sebep hali ilan ederek, firmaların vergisel yükümlülüklerini erteledi.

İSO 500’de üretimden satışlar 2022 yılında yüzde 119 oranında artarak, 2 trilyon 48 milyar liradan 4 trilyon 485 milyar liraya çıkmıştır.

Söz konusu artışta, ihracattaki güçlü performansın yanı sıra canlı yurt içi talep, yükselen kur ve fiyatlar ile ihracat gelirlerinin TL karşılıklarındaki artış, belirleyici bir rol üstenmiştir.

Şehrimizden de Türkiye’nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşları listesinde, 7 firmanın bulunması Konya sanayisi için oldukça sevindirici bir durumdur.

Bu durum aynı zamanda, Konya Sanayisinin tüm zorluklara rağmen ayakta kalmasını sağladığı gibi, gücünün koruduğundan bir ispatıdır.

Zaten şehrimiz sanayisi son yıllarda gerek üretimiyle, gerekse üretim çeşitliliğiyle en önemlisi de İhracat Şehir kimliğine kavuşmasıyla gücünü çok kez ispat etmiştir.

 

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın 2022 Yılı 500 Sanayi Kuruluşları listesini açıklarken yaptığı konuşmasındaki dikkatimi çekenleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

İSO Başkanı Bahçıvan, “Yaptığımız İSO 500 Büyük araştırmasıyla sanayimizin ve kısmen de Türkiye ekonomisinin, gerçek anlamda bir check-up’ını ortaya koyabilmemizdeki en temel faktördür. Şirket verilerini bizlere ileterek İSO 500 araştırmamızın ortaya çıkmasının en büyük paydaşı olan tüm sanayi kuruluşlarımıza da buradan şükranlarımızı sunuyorum. İSO 500’de üretimden satışlar 2022 yılında yüzde 119 oranında artarak 2 trilyon 48 milyar liradan 4 trilyon 485 milyar liraya çıktı.  Bu yüksek oranlı artışta, ihracattaki güçlü performansın yanı sıra canlı yurt içi talep, yükselen kur ve fiyatlar ile ihracat gelirlerinin TL karşılıklarındaki artışın belirleyici rol oynadığını söyleyebiliriz. Araştırmamız sanayimizin zorlu bir yılı güçlü bir performansla tamamladığının bir kanıtı niteliğindedir. Zira sanayi devlerimizin birçok temel göstergede azımsanmayacak iyileşmelere imza attığı görülüyor. Ancak dünyada yaşanan gelişmeler ve mevcut ekonomik şartlar göz önüne alındığında 2023’ün sanayicilere çok daha zorlu koşullar sunduğunu bize gösteriyor. Özellikle yeni siparişler ve yeni ihracat siparişleri gibi alt kalemlerde yaşanan sert düşüşler önümüzdeki aylara ilişkin iyimserliği sınırlıyor.”

 Başkan Bahçıvan’ın, 2023 yılının sanayicilere daha zorlu koşullar sunduğunu, yeni siparişler ve yeni ihracat siparişleri gibi alt kalemlerde yaşanan sert düşüşlerin; önümüzdeki aylara ilişkin iyimserliği sınırlıyor demesi dikkat çekiyor.

Konuşmasının devamında yine Başkan Bahçıvan yeniçağda sanayicilerin dönüşüm hazırlığı içinde olmasını da ifade ederek, “ Yeniçağ da yeni sanayi için dönüşüm hazırlığı içindeyiz. Teknoloji odaklı, sürdürülebilir yeşil ekonominin, yaratıcılığın ve katma değerli ürünlerin öne çıktığı yeni üretim tarzı sürecinde biz sanayicilere büyük görevler düşüyor. Sanayi için öngördüğümüz geleceğin sadece temennilerde kalmaması için, dünün sonuçlarını güncel gelişmeler ve veriler ışığında da değerlendirmeli ve gerekli adımları ivedilikle atmalıyız. Değişmeyenin ayakta kalamayacağı bir dünyadayız. Açıkladığımız İSO 500 Büyük sonuçları da 21. yüzyılın sanayi gücüne ulaşmak için vakit kaybetmeden yeniçağın sanayisine adapte olmamız gerektiğini ortaya koyuyor” diyerek,  sanayicilerden de yeniçağa ayak uydurması için vakit kaybetmeden dönüşüm hazırlıklarını hızlandırmasını istiyor.

Bu süreçte sanayicilerin yeniçağa uyak uydurması içinde devletimizin, sanayicilerimizi her anlamda desteklemesi de oldukça büyük bir önem taşıyor.

 

Diğer taraftan şehrimizin İSO 500 Sanayi Kuruluşları listesinde yer alan firmalarımızı kutlama mesajlarında, Konya sanayisinin zor koşullarda üretmesi ve gücünü korumasının dile getirmesi şehrimiz açısından oldukça önem arz ediyor.

Konya sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen Devler Listesinde yer alan Konyalı firmaları kutlayarak, “Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında 7 firma ile temsil edilen Konya’mız, ekonomideki tüm zorlu şartlara rağmen bu yıl da listedeki yerini koruyarak, 7 firma ile yer aldı. Tüm zorluklara rağmen, Konya gücünü korudu. Bu yıl sanayi devlerinin bulunduğu listede Konya’mızdan; Konya Şeker, Eti Alüminyum, AYD Otomotiv, TÜMOSAN Motor, Panagro Tarım ve Hayvancılık, Enka Süt ve Ova Un firmalarımız yer almıştır. Üreterek şehrimizin ve ülkemizin gururu olan tüm firmalarımızı ve çalışanlarını yürekten kutluyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyorum.”

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk listesine giren Konyalı firmaları tebrik ederek, “Listede; Türkiye'nin en büyükleri arasında yer alarak gurur duymamıza vesile olan firmalarımızın yöneticilerini, tüm çalışanlarını tebrik ediyor, şehrimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağladıkları için teşekkür ediyorum. Konyalı firmalarımız şehrimizin küresel bir üretim ve ticaret merkezi olması yolunda özveriyle çalışmaya devam etmektedir. Konya'nın en önemli avantajı çalışkan, girişimci müteşebbisleridir. Özel sektörünün gayreti ile Konya, gelişmiş sanayi üretimi ve dünya ile rekabet eden sektörleri ile küresel çapta adından söz ettiren bir şehirdir. Konya ekonomisinde sanayi sektörünün payı her geçen yıl artmaktadır. 2022 yılında Konya'nın ihracatının yüzde 95,6'sı imalat sanayi sektöründe gerçekleşmiştir. Bununla birlikte 3,3 milyar seviyesine çıkan ihracatımız, ihracatçı firma sayımızdaki artış, istihdam artışımız Konya'nın daha fazla sayıda en büyük 500 listesine girebilecek sanayi kuruluşu çıkarma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. İlerleyen dönemlerde Konya'nın daha fazla firması ile listede yer alacağına inancımız tamdır."

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’da Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde Konya’yı temsilen 7 firmanın bulunmasından mutluluk duyduklarını vurgulayarak,  “Konya, yüzyıllardır üretimin ve ticaretin merkezi olma hüviyetini koruyor. Bir sanayi şehri olarak her geçen gün gelişimini sürdüren şehrimiz, ülkemizin parlayan yıldızı olma yolunda da emin adımlarla ilerliyor. Saygıdeğer iş insanlarımız ise Konya’nın istihdamının artmasına verdiği büyük katkıyla gururumuz oluyor. İnanıyorum ki gelecek yıllarda Konya’mız bu listelerde daha fazla firmayla yer alacaktır. Tüm Konyalı sanayicilerimizi ve çalışanlarını gösterdikleri başarı dolayısıyla yürekten kutluyorum.”

Gerek sanayi Odası Başkanı Büyükeğen, gerekse Ticaret Odası Başkanı Öztürk ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay’ın kutlama mesajlarında, şehrimizin tarihten gelen üretim ve ticaret merkezi olmasının yanında, sanayicilerimizin ülkemiz ve şehrimizin ekonomisine, istihdamına ve İhracatına olan katkılarının büyüklüğünden bahsetmesi şehrimizin Sanayi Üretimindeki ve ihracattaki gücünü ortaya koyuyor.

Zaten şehrimizin 3,3 milyar seviyesine ulaştırdığı ihracatıyla, ihracatçı firma sayısındaki artışıyla ve istihdamdaki ciddi artışıyla da gelecek yıllarda, daha fazla sayıda En Büyük 500 Sanayi Kuruluşları Listesine girebilecek sanayi kuruluşu çıkarma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.

 

“Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması-2022” listesinde yer alarak bizleri gururlandıran firmaların sahiplerini, yöneticilerini ve emekleriyle katkı veren çalışanları kutluyorum. Başarılarının devamını diliyorum. 

Hepimizin bildiği gibi üretim, ticaret, istihdam ve ihracat olmadan kalkınma sağlanamaz.

Ülkemizi yöneten siyasi irade, başta sanayicilerimiz olmak üzere finansal erişim sorunuyla birlikte her sorununu daha sağlıklı olarak çözmelidir.

Sanayinin Bölgesel ve Sektörel anlamda önünü açmalıdır. Üretim maliyetlerini yükselten bütün kalemlerinin artışlarının önüne geçerek, rahatlatmalıdır.

Ne dersiniz öyle yapılması gerekmez mi?

NELER SÖYLENDİ?
@
Duran Çölcü

Duran Çölcü

DİĞER YAZILARI Savunma Sanayinde Konya’nın Gücü Giderek Artıyor Suyu İsraf Ederek, Kuraklığa Katkı Veriyoruz DOSD Meram, Down Sendromlu Bireylere Çok Şeyler Katacak Türkiye’nin İkinci Büyük OSB’si Olmamız, Güzel Bir Gelişmedir Türkiye’nin İkinci Büyük OSB’si Olmamız, Güzel Bir Gelişmedir Siyaset, seçime odaklandı Temel Ürünlerdeki Fiyat Artışların Önüne Geçilmelidir Depremzedelere Yüksek Fiyatla Ev Kiralanması Yanlış Bir Davranıştır Maddi Ve Manevi Hasarı Ağır Olan Depremi, Unutturmamalıyız Deprem Gibi Afetlerin, Toplumsal Dayanışmamızı Büyütmesi Güzel Bir Gelişmedir Yaşadığımız Deprem Felaketin Yaralarını Birlikte Saracağız Su Verimliliği Seferberliğine Destek Olmak Zorundayız Gelişen Ve Büyüyen Konya Sanayisi, Üretim ve İhracatını Yükseltme Hedefinde İnşaat Sektörünün, Finansmana Erişim Beklentisi Çoğunlukta Emekli Ve Memura Verilen Yüzde 30'luk Zamla Geçinilir Mi? İnşaat Mühendisleri, İnsan Onuruna Yakışır Şartlarda Çalışmak İstiyor Yeni Yıl Yaklaşırken, Alışveriş Telaşından Uzak Durmalıyız İnşaat Malzemeleri Sanayindeki Gerileme Artarak Devam Ediyor Asgari Ücret, Çalışanın Ailesiyle Beraber İnsanca Yaşayabileceği Bir Ücret Olmalıdır Mevlana'yı Anlamak, İnsan Sevgisi Ve Kardeşliktir Tüketicilerin, Plansız Alışverişten Kaçması Güzel Bir Gelişmedir Sadece Bir Günde Değil, Öğretmenlerimizi Her Gün Anmalıyız Konya Bakırcılar Odası Güneydoğu Anadolu’yu Gezdi Giyim Sektöründeki Mal Stoku Tedirginliği Giyim Sektöründeki Mal Stoku Tedirginliği Belirsizliklere Rağmen, Sanayiciler Üretimden Yana Enflasyon Baskısı Gıdadaki Güveni Tehlikeye Atıyor İş Dünyası Önüne Sağlıklı ve Güvenle Bakmak İstiyor Konya’nın, Yeni Bir Sanayi Havzasına Liderlik Edecek Potansiyeli Vardır Konya 6. OSEG Konferansı Ve Otomotiv Sektörünün Gücü Vatandaşın Borçlanması Mutsuzluğu Beraberinde Getiriyor Finansmana Erişim Beklentisi Artıyor Kırtasiye Ürününü, Kırtasiyeciden Alınmakla Sektörün Ayakta Kalması Sağlanır Satın Alma Gücü Giderek Zayıflıyor Esnaflarımız, Haksız Rekabetin Önüne Geçilmesini İstiyor Enflasyon, İşletmelerin Sermaye İhtiyacını Yükseltiyor
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
KONYA LOBİ Temmuz Ağustos 2023
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA