DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Duran Çölcü
Duran Çölcü

Gelişen Ve Büyüyen Konya Sanayisi, Üretim ve İhracatını Yükseltme Hedefinde

Bildiğiniz gibi Konya’da sanayi ve ticaret hayatının canlanması, planlı kalkınma politikalarının ülke geneline yayılmasıyla gelişmiştir.

1882 yılında Konya Ticaret Odası, 1926 yılında ise Konya Ticaret ve Sanayi Odası kurulmuştur.

1974 yılında kurulan Konya Sanayi Odası da(KSO), Bölgemizde üretim, yatırım, sosyal, kültürel, iktisadi ve bilimsel gelişmişlik seviyesini arttırmıştır.

Konya Sanayi Odası’nın kurulmasıyla, Konya sanayisinin kurumsal gelişimi hızlanmış, özellikle 1980 sonrasındaki dışa açılma dönemiyle, şehrimiz Anadolu’daki önemli sanayi merkezlerinden birisi haline gelmiştir.

Kurulduğu günden beri çözüm odaklı hareket eden KSO, adil, kaliteli, hızlı ve ekonomik hizmetler sunma misyonuyla “Konya Sanayisi ile Dünya Arasındaki Köprü” olma görevini devam etmektedir.

Şehrimizin imalat sanayisi yapılan özel sektör yatırımlarıyla hızla gelişmiş olup, İl merkezinde inşa edilen Organize Sanayi Bölgeleri ile merkez ve ilçelerdeki küçük sanayi siteleri bu gelişmeyi hızlandıran başlıca faktörlerden olmuştur.

En büyük Organize Sanayi Bölgesi olan Konya Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’nin en büyük OSB’leri arasında yer almaktadır.

40 farklı sektörde (26 ana sektör + diğer) üretim yapılan Konya Organize Sanayi Bölgesinde, özellikle otomotiv yedek parça, döküm, makine ile tarım makine ve ekipmanları ağırlıklı olmak üzere, İnşaat, Plastik, Gıda, Ambalaj, Metal, Dorse ve Damper, Mobilya ve Ahşap ürünleri, Değirmen Makinaları, Hidrolik alanlarında da üretim yapılmaktadır. 55 bin kişi istihdam ediliyor.

Konya sanayisinin küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla kümelenme, Ar-Ge, inovasyon, ihracat, verimlilik başta olmak üzere pek çok alanda projeler yürütmektedir.

Bunun yanında güçlü bir üretim ekosistemi kurulması içinde yürütülen çalışmalar kapsamında da INNOPARK Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulmuştur.

Teknoloji Geliştirme Merkezi aynı zamanda,  Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde kurulan ilk teknokentler'den olmuştur.

Diğer taraftan elde ettiği birikimiyle ülkemizin endüstriyel politikalarına destek vermekte, politikaların oluşturulması aşamasında da aktif olarak rol almaktadır.

Savunma sanayinde yerlilik ve kapasite kullanım oranlarının artırılması, istihdam seferberliği kampanyaları, yerli otomobil ve komponetlerinin geliştirilmesi, KOBİ Nefes kredileri gibi bölgesel ve ulusal kalkınmamızda önemli rol oynayan çalışmalara aktif olarak katılmış, bu konularda projeler geliştirmiştir.

Bunun yanında Konya sanayisi birlikte sağladığı sinerji, şehrin üretiminin artmasına, ihracatının gelişmesine, yerli ve uluslararası yatırımların çekilmesine, savunma sanayi gibi stratejik bir sektörde bir ana sanayi yatırımının kazandırılmasına öncülük etmiştir.

Bugün Konya 11 Organize Sanayi Bölgesiyle, 25 ARGE ve Tasarım Merkeziyle, 5 Üniversite ve 2 teknoloji geliştirme bölgesiyle gelişmiş bir sanayi altyapısına da sahiptir.

 

Gelinin noktada şehrimiz Konya, 3000’den fazla ihracatçı firması ile 192 ülkeye ihracat yapmakta olup, ihracatı da 36 ilimizin toplamından fazladır.

İmalat sanayi ihracat payının toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 95’tir. Konya en fazla dış ticaret fazlası veren 6.il konumunda olup, İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 228’dir.

Yıldan yıla ihracatını yükselten ilimizin 2022 yılı ihracatı da 3 milyar 262 milyon 160 bin dolardır.

Söz konusu ihracatıyla ülkemize ve şehrimize ekonomik olarak önemli bir oranda katkı yapmıştır.

Bu güne kadar elde ettiği başarıları, üretim çeşitliliği ve güçlü bir alt yapısının olmasıyla şehrimizin, uluslararası firmalar tarafından tercih edilen önemli bir yatırım merkezi konumuna gelmesi de iyi bir gelişmedir.

Konya sanayisi geldiği süreçte, gerek üretimi, gerekse ihracatı ve bulunduğu durumdan daha yüksek olan potansiyeliyle adından söz ettirirken, dikkatleri üzerine çekiyor.

 

Gelelim 2023’te Konya Sanayisinin hedeflerine. Bu konuyla ilgili Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Büyükeğen’in değerlendirmesini sizlerle paylaşacağım.

Başkan Büyükeğen değerlendirmesinde, Konya’nın 2023 yılında da üretim ve ihracat diyeceğini kaydederek, “Konyalı sanayicilerimiz, her dönemde olduğu gibi bu yıl da üretim hayatımızı sürdürme, ihracatımızı geliştirme çabasında oldu, yeni fırsatların peşinden koştu. Şehrimizin ihracatı bu yılın ilk 11 ayında yüzde 9,6 artarak 2 milyar 970 milyon dolar seviyesine ulaştı. İhracatçı firma sayımız ise 3 bin 313’e ulaştı. 2022 yılı ihracatımız da 3 milyar 262 milyon 160 bin dolardır. Konya Organize Sanayi Bölgemizde ve şehrimizin muhtelif alanlarında konuşlanmış sanayi sitelerimize baktığımızda; hamdolsun, tüm zorluklara rağmen şehrimizin yatırım ve üretim iştahını koruduğunu memnuniyetle görüyoruz. Biz, ekonomideki tüm zorlukların üstesinden üretimle geleceğimize inanıyoruz. Zorluklar hep olacak, ancak biz ısrarla üretim diyeceğiz, ısrarla ihracat diyeceğiz. Direncimizi artırmaya, işletmelerimizi geliştirmeye devam edeceğiz” diyor.

Artan maliyetlerden ve küresel belirsizliklerden dolayı 2022 yılının zorlayan bir yıl olarak geride kaldığını belirten Başkan Büyükeğen, iş dünyasının tüm zorluklara rağmen, 2022 yılını başarıyla tamamladığını dile getiriyor.

Enerji başta olmak üzere hemen her alanda yaşanan maliyet artışlarının kaçınılmaz olarak Konya sanayisini de etkilediğini ve 2023’ten umutlu olduklarını ifade ederek, üretim ve ihracat odaklı çalışmalara devam edeceklerinin altını çizmesi ülkemiz ve şehrimiz açısından oldukça önemlidir.

Özellikle de tüm zorluklara rağmen şehrimizin yatırım ve üretim iştahını koruduğunu memnuniyetle gördüklerini söylemesiyle de, 2023 yılında da Konya’nın bir ihracat rekoru daha kıracağının bir göstergesidir diye düşünüyorum.

 

Son söz olarak söyleyeceğimde her zaman yazdığım gibi, şehrimizle birlikte ülkemiz sanayisinin yaşadığı sorunlardan kurtarılması ve artan maliyetler konusunda yeterli olarak desteklenmesiyle;  daha çok üretim gerçekleştirilirken, daha çok ihracat yapılarak, rekor üstüne rekor kırılacaktır.

