GÜNCEL
Giriş Tarihi : 13-03-2025 01:25   Güncelleme : 13-03-2025 01:33

Bakan Ali Yerlikaya ;“Biz Huzur İçin Varız, Güven İçin Varız, Esenlik İçin Varız”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen Motobike İstanbul 2025 Fuarının açılış programına katıldı.

 Bakan  Ali Yerlikaya ;“Biz Huzur İçin Varız, Güven İçin Varız, Esenlik İçin Varız”

Programa İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile birlikte İstanbul Valisi Davut Gül, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Ali Çardakcı, Emniyet Genel Müdürü Mahmut Demirtaş, sivil toplum kuruluşlarının ve derneklerin temsilcileri ile motosiklet tutkunları katıldı.

Açılış programında Bakan Yerlikaya tarafından Motosiklet Kazalarının Önlenmesine Yönelik Eylem Planı Çalışmaları sunumunu yaptı.

“Bir kural 1 ömür” mottosu ile gerçekleştirilen sunumda Bakan Yerlikaya, motosikletin büyük bir tutku ve keyif olduğunu belirterek, “Bunu nereden mi biliyorum? Çünkü ben de bu tutkunun sizlerle birlikte ortağıyım. İstedik ki, tüm dünyada olduğu gibi, tüm fuarlar motosiklet, bisiklet aksesuarları ile ilgili gelinen noktayı, bundan sonraki gelinecek durumu arz etmek için çok büyük bir festival. Tüm dünyada olduğu gibi medeniyetimizin baş tacı İstanbul’da da motosiklet ile ilgili, bisiklet ile ilgili ve bunların ekipman ve aksesuarları ile ilgili fuarlar çok büyük bir heyecan doğurur. Bizler de bu heyecana ortağız.” dedi.

“Biz Huzur İçin Varız, Güven İçin Varız, Esenlik İçin Varız”

İçişleri Bakanlığı olarak Türkiye’nin Huzuru mottosu ile görevde olduklarını ve canla başla çalıştıklarını ifade eden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “675 bin mesai arkadaşımız ile birlikte çalışıyoruz. Pek çok görevimiz var ama bir kelime ile ifade edersek ise, biz huzur için varız, güven için varız, esenlik için varız. Trafikte de böyleyiz. Trafiğin huzurlu ve güvenli olması, bu yolların bizleri sevdiklerimize kavuşturma aracı olması için nasıl trafik kurallarına harfiyen uymak, içselleştirmek, sadece kendimiz için değil, diğer sürücüler ve yayalar ile birlikte; güvene ben ne katkı sağlayabilirim, bunu sağlamak ile ilgili, İçişleri Bakanlığı olarak, Jandarma ve Emniyet trafik birimlerimiz ve diğer birimlerimizle birlikte eğitimden, denetime varıncaya kadar her alanda varız, var olmaya da devam edeceğiz. Bugün burada, İstanbul’dan aziz milletimizin her birine, motosiklet kullanan 6,3 milyon motosiklet sahiplerinin her birine bir mesaj verelim istedik. Ne için? Güvenli trafik için. Can kaybı, yaralanma, kaza olmasın diye.” ifadelerini kullandı.

Emniyet ve Jandarma trafik birimlerinin trafikte motosiklet kazaları ve kullanıcılarına ilişkin sayısal verilerini paylaşan Bakan Yerlikaya, motosiklet kullanıcı sayısının son 6 yılda 3,3 milyondan 6,3 milyona çıktığını belirtti. Bakan Yerlikaya, “Toplam motorlu taşıtlar sayısı ise 31,3 milyon. Bunun yüzde 20’si, yani her 5 araçtan birisi motosiklet. Her yıl 1 milyon artıyor motosiklet sayısı, biz de İstanbul’dan tüm motosiklet tutkunlarına sesleniyoruz, bu artışa eyvallah ama can kaybı ve kaza sayısının artmasını istemiyoruz, o yüzden huzurlarınızdayız.” dedi.

Motosiklet Denetimlerinde Artış Oranı Yüzde 114

Trafik denetim sayılarını son yıllarda yüzde 100’ün üzerinde artırdıklarının altını çizen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “4 Haziran 2023’ten beri, göreve geldiğimiz günden beri, devriye sayılarımızı arttırdık ve artırmaya da devam edeceğiz. Gerek motor gerekse de diğer araçlar için teknoloji kullanımını da artıyoruz. Radarla ilgili teknolojik altyapımızı daha da güçlendiriyoruz, devam da edeceğiz. Motosiklet denetim sayısı 2024’te 2023’e oranla yüzde 114 arttı. Ceza işlem sayısı yüzde 101 arttı, kask konusundaki cezai işlem sayımız ise yüzde 115 arttığını görüyoruz. Her pazar günü düzenli olarak yaptığımız denetimleri ve işlem sayılarını veriyoruz.” şeklinde konuştu.

