GÜNCEL

Selvi: Eğitimde ‘Uluslararası Denklik’ Göz Ardı Edilemez

Milletvekili Latif Selvi ve eğitimci yazar Ali Erkan Kavaklı Aydınlar Ocağı’nda eğitim sistemini konuştu:

Selvi: Eğitimde ‘Uluslararası  Denklik’ Göz Ardı Edilemez

Konya Aydınlar Ocağının düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerinde eğitimci yazar Ali Erkan Kavaklı ve Konya Milletvekili Latif Selvi Türkiye’nin eğitim sistemine dair tespit ve önerilerini anlattı. İl Halk Kütüphanesi Salonundaki programdan sonra Kavaklı kitaplarını imzaladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü eğitim sistemi üzerindeki tartışmaların kıyamete kadar ortadan kaldırılamayacağına vurgu yaparak “Allah, Hz. Adem’i yarattığında melekler (Niye bozguncu yaratıyorsun?) demişlerdi. Halife, half kökünden gelir ve Allah’ın emir ve yasaklarına uymaktan başka (muhalif tarafı olan) manasını da taşır. Her insan, bünyesinde bu duyguyu bir nebze de olsa taşır. Hak ile batılın çatışması da kıyamete kadar sürecek” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen yazar Ali Erkan Kavaklı eğitim sistemindeki eksiklik ve aksaklıkara vurgu yaparak “Misal; Selimiye camii anlatılıyor ama Mimar Sinan anlatılmıyor ya da Safahat anlatılıyor ama Mehmet Akif anlatılmıyor. Yapılan müfredat değişiklikleri sırasında, bu minvalde verdiğimiz önerilerin dikkate alınmadı” dedi.

Tabiat olaylarının Allah’ı zikretmeden anlatıldığına işaret eden Kavaklı, “Suyun sıfır derecede donarken, özgül ağırlığının diğer kütlelerin tersine hafiflediği ve dip suyunun üzerine çıktığı, bu sayede su içindeki canlıların hayatına devam ettiği anlatılırken burada doğa adeta tanrı yerine koyuluyor. Bu Bizim eğitim sistemimiz çocuklara ateizmi anlatır duruma geliyor” diye konuştu.

Yerli ve milli eğitim sistemine ihtiyaç olduğunu anlatan Kavaklı Avrupa’da uygulanan eğitim sistemlerinden örnekler vererek, “Sözler derslerde erkeklerin kızlarla yarışması mümkün değil. Buna karşılık kızların da sayısal alanda erkeklerle yarışması mümkün değil; bu konuda bilimsel rapor ve istatistikler var. Almanya’da öğrenciler buna göre okullara tasnif edilirken biz Kız Liselerini yok ettik. Seçmeli din derslerini müfredata koyduk ama çocuğu hedefe götürecek sınavlarda din dersi soruları çok az. Haliyle çocuk, kendisine sınav kazandıracak derslere daha çok yoğunlaşıyor” diyerek sözlerini tamamladı.

AK Parti Konya milletvekili, eğitimci ve sivil toplumcu Latif Selvi de her ülkede eğitim sistemlerine dair eleştirilerin yapıldığına işaret ederek, “Her başarıdan sonra yeni bir başarı istemesi insanın en büyük özelliğidir. Eğitim meselesinde okul merkezli değerlendirmeler yaparsak çözümü de okul üzerinden tanımlamış oluruz. Eğitim konusuna çok daha geniş bir zaviyeden bakmamız lazım” dedi.

Modernizmin din ve geleneği küçümsediğini söyleyen Selvi, “İslâm dünyası bilim adamlarının değerlendirmelerine bakıldığında, modernizm ve pozitivizmi eleştirdiklerini görürüz ama yerni dolduracak öneriler getirmemişlerdir. Mesele coğrafya ile sınırlı kalmıyor ve hakim kültürün egemenliği oluşuyor. Eğitimde, (uluslararası denklik) diye bir gereklilik var ve bunu göz ardı edemeyiz. Standartları OECD belirler. Eğitimin yüzde 90’ı uluslararası, yüzde 10’u her ülkenin kendi değerlerine bırakılıyor. Denkliği karşılayamadığınız zaman öğrenci için hak mahrumiyeti söz konusudur ” diyerek sözlerini sürdürdü.

28 Şubat sürecinin eğitimde büyük yaralar açtığına atıf yapan Selvi, hükümetleri devrinde eğitimde önemli aşamalar kaydedildiğini anlatarak “Okul türünde ciddi gelişmeler sağlandı. Başarı grafiği yükseldi. Ülkemizde tespit ettikleri süper zeki çocukları kendi ülkelerine götürmek isteyen batılı ülkelerin onlara ne büyük vaatlerde bulunduğunu biliyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü program sonunda Selvi ve Kavaklı’ya kitap takdim etti.

AdminAdmin