GÜNCEL

Prof. Dr. Mevlüt Mülayim ,Azerbaycan görülmeye değer

Emekli Prof. Dr. Mevlüt Mülayim Iğdır, Nahçıvan ve Azerbaycan'a seyahat izlenimlerini Konya Aydınlar Ocağında anlattı:

Prof. Dr. Mevlüt Mülayim ,Azerbaycan görülmeye değer

Konya Aydınlar Ocağı'nın düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetinde bu hafta Prof. Dr. Mevlüt Mülayim, Iğdır, Nahçıvan ve Can Azerbaycan'a yaptığı seyahat izlenimlerini fotoğraflar eşliğinde anlattı.

Resim önizlemesi

İl Halk Kütüphanesi Salonundaki Toplantının açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü Türk Dünyası ile münasebetlerin ehemmiyetine vurgu yaparak imkanı olan herkesin tarihi ve turistik maksatla at yurtlarını görüp ilişki kurmasının önemini anlattı.

Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Mevlüt Mülayim eşi ile birlikte turistik amaçlı bir gezi yaptıklarını belirterek “Geçmişte Kars’a bağlı bir ilçe olan Iğdır iki yüz bin civarında nüfusa sahip ve Kürtlerle Türkler birlikte yaşıyor. Üç yüz altmış odalı İshakpaşa Sarayı bölgenin en önemli tarihi eseri ve Ermeniler tarafından katledilen Şehitlerin hatırasına yapılan bir de Şehitler Anıtı bulunuyor” dedi.

Nahçıvan ile ilgili bilgiler de veren Mülayim “İnsanlarıyla Türkçe anlaşmak mümkün olan Nahcivan son derece temiz ve düzenli gelişme gösteriyor. Dağlı bir bölge ve ancak yüzde civarında ovaya sahip. Nüfusun yüzde doksan dokuzdan fazlası Müslüman olmasına rağmen siluetinde cami ve minare pek görünmemektedir. Nuh Peygamberin kabrinin Karabağ’da ve bir de Mümine hatun Türbesi buluyor. Türklerden başka özellikle Suudi Arabistanlı çok fazla turiste rastlamak mümkün” dedi.

Resim önizlemesi

“İki Devlet bir Millet” sözünün dosta güven düşmana korku veren çok güzel bir söz olduğuna vurgu yağan Mülayim “Ermenilerle Azerbaycan Türkleri tarih boyunca çatışmış. Haydar Aliyev ve Elçibey’in kabirleri aynı yerde bulunuyor. Azerbaycan petrolünün yüzde altmışı Bakü’de çıkarılıyor. Şehirde bir hanımefendi tarafından minimal kitapların bulunduğu küçük bir Kitap Müzesi açılmış. Dünyanın pek çok ülkesinden getirilen kitaplar sergileniyor” dedi.

Bakü’nün belediyecilik anlamında örnek bir şehir olduğuna vurgu yapan Mülayim “Tarihi dar sokakların dokusu bozulmamış. Savaşlarda Ermenilerden aldıkları vurulmuş araçlar ile plakalarını açık ve kapalı alanı olan müzede sergiliyorlar” diye konuştu.

Göller ve akarsular başta olmak üzere doğal güzelliklerin çok iyi değerlendirildiğine dikkat çeken Mülayim “Şehir dışında bahçeleri otantik lokanta olarak düzenlemişler ve hem yemekler düzgün hem de fiyatları çok uygun. Şifalı sular, çamurlar sayesinde sağlık turizmi, avlaklar sayesinde de av turizmi yapılıyor. Azerbaycan görülmeye değer bir yer. İmkânı, fırsatı olanlar mutlaka gidip görmelidir” diyerek konuşmasını tamamladı.

Resim önizlemesi

AdminAdmin