DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Duran Çölcü
Duran Çölcü

Konya 6. OSEG Konferansı Ve Otomotiv Sektörünün Gücü

Hafta başında Konya Sanayi Odası(KSO) 6.OSEG Konferansını başlatarak, Konya’nın adına ve otomotiv sektörünün şanına yakışına yaptı.

İki  yılda bir gerçekleştirilen ve 2010 yılından bu yana düzenli olarak şehrimizde otomotiv sektörünün buluşmasını sağlayan ve bu yıl 6. gerçekleştirilen OSEG’ in, sektöre yeni bir vizyon katacağını düşünüyorum.

OSEG (Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği) Konferansında, Otomotiv sektöründeki gelişmeler, yeşil dönüşümün sektöre etkileri, sektördeki yenilikler, mobilite ekosistemi, yeni normalde tedarik zinciri gibi başlıkların ele alınması da oldukça önemlidir.

Bu konferansta Otomotiv Sektöründe Sürdürebilirlik ile sektörün geleceğine dair konuların konuşulması ve bir yol haritası çıkarılması Konya’nın sektörde geldiği önemli noktayı işaret ediyor.

Yine OSEG’ e, yurt içinden, şehrimizden ve 13 farklı ülkeden sektörün önde gelen isimlerin katılması da Konya’nın Otomotiv Sanayindeki gücünü gösteriyor.

 

Sanayinin ağırlık olarak otomotiv sektörünün oluşturduğu şehrimiz Konya, yıldan yıla ihracatını artırarak, haklı olarak en çok ihracat yapan şehirlerarasında yerini aldı.

Bugün Konyalı otomotivciler 53 İl’den daha fazla ihracat yaparak, dikkatleri üzerine çekiyor.

Hatta OSEG konferanslarının yapıldığı 2010 yılından bu yana aradan geçen 12 yılda, Konya sanayisi çok büyük değişimler yaşayarak, üretim ve ihracatta bir devrim yaptı.

Son 12 yılda ihracatını 960 milyon dolardan, 3 milyar dolara çıkaran, ihracatçı firma sayısını da 1064’ten 2992’ye yükselten şehrimiz, bir başarı örneğini daha ortaya koydu.

Bu başarının yanında Konya otomotiv sektöründe, şu anda 460’ı üzerinde firmanın 22 bine yakın kişiye doğrudan istihdam sağlıyor olması da ekonomimize ciddi oranda katkı yaptığını gösteriyor.

 

OSEG Konferansının açılışında şehrimizin ve ülkemizin otomotiv sektörünün geldiği yeri ve ihracatını anlatan KSO Başkanı Memiş Kütükcü, “Konya son 12 yılda ihracatını 960 milyon dolardan 3 milyar dolara çıkararak, ihracatçı firma sayısını da 1064’ten 2992’ye ulaştırdı. Bu süreçte, şehrimizin ekonomisine en büyük katkıyı veren sektörlerin başında gelen otomotiv endüstrimiz de başarıdan başarıya koştu. 2010 yılında 191 milyon dolar ihracat yapan Konyalı otomotivcilerimiz, son 12 yılda ihracatlarını 3 katına çıkararak geçtiğimiz yılı 596 milyon doları aşkın ihracat ile tamamladı. Sektörün ihracatı bu yılın ilk 8 ayında da 461 milyon doları aştı. Konyalı otomotivcilerimiz bu yılın ilk 8 ayında, 81 İlimizin 53’ünden daha fazla ihracat gerçekleştirdi. Konya bu dönemde, otomotiv sektöründe Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren 7. ili konumuna geldi.”

Memiş Kütükcü konuşmasında, Konya otomotiv sanayinin geldiği noktada Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren 7. ili olmasından sektör temsilcilerinin emeklerinin büyük olduğunu işaret ediyor.

  1. yılından bu yana aradan geçen 12 yılda, Konya sanayisinin çok büyük değişimlere şahitlik ettiğini, şehrin bu dönemde adeta üretim ve ihracat devrimi yaptığını vurguluyor olması da güzel bir gelişmedir.

 

Konya Sanayi Odasının vizyonunu gösteren çok önemli bir iş olan OSEG konferansı, sektörün geleceğine şüphesiz önemli katkılar yapacaktır.

KSO’nun, Konya ve ülkemiz sanayisinin gelişimi için yaptığı diğer işlere bakarsak bunu daha iyi anlarız.

2008 yılında Türkiye’de sektörün ilk kümelenme projesi olan Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi’ni hayata geçirerek, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (Ur-Ge) projeleri ile sektörün rekabet gücünü artırıyor.

Yurtdışı iş gezileri ve fuar organizasyonları ile sanayicilerimizin yeni iş bağlantıları kurmalarına destek oluyor.

Kurumsallaşma ve markalaşma da her zaman sanayicinin yanında yer alarak, her türlü desteği veriyor.

OSEG Konferansıyla da, klasik bir konferans olmanın ötesinde sektördeki yeniliklerin ve son gelişmelerin tartışıldığı Konya’yı, ikili iş görüşmelerinin yapıldığı bir ticaret lobisi haline getiriyor.

3 farklı oturumla gerçekleştirilen konferans kapsamında sanayicilerin, ikili iş görüşmeleri yapması da, ihracatın artacağı anlamına geldiği gibi, şehrimizle ve ülkemiz ekonomisine bir canlılık katacaktır.