Motosiklet kazalarında can kaybı oranına da değinen Bakan Yerlikaya, “En üzülerek ifade ettiğimiz konu. Son 6 yılda, biz denetimi artırmamıza rağmen, işlem sayılarını artırmamıza rağmen önceki yıla kıyasla günlük 3,6’dan 4,3’e ölüm sayısı artmış durumda. İşlem sayısını, personel sayısını, ceza sayısını, ekipman sayısını artırıyoruz ama ölümlerin arttığını görünce motosiklet kullanıcısı olan 6,3 milyon kardeşime sesleniyorum; neden kurallara riayet etmiyoruz? Edenlere de minnettarım ama neden kurallara riayet etmiyoruz?” dedi.

“Bir Kural Bir Hayat, Bir Kural Bir Ömür Diyoruz”

Şehir içindeki kazalara karışma oranı, motosiklet kazalarında kaza, can kaybı ve yaralı oranları ile ölümlü kazaya karışan motosiklet sürücülerinin yaş dağılımlarını da paylaşan Bakan Yerlikaya, şöyle konuştu:

“Ülkemizde meydana gelen her 2 kazadan 1’ine motosikletlerin karıştığını görüyoruz. Türkiye’deki toplam araçların yüzde 20’si motosiklet. Motosikletlerin kazaya karışma oranı yüzde 53. Ölümlü kazaya karışma oranı ise yüzde 37,5. Bu oran çok yüksek. Motosiklet sürücülerinin şehir içindeki kazalardaki kusur oranlarını incelediğimizde ise meydana gelen her 3 kazadan 2’sinde maalesef motosiklet sürücülerinin kusuru olduğunu görüyoruz. Yüzde 67,3 orana sahip. 2019 yılında 44 bin 729 kaza, maalesef 866 can kaybı ve 55 binin üzerinde yaralanma görüyoruz. Kaza sayısı 2024 yılında 123 bine çıkmış. Bir önceki yıl olan 2023 ile kıyasladığımızda ise yüzde 37,4 gibi bir artışı da görüyoruz. Can kaybı konusunda ise 2024 yılında 1.584 kişiyi kaybetmişiz bu kazalarda. Bir önceki yıl ise 1.307, yani bunda da yüzde 21’lik artış var. Yaralı sayısı ise 2024 yılında 151 bine çıkmış durumda. Bunları bir çırpıda söylüyoruz ama her biri bir hayat. Her birinin ailesine ateş düşüyor. Basit bir kural aslında. Bu yıl çok söyleyeceğiz, bir kural bir hayat, bir kural bir ömür diyoruz o yüzden. Ölümlü kazaya karışan motosiklet sürücülerinin yaş dağılımlarına bakınca ise; 16-20 yaş arası 363 can kaybım var geçen sene. 21-25 yaş arası, hayatının baharında olan 309 kişi. 26-30 yaş arası 207 kişi. 16-30 yaş arasındaki sürücü oranı yarıdan fazla. Diyeceksiniz ki, biz bir fuara geldik büyük bir aşkla geldik ama bunların söylemenin zamanı mı? Bunları burada söylemeyeyim de nerede söyleyeyim. Ama bugün heyecanının dorukta olduğu bir gün. Bu heyecanımızı motosiklet ile ilgili, sürücü ve ekipmanlarla ilgili kuralları söylemenin daha uygun bir yeri olabilir mi?” 6 basit trafik kuralının ihlalinden dolayı kazaların yaşandığını vurgulayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bunlar arasında ilk sırada, sadece motosiklette değil, tüm taşıtlardaki en büyük kusurun hız ihlali olduğunu ve hız ihlali kaynaklı motosiklet sürücülerinde 728 canın hayatının kaybettiğini ifade etti. İç Bakan Yerlikaya; şerit izleme ve değiştirme ihlalinden 213, geçiş önceliği ihlalinden 129, arkadan çarpmadan 70, dönüş kurallarına riayet etmemeden 45 ve kırmızı ışık ihlalinden 34 kişinin hayatını kaybettiğini; günlük kaza sayısının ise 338 gibi çok yüksek bir miktar olduğunu belirtti.

Kask kullanmama birinci sırada. 2023 yılında 593 bindeyken denetimler sonucu yüzde 112 artırmışız. Toplam ceza içindeki oranı yüzde 39 yaklaşık olarak. Sürücü belgesiz yüzde 15,5. Bunu da 255 binden yarım milyona çıkmış. Trafik işaretlerine uymama ve motosiklet sürme kurallarına uymamada da bu artışları görüyoruz. Emniyet ve Jandarma bizim için trafik denetimi yapıyor. Dur diyor size. Durmayınca ne yapabiliriz biz? Kırmızı ışık ihlaline bakınca ise yüzde 71’lik bir cezai işlem artışı görüyoruz. 1,6 milyondan 3,2 milyona çıkartmışız denetimleri ama can kaybı azalmadığı gibi artmış. Bu yüzden, bunlarla ilgili caydırıcılık konusunda şunları söylüyorum; trafik cezalarını söylemekten hiç keyif almıyorum ama denetim yapmak zorundayız. Denetim olmazsa trafikte güvenli bir hayat süremeyiz. Bunu yaparken de caydırıcılık ile ilgili cezaların caydırıcılığını tekrardan masaya yatırdık.” Dedi

 

AdminAdmin