Ne dersiniz sizce de öyle değil mi?

 

 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Duran Çölcü

Duran Çölcü

DİĞER YAZILARI Savunma Sanayinde Konya’nın Gücü Giderek Artıyor Konya’nın, Sanayi Devleri İçerisindeki Başarısı Suyu İsraf Ederek, Kuraklığa Katkı Veriyoruz DOSD Meram, Down Sendromlu Bireylere Çok Şeyler Katacak Türkiye’nin İkinci Büyük OSB’si Olmamız, Güzel Bir Gelişmedir Türkiye’nin İkinci Büyük OSB’si Olmamız, Güzel Bir Gelişmedir Siyaset, seçime odaklandı Temel Ürünlerdeki Fiyat Artışların Önüne Geçilmelidir Depremzedelere Yüksek Fiyatla Ev Kiralanması Yanlış Bir Davranıştır Maddi Ve Manevi Hasarı Ağır Olan Depremi, Unutturmamalıyız Deprem Gibi Afetlerin, Toplumsal Dayanışmamızı Büyütmesi Güzel Bir Gelişmedir Yaşadığımız Deprem Felaketin Yaralarını Birlikte Saracağız Su Verimliliği Seferberliğine Destek Olmak Zorundayız İnşaat Sektörünün, Finansmana Erişim Beklentisi Çoğunlukta Emekli Ve Memura Verilen Yüzde 30'luk Zamla Geçinilir Mi? İnşaat Mühendisleri, İnsan Onuruna Yakışır Şartlarda Çalışmak İstiyor Yeni Yıl Yaklaşırken, Alışveriş Telaşından Uzak Durmalıyız İnşaat Malzemeleri Sanayindeki Gerileme Artarak Devam Ediyor Asgari Ücret, Çalışanın Ailesiyle Beraber İnsanca Yaşayabileceği Bir Ücret Olmalıdır Mevlana'yı Anlamak, İnsan Sevgisi Ve Kardeşliktir Tüketicilerin, Plansız Alışverişten Kaçması Güzel Bir Gelişmedir Sadece Bir Günde Değil, Öğretmenlerimizi Her Gün Anmalıyız Konya Bakırcılar Odası Güneydoğu Anadolu’yu Gezdi Giyim Sektöründeki Mal Stoku Tedirginliği Giyim Sektöründeki Mal Stoku Tedirginliği Belirsizliklere Rağmen, Sanayiciler Üretimden Yana Enflasyon Baskısı Gıdadaki Güveni Tehlikeye Atıyor İş Dünyası Önüne Sağlıklı ve Güvenle Bakmak İstiyor Konya’nın, Yeni Bir Sanayi Havzasına Liderlik Edecek Potansiyeli Vardır Konya 6. OSEG Konferansı Ve Otomotiv Sektörünün Gücü Vatandaşın Borçlanması Mutsuzluğu Beraberinde Getiriyor Finansmana Erişim Beklentisi Artıyor Kırtasiye Ürününü, Kırtasiyeciden Alınmakla Sektörün Ayakta Kalması Sağlanır Satın Alma Gücü Giderek Zayıflıyor Esnaflarımız, Haksız Rekabetin Önüne Geçilmesini İstiyor Enflasyon, İşletmelerin Sermaye İhtiyacını Yükseltiyor
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3287
  • 2FENERBAHÇE3285
  • 3TRABZONSPOR3252
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5ÇAYKUR RİZESPOR3248
  • 6RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3246
  • 7KASIMPAŞA3246
  • 8EMS YAPI SİVASSPOR3244
  • 9BITEXEN ANTALYASPOR3242
  • 10CORENDON ALANYASPOR3242
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3240
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3238
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3237
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3236
  • 16ATAKAŞ HATAYSPOR3233
  • 17GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3231
  • 18VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3230
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3230
  • 20İSTANBULSPOR3216
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
KONYA LOBİ Temmuz Ağustos 2023
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA