YEREL

Nasreddin Hoca Fıkraları Anlatı Geleneği UNESCO Listesinde

Nasreddin Hoca fıkralarını anlatı geleneği, Fas’ta yapılan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Toplantısı’nda İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne alındı.

Nasreddin Hoca Fıkraları Anlatı Geleneği UNESCO Listesinde

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Fas’ta devam eden UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası 17. Komite Toplantısı’na ‘Nasreddin Hoca fıkralarını anlatı geleneği’ ve ‘çay kültürü’ adaylık dosyalarıyla katıldı.

Toplantıda yüzlerce yıllık geleneği barındıran iki kültürel unsurumuz da UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedildi.

Nasreddin Hoca’mızın Fıkralarını, Değerlerini Tüm Dünyada Daha da Yaygın Hale Getireceğiz

Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Akşehir’imizde Nasreddin Hoca torunları olan bizler aldığımız bir haberle çok sevindik. Çünkü Nasreddin Hoca fıkralarını anlatı geleneği, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne eklenmiş oldu. Daha önce Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz başta olmak üzere Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’la birlikte çok uluslu adaylık başvurusu yapılmıştı. Fas’ın başkenti Rabat’ta 28 Kasım-3 Aralık 2022 tarihlerinde hükümetler arası komite toplandı ve 17. Oturumda bu karar alındı. Bu kapsamda UNESCO daimi temsilcimiz Gülnur Aybet Hanımefendiye, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy Beyefendiye ve her zaman yanımızda olan Konya Milletvekilimiz Orhan Erdem Beyefendiye şükranlarımızı arz ediyorum. Akşehir Belediyesi olarak 6 yıldır Milli Eğitim Bakanlığı’mızın koordinasyonunda ulusal bazda İlkokullar arasında Nasreddin Hoca Fıkra Canlandırma yarışmaları yapıyoruz. Her geçen yıl bu yarışmalarımıza katılan il sayısı da artıyor, yaklaşık elli civarında ilimiz katıldı. İnşallah önümüzdeki süreçte bu fıkra canlandırma yarışmalarını uluslararası boyuta taşımayı düşünüyoruz. Bu anlamda da önce Türki Cumhuriyetlere, daha sonrasında Balkan ülkelerine bu yarışmaları taşıyacağız ve Nasreddin Hoca’mızın fıkralarını, değerlerini tüm dünyada daha da yaygın hale getireceğiz” dedi.

1996 yılında da UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı) tarafından “Nasreddin Hoca Yılı” ilan edilmişti. Akşehir Belediyesi de 63 yıldır 5-10 Temmuz tarihleri arasında Uluslararası olarak Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği düzenlerken, 24-26 Ekim tarihlerinde de Nasreddin Hoca Anma Günleri düzenliyor. Nasreddin Hoca Anma Günleri kapsamında 6 yıldır da Milli Eğitim Bakanlığı ve Akşehir Belediyesi işbirliği ile Ulusal İlkokullar Arası Akşehir Nasreddin Hoca Fıkra Canlandırma Yarışma düzenleniyor.

AdminAdmin