GÜNCEL

Osman Avanoğlu :Efsaneler Toplumun Hafızasıdır

Yazar Osman Avanoğlu, Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği konferansta Konya efsanelerini anlattı:

Osman Avanoğlu :Efsaneler Toplumun Hafızasıdır

Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği Salı Sohbetlerinde bu hafta eğitimci yazar Osman Avanoğlu Konya efsaneleri konusunda yaptığı araştırmaları anlattı. Programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Konya Şubesi Başkanı Dr. Mustafa Güçlü herkesin ağzına pelesenk olan Konya efsaneleri hakkında ilk kapsamlı kitabı Osman Avanoğlu’nun kaleme aldığına işaret ederek “Ciddi bir eksikliği dolduran değerli Avanoğlu’na hem eseri hem de Eskişehir’den gelerek programımıza katıldığı için teşekkür ediyorum” dedi.

Resim önizlemesi

 

Daha sonra kürsüye gelen Avanoğlu Konya’nın efsanesi en zengin illerden biri olduğuna işaret ederek “Konya ruhu ve hafızası olan bir şehirdir. Efsaneler de toplumun hafızasıdır. Konya efsanelerinden bazıları dünyaya yayılmıştır. Kaşıkçı efsanesi de bunlardan biridir” diye konuştu.

Meşhur Konya efsanelerinden örnekler de veren Avanoğlu “Bunlardan biri, Konya’nın fethedilmesinde çok büyük rol oynayan Ali Gav’dır. Ketum olan Konya kalesine öküz postuna bürünüp sürüye karışarak girmiş ve gecenin ıssızlığında kapıları Selçuklu askerine açmıştır” dedi.

Resim önizlemesi

Tarihte Konya’nın büyük bir iç deniz olduğunu ve buna dair efsaneler anlatıldığını da kaydeden Avanoğlu sözlerini “Efsaneler her zaman gerçek olmadığı gibi tamamı uydurma da değildir. Konya denizi Hazar gibi; Van gölünden daha büyük bir denizdir ama üzerinde gemiler dolaşmamıştır. Çünkü Konya’nın deniz olduğu neolitik çağ, yani cilalı taş devrinde demir kullanılmıyordu. Hititler devrinde deniz çekilmeye başlamış ve ovada su öbekleri kalmıştı” diyerek sürdürdü.

Konya merkezden sonra en çok efsanenin Beyşehir'de anlatıldığına vurgu yapan Avanoğlu konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Beyşehir gölü ve Anamas dağı üzerine önemli anlatılarla karşılaşıyoruz. Ilgın’da, Sarayönü'de, Bozkır’da da çokça efsane vardır. Ben akademik bir araştırma yapmadım; Yunak ve Çeltik’ten efsane bulamadım ama bölgenin derin tarihi itibariyle mutlak surette vardır. Asırlar önce bağlık bahçelik olan Tuz gölü ne dair de efsaneler var. Asırlar önce dağlık bahçelik bir yermiş ve yaşlı bir kadına aitmiş. Kıbrıs'ta ve Tataristan'da da anlatılan bu efsaneye göre kadın bir dervişe su, üzüm; ne istediyse vermemiş. O da beddua edince o gülistan ve tuz gölüne dönmüş.”

Konferansın ardından Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü Avanoğlu’na teşekkür ederek günün anısı olarak kitaplar hediye etti.

AdminAdmin