KÜLTÜR - SANAT

Yamaç Çifti : “Akran Kardeşler Birbirini Yetiştiriyor”

Konya Aydınlar Ocağı’nın Yılın Annesi seçtiği Sakine Yamaç ve eşi Recep Yamaç 12 çocuklu hayat hikâyelerini anlattı.

 Yamaç Çifti : “Akran Kardeşler Birbirini Yetiştiriyor”

Konya Aydınlar Ocağı tarafından Yılın Annesi seçilen Sakine Yamaç ve eşi Recep Yamaç çocukları ile birlikte katıldığı programda "Toplumda Kadın, Aile ve Çocuk" konusunu anlattı.

Resim önizlemesi

İl Halk Kütüphanesi Salonundaki programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü İki farklı kültürün karşılaştığı zamanlarda güçlü olanın ayakta kaldığını anlatarak,” Özgün ve özgür olmak isteyen toplumlar değerlerine sahip çıkıp rafine etmelidir” dedi.

Yamaç ailesinin özelliğinden de bahseden Güçlü, “Yılın annesi seçimini farklı kriterlerle yapanlar oldu. Biz Yamaç ailesini, on iki çocuklu bir aile olmasından dolayı seçtik. Bundan daha fazla çocuk sahibi olan belki vardır ama biz bilmiyor olabiliriz” diyerek sözlerini tamamladı.

Resim önizlemesi

Daha sonra kürsüye gelen Recep-Sakine Yamaç çifti evliliklerini ve çok çocuklu hayatın özelliklerini anlattı. İlk sözü alan Recep Yamaç, “Peygamber Efendimiz ümmetinin çokluğuyla övüneceğini müjdelemişti. Allah da rızka kefil olduğunu Kuran’da bize bildiriyordu. Eşimle evlenirken bunlardan bahsedip, çocuk konusunda Allah’a tevekkül etmeyi önerdim. Eşim de kabul etti. Hayatımızın akışı, Allah nasıl takdir etmişse öyle oldu.” dedi.

Genel olarak erkeklerin pek çoğunun çok çocuk sahibi olma arzusu taşıdığına işaret eden Recep Yamaç , “Çok çocuk sahibi olmanın sağlık ve psikolojik şartları da var. Günümüz şartlarında çok zor bir süreç. Biz bunu yaşadık. Eşimin dördüncü hamileliği sırasına toplumsal baskıyla karşılaştık. Çevremizdeki insanlar nasıl geçineceğimiz sorgulamaya başladı. Biz de kendimizi sorgulama gereği duyduk ama dördüncü doğumdan sonra baskıları aştık” diye konuştu.

Komşularının kendileri için gürültü şikâyetinde bulunmadığını, az çocuklu ailelerde daha fazla gürültü olduğunu anlatan Recep Yamaç, “Akran çocuklar birbirini yetiştiriyor. Ortadirek bir yaşantımız oldu ama kazanç ve rızık konusunda hiç sıkıntıya düşmedik. Nimet ve külfet dengesini Allah verdi. İyi ki evliliğimizin başında verdiğimiz kararda sebat etmişiz. Çocuklarımızın çokluğu bize huzur ve mutluluk verdi. En büyük çocuğumuz 29, en küçüğü dokuz yaşında. Hepsi İmam Hatip’te okudu ve Üniversitede istedikleri bölümü kazandılar” dedi.

Beş erkek, yedi kız olmak üzere 12 çocuk dünyaya getiren Sakine Yamaç da yaşadığı baskıları anlatırken, “Çok doğum yaptığım için bana, (Bizim çocuklarımızın rızkını yiyorsunuz) diyenleri bile gördüm, duydum. Buna karşılık çocuklarıma sevecen davrananlar da oldu. Karaman’dan sonra taşındığımız Lüleburgaz’da uzun süre yaşadık ve çocuklarımız İstanbul’da yatılı okudular. Hepsi de öğretmenleri tarafından çok sevildiler” dedi.

1993 yılında Üniversiteyi bitirdikten sonra 25 yaşındayken evlendiklerini de kaydeden Recep Yamaç, çocuklarımızın arasında çok yaş farkı olmadı. Hiç bir zaman evlatlık vermeyi de düşünmedik” diyerek sözlerini tamamladı. Daha sonra ailenin en küçük kızı Zeynep kürsüye gelerek, İstiklal Marşı’nın on kıtasını ezbere okudu.

Program sonunda Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü yılın annesi seçtikleri Sakine Yamaç’a plâket takdim ederken ailenin diğer fertlerine de muhtelif kitaplar hediye etti.

AdminAdmin