 

Gelinen süreçte artık Konya Otomotiv sanayisi her geçen yıl gücünü güç katarak, üretimde ve ihracatta ülkemizin önde gelen şehirlerin arasına girmenin iddiasını bir kez daha gösteriyor.

Bunun yanında şehrimiz, orta-yüksek teknolojiye odaklanan ve yüksek teknolojiyi hedefleyen bir sanayi şehri haline geldiğini de ispat ediyor.

Ancak Konya sanayisiyle birlikte ülkemiz sanayisinin sürekli üretmesinin ve ihracatını artırarak başarı üstüne başarı elde etmesi içinde, yaşadığı sorunlar çözüme kavuşturulmalıdır.

Günümüzde girdi maliyetlerinin sürekli artması, enerji fiyatlarının yüksek olması ve diğer sorunlar başarının önündeki engellerdir diye düşünüyorum.

Umarım iktidar başta otomotiv sektörü olmak üzere tüm sektörlerinin yaşadığı sorunlarını çözer ve yeterince destekler vererek, gücüne güç katar.

Ne dersiniz sizce de öyle yapılması gerekmez mi?

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Duran Çölcü

Duran Çölcü

DİĞER YAZILARI Savunma Sanayinde Konya’nın Gücü Giderek Artıyor Konya’nın, Sanayi Devleri İçerisindeki Başarısı Suyu İsraf Ederek, Kuraklığa Katkı Veriyoruz DOSD Meram, Down Sendromlu Bireylere Çok Şeyler Katacak Türkiye’nin İkinci Büyük OSB’si Olmamız, Güzel Bir Gelişmedir Türkiye’nin İkinci Büyük OSB’si Olmamız, Güzel Bir Gelişmedir Siyaset, seçime odaklandı Temel Ürünlerdeki Fiyat Artışların Önüne Geçilmelidir Depremzedelere Yüksek Fiyatla Ev Kiralanması Yanlış Bir Davranıştır Maddi Ve Manevi Hasarı Ağır Olan Depremi, Unutturmamalıyız Deprem Gibi Afetlerin, Toplumsal Dayanışmamızı Büyütmesi Güzel Bir Gelişmedir Yaşadığımız Deprem Felaketin Yaralarını Birlikte Saracağız Su Verimliliği Seferberliğine Destek Olmak Zorundayız Gelişen Ve Büyüyen Konya Sanayisi, Üretim ve İhracatını Yükseltme Hedefinde İnşaat Sektörünün, Finansmana Erişim Beklentisi Çoğunlukta Emekli Ve Memura Verilen Yüzde 30'luk Zamla Geçinilir Mi? İnşaat Mühendisleri, İnsan Onuruna Yakışır Şartlarda Çalışmak İstiyor Yeni Yıl Yaklaşırken, Alışveriş Telaşından Uzak Durmalıyız İnşaat Malzemeleri Sanayindeki Gerileme Artarak Devam Ediyor Asgari Ücret, Çalışanın Ailesiyle Beraber İnsanca Yaşayabileceği Bir Ücret Olmalıdır Mevlana'yı Anlamak, İnsan Sevgisi Ve Kardeşliktir Tüketicilerin, Plansız Alışverişten Kaçması Güzel Bir Gelişmedir Sadece Bir Günde Değil, Öğretmenlerimizi Her Gün Anmalıyız Konya Bakırcılar Odası Güneydoğu Anadolu’yu Gezdi Giyim Sektöründeki Mal Stoku Tedirginliği Giyim Sektöründeki Mal Stoku Tedirginliği Belirsizliklere Rağmen, Sanayiciler Üretimden Yana Enflasyon Baskısı Gıdadaki Güveni Tehlikeye Atıyor İş Dünyası Önüne Sağlıklı ve Güvenle Bakmak İstiyor Konya’nın, Yeni Bir Sanayi Havzasına Liderlik Edecek Potansiyeli Vardır Vatandaşın Borçlanması Mutsuzluğu Beraberinde Getiriyor Finansmana Erişim Beklentisi Artıyor Kırtasiye Ürününü, Kırtasiyeciden Alınmakla Sektörün Ayakta Kalması Sağlanır Satın Alma Gücü Giderek Zayıflıyor Esnaflarımız, Haksız Rekabetin Önüne Geçilmesini İstiyor Enflasyon, İşletmelerin Sermaye İhtiyacını Yükseltiyor
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3081
  • 2FENERBAHÇE3079
  • 3TRABZONSPOR3049
  • 4BEŞİKTAŞ3046
  • 5KASIMPAŞA3043
  • 6RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3042
  • 7ÇAYKUR RİZESPOR3042
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3041
  • 9YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3039
  • 10CORENDON ALANYASPOR3039
  • 11EMS YAPI SİVASSPOR3038
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3036
  • 13MONDİHOME KAYSERİSPOR3036
  • 14MKE ANKARAGÜCÜ3033
  • 15ATAKAŞ HATAYSPOR3033
  • 16TÜMOSAN KONYASPOR3033
  • 17GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3031
  • 18VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3030
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3029
  • 20İSTANBULSPOR3013
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
KONYA LOBİ Temmuz Ağustos 2023
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA