DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Duran Çölcü
Duran Çölcü

Asgari Ücret, Çalışanın Ailesiyle Beraber İnsanca Yaşayabileceği Bir Ücret Olmalıdır

Ülkemiz nüfusun neredeyse yüzde 60'nı oluşturan ve geçimini asgari ücretle sağlayan vatandaşlarımızın gözü 2023 yılında uygulanacak asgari ücrettedir. 

Yaşanan yüksek enflasyon, satın almanın giderek zorlandığı, her geçen günde gıdadan tutunda bütün harcama kalemlerin yükselmesi asgari ücretle geçinenleri oldukça zorluyor.

şimdiden bir asgari ücretlinin ailesiyle birlikte geçinebileceği bir ücret olması beklentisi çoğunluktadır.

Çünkü şu anda uygulanan asgari ücret geliriyle geçinenler, hayatını sürekli borçlanarak geçiriyor.

çalışanları oldukça zorlayan asgari ücretle yaşayanlar nereye kadar dayanabilecektir.

Asgari ücret geliriyle yaşamanın gün geçtikçe zorlandığı süreçte, insanların moralinin bozulması ve gelecek kaygısı içine düştüğü de bir gerçektir.

Öyleyse 2023 yılında uygulanacak asgari ücret en azından çalışanları yaşadığı kaygılardan uzaklaştıracak ve ailesiyle geçinebilecekleri bir ücret olmalıdır.   

 

Tartışmaların sürdüğü asgari ücretin tespiti konusunda şu ana kadar bir sonuç alınamadığı gibi, daha tartışmaların süreceği de görülüyor. 

iktidar, işverenler, sendikalar ve siyasi partiler tarafından çeşitli teklif yapılmasına rağmen, bir sonuca da ulaşılmadı.

2023 yılındaki  asgari ücret ocakta ne kadar olacak? Kim ne kadar önerdi? detaylara bakalım.

Yapılan anketlerde İşveren beklentisinin 7 bin 200 TL olduğu söylenirken, kamuoyu beklentisinin de ise 8 bin TL civarında olduğu açıklandı.

Asgari ücret  net ve brüt konusunda hem vatandaşın hem de işvereninin kafası karışıktır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın düzenlediği asgari ücret anketinde, işçi veya işveren olmayan farklı mesleklere malik kişilerin 2023 yılı asgari ücreti için müşterek beklentisi, 7 bin 845 lira oldu.

 İşçi, işveren ve farklı mesleklere sahip kişilerin beklentilerini tespit etmek üzere akademik kadro tarafından Türkiye genelinde yapılan araştırma kapsamında hem işçi hem de işveren kesimine ulaşıldı.

Ana muhalefet Partisi CHP'nin önerisi de 10 bin 128 liradır. Bu teklifinin gerekçesi ise,  enflasyon düşse bile ekmek, reçel, peynir gibi gıda fiyatlarının düşmeyeceğini, aksine artmaya devam edeceği şeklinde açıklanılıyor.

İYİ Partisi de asgari ücret beklentisini  “9 bin 600 TL olarak açıkladı. Bu rakamın vatandaşlarımıza, çalışanlarımıza verilmesi gerektiğine inanıyoruz" diyor. 

İktidar Partisi AK Parti kulislerinde asgari ücret beklentisi ise 8 bin TL'nin üstüdür.

Sendikaların teklifi ise farklı farklıdır. TÜRK-İş asgari ücret pazarlığında masaya 7 bin 785 bin liradan oturacağını söylüyor.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay,  "Biz masaya 7 bin 785 lira ile oturacağız. Onun üzerinde işveren ve hükümet ne rakam getirecek görelim. Katılmadığımız bir rakam olursa o masada olmayız, bunu da imzalamayız" ifadelerini kullandı.

Asgari ücretin 13 bin 200  TL olmasını İsteyen DİSK ise en yüksek bir teklifte bulunuyor.  Yaptığı açıklamada, "Gerek yüksek enflasyon, gerek yoksulluk sınırı, gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında asgari ücret en az net 13 bin 200 lira olmalıdır" şeklindedir.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan' da ,asgari ücrete yapılacak zammın, işçinin ailesiyle birlikte dikkate alındığı bir hesaplamayla belirlenmesini isteyerek, "Bizim prensibimiz şu; Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) temel yaklaşımı var. Diyor ki işçinin ailesiyle beraber insanca yaşayabileceği bir ücret. Biz işçileri işçi olarak değil, bir aile olarak esas alınsın istiyoruz. Ortalama evli 2 çocuğu olan 4 kişilik bir aile. Bu esas alınmalı. Enflasyon artı ciddi bir iyileştirmeyle bence asgari ücreti ocak ayında belirlemek gerekiyor.  Kriz dönemi bitene kadar vergi dilimlerini sabitleyelim. En düşük vergi diliminin altına çekelim” diyor.

Diğer taraftan Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık'ta, Açlık Sınırında asgari ücret kabul edilemez derken, “Asgari ücret görüşmelerinin ilk oturumunda teklif edilen 7 bin 785 lira ile bir asgari ücretlinin bu yaşam koşullarında hayatta kalması mümkün değildir.  Kamu-Ar’ın açıkladığı açlık sınırının 8 bin 657 lira olduğu ve bu rakamın her geçen ay daha da artacağına şüphe olmamasına rağmen, açlık sınırında talep edilen 7 bin 785 lira asgari ücretliyi bir yıl daha katlanarak açlığa mahkûm edecektir.  Kamu-Ar’ın kasım ayı açlık ve yoksulluk rakamlarına göre açlık sınırının 8 bin 657 lira yoksulluk sınırının ise 25 bin 422 lira olduğu bu dönemde, hızla yükselen enflasyon oranları da hesaba katıldığında, asgari ücretlinin ortalama bir hayat sürebilmesi için açlık ve yoksulluk rakamlarının orta aralığında belirlenmesi ve enflasyon oranlarına göre 6 ayda bir güncellenmesi gerekmektedir.  Çalışma Bakanlığı’nın ve işçi temsilcilerinin asgari ücret görüşmelerinde yaşanılan ekonomik krizi ve yüksek enflasyon oranlarını göze önüne alarak hakkaniyetli bir şekilde karar vermesi gerekmektedir.”

 Umarım Asgari Ücret konusunda yapılan ortak açıklamalarda, çalışanların mutlu ve geçinebileceği bir asgari ücret tespit edilir.

 

Sonuçta 2023'te uygulanacak ve çalışanların geçinebileceği bir ücret olmasını istediğinin yoğun olduğu Asgari Ücret, çalışanların ve ailelerinin geçinebileceği bir ücret olmalıdır.

Yeni asgari ücretle, Bütün çalışanları kaygılardan uzaklaşarak, tüm giderlerini karşılayabilmelidir.

Tabi ki İşverenlerinden zamlanacak olan asgari ücret konusundaki yükleri hafifletilerek, destek verilmelidir.

Ne dersiniz sizce de öyle olması gerekmez mi?

NELER SÖYLENDİ?
@
Duran Çölcü

Duran Çölcü

DİĞER YAZILARI Savunma Sanayinde Konya’nın Gücü Giderek Artıyor Konya’nın, Sanayi Devleri İçerisindeki Başarısı Suyu İsraf Ederek, Kuraklığa Katkı Veriyoruz DOSD Meram, Down Sendromlu Bireylere Çok Şeyler Katacak Türkiye’nin İkinci Büyük OSB’si Olmamız, Güzel Bir Gelişmedir Türkiye’nin İkinci Büyük OSB’si Olmamız, Güzel Bir Gelişmedir Siyaset, seçime odaklandı Temel Ürünlerdeki Fiyat Artışların Önüne Geçilmelidir Depremzedelere Yüksek Fiyatla Ev Kiralanması Yanlış Bir Davranıştır Maddi Ve Manevi Hasarı Ağır Olan Depremi, Unutturmamalıyız Deprem Gibi Afetlerin, Toplumsal Dayanışmamızı Büyütmesi Güzel Bir Gelişmedir Yaşadığımız Deprem Felaketin Yaralarını Birlikte Saracağız Su Verimliliği Seferberliğine Destek Olmak Zorundayız Gelişen Ve Büyüyen Konya Sanayisi, Üretim ve İhracatını Yükseltme Hedefinde İnşaat Sektörünün, Finansmana Erişim Beklentisi Çoğunlukta Emekli Ve Memura Verilen Yüzde 30'luk Zamla Geçinilir Mi? İnşaat Mühendisleri, İnsan Onuruna Yakışır Şartlarda Çalışmak İstiyor Yeni Yıl Yaklaşırken, Alışveriş Telaşından Uzak Durmalıyız İnşaat Malzemeleri Sanayindeki Gerileme Artarak Devam Ediyor Mevlana'yı Anlamak, İnsan Sevgisi Ve Kardeşliktir Tüketicilerin, Plansız Alışverişten Kaçması Güzel Bir Gelişmedir Sadece Bir Günde Değil, Öğretmenlerimizi Her Gün Anmalıyız Konya Bakırcılar Odası Güneydoğu Anadolu’yu Gezdi Giyim Sektöründeki Mal Stoku Tedirginliği Giyim Sektöründeki Mal Stoku Tedirginliği Belirsizliklere Rağmen, Sanayiciler Üretimden Yana Enflasyon Baskısı Gıdadaki Güveni Tehlikeye Atıyor İş Dünyası Önüne Sağlıklı ve Güvenle Bakmak İstiyor Konya’nın, Yeni Bir Sanayi Havzasına Liderlik Edecek Potansiyeli Vardır Konya 6. OSEG Konferansı Ve Otomotiv Sektörünün Gücü Vatandaşın Borçlanması Mutsuzluğu Beraberinde Getiriyor Finansmana Erişim Beklentisi Artıyor Kırtasiye Ürününü, Kırtasiyeciden Alınmakla Sektörün Ayakta Kalması Sağlanır Satın Alma Gücü Giderek Zayıflıyor Esnaflarımız, Haksız Rekabetin Önüne Geçilmesini İstiyor Enflasyon, İşletmelerin Sermaye İhtiyacını Yükseltiyor
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
KONYA LOBİ Temmuz Ağustos 2023
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA