KÜLTÜR - SANAT

Konya Büyükşehir Belediyesi Tarihi Karelerle Selçuklu Mirasını Bugüne Taşıyor

En eski tarihli fotoğrafı 1876, en yeni karesi ise 1954’e ait 601 eserlik arşivden Konya Büyükşehir Belediyesi ile IRCICA iş birliğinde bir albüm vücuda getirildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Tarihi Karelerle Selçuklu Mirasını Bugüne Taşıyor

Fotoğrafların tamamının yer aldığı “Konya Fotoğrafları Külliyatı 1876-1954” adlı albüm, iki cilt hâlinde okuyucuya sunuldu. Osmanlının son yüzyılından cumhuriyetin ilk çeyreğine kadarki Konya’nın değişimini ortaya koyan albümdeki tarihî fotoğraflar, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden ve daha öncesinden kalan kültürel miras unsurlarını, sokakları ve sosyal hayatı bugüne taşıyor. Her fotoğrafla birlikte detaylı tarihî bilgiler yer alıyor. 

Konya fotoğrafları albüm oldu! Tarihî karelerle Selçuklu mirası bugüne taşınıyor

Eser hakkında değerlendirmede bulunan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Konya’da modern kentleşmenin yoğun olmadığı zaman dilimlerinde kayda alınan fotoğraf kareleri sayesinde Türkiye Selçuklu Konya’sının izleri net bir şekilde görülmekte. Günümüzde yalnızca ismini bildiğimiz yıkılmış yapıların fotoğrafları da artık bugün için tarihî bir belge niteliği kazanmış oluyor” diyor. Fotoğraflardan da istifade ederek Konya’da özellikle sur içi bölgesini yeniden ihya ettiklerini söyleyen Altay “Konya, İstanbul’a nispeten daha şanslı. Konya’da sur içi denilen bölgede çok büyük bir tahribat yok. Tabii, panorama fotoğraflarına baktığımızda bazı yapılar maalesef kalmamış. Ancak medrese, cami ve sosyal hayata dair diğer kadim tarihî eserler duruyorlar.

Konya Tarihi Fotoğrafları (@konya_tarihi_fotograflar) • Instagram photos  and videos

Üzerindeki külü süpürmek gerekiyor. Şu anda Konya’da sur içi diye ifade ettiğimiz bölgeyi yeniden ayağa kaldırmak için bir çalışma yapıyoruz. Son yaptığımız çalışmalarda bazı sur temellerini bulduk. Artık var olmayan bazı yapıları belki tam yerinde olmasa da tekrar yapmayı düşünüyoruz” diyor. Altay, Mevlâna türbesinin arkasında yeni bir müzecilik anlayışıyla Hazreti Mevlâna’nın babasının Belh’teki kerpiç medresesinin aynısını ve bir arkeoloji-etnografya müzesini de içine alan yapı planı üzerinde çalıştıklarını da söylüyor. Altay, Hazreti Mevlâna’nın kaybolan evinin ve Seyfiye Medresesi’ninde de çeşitli kitaplar ile fotoğraflardan istifade ederek bir stilistik rekonstrüksiyonla bugüne taşınacağını ifade ediyor. 

Elisa fotoğrafladı Fausto resmetti! Saray ressamı Zonaro'nun karısının enstantaneleri gün yüzüne çıktı - kultur-sanat

IRCICA Genel Direktörü Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç da “Konya eserimiz başta Yıldız arşivine dayanmakla beraber Konya Büyükşehir Belediyesi arşivi ve Konyalı fotoğrafçıların özel koleksiyonlarından derlenen fotoğraflardan meydana gelen güzel bir çalışma oldu” diye konuşuyor.

Konya Tarihi Fotoğrafları | Eski KONYA: 5000 yıllık tarihi ile ünlü SİLLE..  Karlı bir kış gününden eski Sille'ye ait görsel.. Fotoğrafın üst kısmındaki  2 katlı görünen… | Instagram

 

AdminAdmin