DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Duran Çölcü
Duran Çölcü

Depremzedelere Yüksek Fiyatla Ev Kiralanması Yanlış Bir Davranıştır

Ülke olarak hepimizi üzen ve yaralarını sarmaya çalıştığımız depremzedelerin yaşadıkları şehirleri terk ederek, başka illere taşınması sonucu kiralarda ve ihtiyaç ürünlerdeki artışlar kamuoyunda olumsuz karşılanmaktadır. 

Özellikle evlerini depremde kaybeden depremzedelerin göç ederek tercih ettiği illerin içerisinde Ankara, İstanbul, İzmir, Konya ve diğer illerimiz gelmektedir.

Bu göçle birlikte konutlara yönelik taleplerin artmasıyla artan arz-talep neticesinde fiyatlarda olağanüstü bir yükseliş yaşanıyor.

Kira fiyatlarının bu yükselişi iyi karşılanmadığı gibi, depremzede vatandaşlarımıza da büyük bir haksızlık yapılıyor. 

 Haklı olarak fahiş fiyatla depremzedelere ürün satan ve ev kiralayan şahıslara ve Emlakcılara da tepki gösterilmektedir.

Tabi ki depremzedelere kira konusunda fiyat artışı yapmadan kirama işini düzgün yapan emlakcılara ve şahısları da diyeceğimiz hiç bir şey yoktur.

 

 Konya Emlakcılar Odası Başkanı Sedat Altınay konuyla ilgili görüştüğümde Konya'da emlakçıların depremzedelere ev bulmak için seferber olduklarını söyleyerek, "Türkiye’nin 11 şehrindeki depremin ardından Konya’ya çok sayıda insan geldi. Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman gibi şehirlerden gelen binlerce depremzede Konya’da ev bulma telaşı yaşıyor. Depremzedelerin Konya’ya gelmesiyle birlikte kiralık evlere olan talepte de ciddi bir artış oldu. İyi niyetli ve vicdanlı ev sahipleri evlerini ücretsiz kiraya verirken, bazı ev sahipleri de kira fiyatlarına fahiş artırımda bulundu. Bazı ev sahiplerinin yaptığı fırsatçılık yüzünden Konya’yı karalamasınlar. Bazı ev sahipleri de yarı fiyatına evlerini kiraladı. Biz fahiş fiyat isteyen ev sahiplerinin kesinlikle evlerini kiralamıyoruz ve onlara asla yardımcı olmuyoruz. Konya’da faaliyette bulunan emlak ofisleri ise depremzedelere ev bulmak için seferber oldu. Emlakçıların önemli bir kısmı depremzedelerden komisyon ücreti almayarak, herkesin takdirini topladı."

Başkan Altınay bazı ev sahiplerinin depremi fırsata çevirerek, ev kiralarını yükseltmesinin yanlış ve insani bir davranış olmadığını belirterek; Konya'da depremzedelere ev sahiplerinin kira almadan evlerinin verdiklerini ve odaya kayıtlı emlakçıların da komisyon almadığını söylemesi oldukça anlamlı bir davranıştır.

Yine Başkan Altınay'ın, fahiş fiyat isteyen ev sahiplerinin kesinlikle evlerini kiralamıyoruz ve onlara asla yardımcı olmuyoruz demesi de önemlidir.

 

Adalet Bakanlığının, deprem ve salgın dönemlerinde ürün fiyatı ve kirada fahiş artış yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ön gören yasa için teknik çalışma başlatması yerinde olduğu kadar, depremzedeleri yükseltilen kiralar karşısında rahatlatacaktır. 

Çalışmaları devam eden düzenlemeye göre, TCK'ye yeni bir madde eklenerek, deprem ve salgın dönemlerinde fırsatçılık yapanlara hapis cezası verilecektir.

 Deprem ve salgın dönemlerinde kiraların ve ürünlerin fiyatlarını fahiş oranda artıranlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Ayrıca bu kişilere adli para cezası da verilecektir.

Depremler sonrasında kiraların yanı sıra nakliye ve taşınma ücretlerini artıranlar da bu düzenleme kapsamında değerlendirilecek.

Yeni düzenlemenin ilerleyen günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündemine gelmesi bekleniyor.

Umarım bu yasa en kısa sürede çıkar ve yürürlüğe girer. Deprem gibi doğal afetleri fırsata çevirmek isteyenler hak ettikleri cezaları alır.

 

 Son söz olarak söyleyeceğimde, Şehrimizin fırsatçılar yüzünden karalanmamasının karşısında durarak, izin vermeyelim.

Şehrimize gelen depremzedelere kapımızı ve gönlümüzü açarak, onların yanında olduğumuzu ve acılarını paylaştığımızı bir kez daha göstermiş olalım.

 Böyle davranmakla da bir insani görevimizi yerine getirmiş oluruz.

Ne dersiniz sizce de öyle değil mi?

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Duran Çölcü

Duran Çölcü

DİĞER YAZILARI Savunma Sanayinde Konya’nın Gücü Giderek Artıyor Konya’nın, Sanayi Devleri İçerisindeki Başarısı Suyu İsraf Ederek, Kuraklığa Katkı Veriyoruz DOSD Meram, Down Sendromlu Bireylere Çok Şeyler Katacak Türkiye’nin İkinci Büyük OSB’si Olmamız, Güzel Bir Gelişmedir Türkiye’nin İkinci Büyük OSB’si Olmamız, Güzel Bir Gelişmedir Siyaset, seçime odaklandı Temel Ürünlerdeki Fiyat Artışların Önüne Geçilmelidir Maddi Ve Manevi Hasarı Ağır Olan Depremi, Unutturmamalıyız Deprem Gibi Afetlerin, Toplumsal Dayanışmamızı Büyütmesi Güzel Bir Gelişmedir Yaşadığımız Deprem Felaketin Yaralarını Birlikte Saracağız Su Verimliliği Seferberliğine Destek Olmak Zorundayız Gelişen Ve Büyüyen Konya Sanayisi, Üretim ve İhracatını Yükseltme Hedefinde İnşaat Sektörünün, Finansmana Erişim Beklentisi Çoğunlukta Emekli Ve Memura Verilen Yüzde 30'luk Zamla Geçinilir Mi? İnşaat Mühendisleri, İnsan Onuruna Yakışır Şartlarda Çalışmak İstiyor Yeni Yıl Yaklaşırken, Alışveriş Telaşından Uzak Durmalıyız İnşaat Malzemeleri Sanayindeki Gerileme Artarak Devam Ediyor Asgari Ücret, Çalışanın Ailesiyle Beraber İnsanca Yaşayabileceği Bir Ücret Olmalıdır Mevlana'yı Anlamak, İnsan Sevgisi Ve Kardeşliktir Tüketicilerin, Plansız Alışverişten Kaçması Güzel Bir Gelişmedir Sadece Bir Günde Değil, Öğretmenlerimizi Her Gün Anmalıyız Konya Bakırcılar Odası Güneydoğu Anadolu’yu Gezdi Giyim Sektöründeki Mal Stoku Tedirginliği Giyim Sektöründeki Mal Stoku Tedirginliği Belirsizliklere Rağmen, Sanayiciler Üretimden Yana Enflasyon Baskısı Gıdadaki Güveni Tehlikeye Atıyor İş Dünyası Önüne Sağlıklı ve Güvenle Bakmak İstiyor Konya’nın, Yeni Bir Sanayi Havzasına Liderlik Edecek Potansiyeli Vardır Konya 6. OSEG Konferansı Ve Otomotiv Sektörünün Gücü Vatandaşın Borçlanması Mutsuzluğu Beraberinde Getiriyor Finansmana Erişim Beklentisi Artıyor Kırtasiye Ürününü, Kırtasiyeciden Alınmakla Sektörün Ayakta Kalması Sağlanır Satın Alma Gücü Giderek Zayıflıyor Esnaflarımız, Haksız Rekabetin Önüne Geçilmesini İstiyor Enflasyon, İşletmelerin Sermaye İhtiyacını Yükseltiyor
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
KONYA LOBİ Temmuz Ağustos 2023
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA