KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 15-10-2024 13:14   Güncelleme : 15-10-2024 17:18

Zeki Oğuz Fotoğraf Yarışması Ve 30. Yıl Kutlama Ve Ödül Töreni

BASIN BÜLTENİ ZEKİ OĞUZ FOTOĞRAF YARIŞMASI VE 30. YIL KUTLAMA VE ÖDÜL TÖRENİ ETKİNLİĞİ  Tarih: 30 Ekim 2024, Saat:17.30, Yer: Muratpaşa Belediyesi ASSİM Merkezi  FOTOĞRAF YARIŞMASI DEĞERLENDİRME SONUCU  Jüri Değerlendirme Toplantı Tarihi: 04 Ekim 2024 Konu: Her Yönüyle Yörük Türkmen Kültürü  Düzenleyen: Yörükler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği-Antalya 

Zeki Oğuz Fotoğraf Yarışması Ve 30. Yıl Kutlama Ve Ödül Töreni

 

Antalya’ da 1994 yılından beri varlığını sürdüren ve bu yıl 30. kuruluş yılını kutlayan “Yörükler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği” tarafından geleneksel Yörük Türkmen kültürünü tanıtmak ve bu kültürün zenginliğini yansıtmak amacıyla “Zeki Oğuz Fotoğraf Yarışması” düzenlendi. 

Çocukluğundan gelen gezme tutkusunu fotoğraf ve yazılarıyla birleştiren hem gazeteci hem fotoğrafçı hem de yazar kimliğiyle özellikle Yörük kültürüne ilişkin fotoğraflara ve birçok esere imza atan Zeki Oğuz adına gerçekleştirildi. 
Yarışma, yüzyıllardır devam eden Yörük Türkmen yaşam biçiminin ve kültürünün eşsiz unsurlarını sanat yoluyla toplumla buluşturmayı ve kültürel değerleri görseller üzerinden saptamayı ve gelecek kuşaklara kazandırmayı hedeflemiştir. Yarışmaya Türkiye’nin dört bir yanından fotoğrafçılar katılım sağladı. Yarışmada 53 fotoğrafçı tarafından gönderilen 154 fotoğraf yer aldı. 
Yörüklerin özgün yaşam tarzını, doğayla olan ilişkilerini, misafirperverliklerini, giyim kuşamlarını ve geleneksel yaşam pratiklerini estetik bir gözle yakalayan fotoğraflar yer aldı. Yörük Türkmen göç ve çadırlarda yayla hayatına, keçi sürülerinden dokuma halılarına kadar pek çok öğe fotoğraflarda hayat buldu. Yarışmanın ana hedefi, Yörük Türkmen kültürünü gelecek nesillere aktarmak, toplumda bu kültüre olan farkındalığı artırmak ve Yörük Türkmen yaşamının görsel mirasını arşivlemektir. 2 Aynı zamanda bu kültürel mirasın turizm potansiyeli bakımından da önemli olduğundan hareketle ülkemizin kültürel zenginliğini ve çeşitliliğini tanıtmak bakımından da önemlidir. 
Yarışmaya katılan 53 fotoğrafçı tarafından gönderilen 154 fotoğraf, 04 Ekim 2024 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toplantı Salonunda toplanan jüri tarafından değerlendirildi. Yarışmada ilk üç sırada yer alan katılımcılara ve mansiyon alan üç yarışmacıya ödülleri Derneğin Kuruluşunun 30 Yılı Kutlama Etkinliği kapsamında konferansların da yer aldığı törende 30 Ekim 2024 tarihinde Muratpaşa Belediyesi ASSİM Merkezinde (Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi) sunulacaktır. Aynı törende dereceye giren 6 fotoğtaf ve sergilenmeye değer görülen 20 fotoğraf, açılacak sergi ile sanatseverlerin beğenisine sunulmak üzere sergilenecektir. Yarışma Ödül Töreni 30 Ekim 2024 tarihinde 17.30’da ASSİM (Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezin)inde yapılacak olup, 30 Yıl Kutlama Etkinliği kapsamında Sanatçı Sümer EZGÜ, Dr. Öğr.Üyesi Nafia ÖZDEMİR HANYALOĞLU ve Prof.Dr. Ahmet GÖĞERCİN tarfından Konferanslar sunacaklardır, kendilerine şükranlarımızı ifade etmek isteriz. Yörükler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği olarak bu yarışmaya katılım sağlayan tüm fotoğrafçıları kültürel mirasımızı yaşatma yolunda attıkları adımlardan dolayı kendilerini kutluyor ve teşekkür ediyoruz. Bu yarışmaya katkı veren Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit UYSAL ve eski Yörük Beylerinden Hamdi SARICA’ya, Yarışma Jüri üyelerine, Yörükler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyelerine, destek veren tüm kurum ve kuruluşlara gönülden teşekkür ederiz. Abdullah DUMAN Yörükler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yönetim Kurulu Adına Dr. Öğr.Üyesi Nafia ÖZDEMİR HANYALOĞLU Yarışma Jüri Başkanı Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Başkanı

 

 

ZEKİ OĞUZ KİMDİR.

Konya ili Selçuklu ilçesi Tatköy'de dünyaya geldi. İlkokulu köyünde tamamladı. 1954'ten 1962'ye kadar köyde bir çocuğun yapabileceği her işi yaptı. Bazı öykülerine de yansıyan at, kuzu ve sığır çobanlığı bu döneme rastlar. 1963'te Konya Erkek Sanat Okulunun sınavını kazanarak bu okulun orta kısmına başladı. Bu okulun lise 1. sınıfında okuldan ayrıldı. 1967'de Fatma Oğuz ile evlendi. Bu evlilikten Kâzım, Hüseyin, Emine ve Şafak adlarında dört çocuğu oldu. 1968'de Yeni Konya gazetesinde gazeteciliğe başladı. 1972'de Yozgat’ta askerliğini tamamladı. 1975'te Kooperatifler Müdürlüğü’nde memurluğa başlamış ve 2001'de Tarım İl Müdürlüğü’nden emekli oldu.

Çocukluğundan gelen gezme tutkusunu fotoğraf ve yazılarıyla birleştiren Zeki Oğuz, hem gazeteci hem fotoğrafçı hem de yazar kimliğiyle birçok esere imza attı. Yeni Meram, Yeni Konya, Manşet, Konya Postası, Cumhuriyet Gezi, Siyah/Beyaz, İpek Yolu gibi dergi ve gazetelerde gezi ve köşe yazıları yazdı. İlk kişisel sergisini 1995'te Konya Güzel Sanatlar Galerisinde açtı. Konya Fotoğraf Amatörleri Derneğinin kurucu üyesi olup bu güne kadar 38 kişisel sergi açmış ve karma sergilere katılmıştır. Yörüklerle ilgili belgesel film çalışmaları da vardır ve onlarlar ilgili kitapları yayımlanmıştır. Memleket gazetesinde gezi yazılarını yazmıştır. Göçerlik yaşamını yakından takip edip, geleneklerini göreneklerini öğrenmeye çalıştı. Onlarla beraber göç yollarında beraber yürüdü. Yaşadıkları sorunlara büyük oranda yardımcı oldu.

1996 yılında Konya Fotoğraf Amatörleri Derneği KONFAD kurucularındandır. 33 kişisel ve karma sergilere katıldı.

Edebiyatçılar Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türkiye Edebiyatçılar Derneği Konya Şubesi üyesi ve Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği’nin kurucu üyesidir.

1970'de Kavgadayız Her Saat adlı şiir, 1981'de de Bebek adlı öykü kitabı yayımlandı. Zeki Oğuz’un diğer öyküleri Varlık, Yaba Edebiyat, İnsancıl, Gerçek Sanat, Çağrı, Çalı, Eşik, Aykırı Sanat gibi dergilerde yayımlandı. 1997'de Konya Çalı Kültür Sanat Dergisini yayımlamaya başladı. 110 sayı yayımlanan Çalı dergisinde yaşayan değerlerimizle ilgili özel sayılar yaptı. Dergide sürekli olarak Konya kültürünün öne çıkmasını sağladı.

 

Kaynakça

Harmancı, Abdullah (2009). "Zeki Oğuz Öykücülüğüne Tematik Bir Yaklaşım", Türk Öykücülüğü İncelemeleri I, Konya: Tablet Yayınları.

Gögercin, Ahmet (2018). Zeki Oğuz'la Baş Başa, İstanbul: Çizgi Kitabevi Yayınları.

Zeki Oğuz (2005). Toprak ve Gelenek, Konya: Çizgi Kitabevi.

Zeki Oğuz (2005). Taşra ve Gezgin, Konya: Çizgi Kitabevi.

 

 

Eser Adı

Yayın evi

Basım yılı

Eser türü

Hayrat

Kavram Yayınları / İstanbul

1992

Hikâye

Ademin Kaburga Kemiği

Gülcenur Dizgi / Konya

1994

Hikâye

Ürkek Bir Keklik

Yaba Yayınları / İstanbul

1995

Hikâye

Gelenekleri Görenekleriyle Konya Dağ Köyleri

Dizgi / Konya

1997

Araştırma

Bir Bozkır Türküsü Beldeleri Yaylarıyla Konya

Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları / Konya

2003

Gezi Yazısı

Yaylaların Özgür Çocukları Yörükler

Nüve Kültür Merkezi / Konya

2004

Araştırma

Toprak ve Gelenek

Çizgi Kitabevi / Konya

2005

Gezi Yazısı

Taşra ve Gezgin

Çizgi Kitabevi Yayınları / Konya

2005

Gezi Yazısı

Zeki Oğuz Seçme Yazılar

Çalı Kültür Sanat / Konya

2006

Diğer

Sedef Saplı Bıçak - Miço

Nüve Kültür Merkezi / İstanbul

2015

Hatıra

Konya Bozkırlarında Bir Gezgin

Çizgi Kitabevi Yayınları / İstanbul

2016

Gezi Yazısı

Akdeniz’den Toroslar’a Sarıkeçililer

Çimke / Konya

2016

İnceleme

 

 

AdminAdmin