YEREL

Konyalılar Akşehir Peynir Baklavası’nı Çok Beğendi

Akşehir mutfak kültürünün geleneksel bir parçası olarak Akşehir'e özgü bir tatlı olan Akşehir Peynir Baklavası, Konya merkezde özel bir tatlı firması tarafından üretilerek Konyalıların beğenisine sunuldu. Firma sahibi Konyalı vatandaşların bu farklı lezzete büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

Konyalılar Akşehir Peynir Baklavası’nı Çok Beğendi

Ürettikleri tatlıyı sunmak ve Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya’nın da fikrini almak üzere Akşehir’e gelen  firma sahibi    baklavanın Konya’da üretilmesine katkı veren Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Seçim ile birlikte Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya’yı makamında ziyaret etti. Ziyarette Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel’de hazır bulundu.

Konya’nın gastronomi anlamında çok zengin olduğunu belirten Doç. Dr. Yılmaz Seçim “Özellikle bu zenginlik ilçelerden kaynaklanıyor. Bu ilçelerden belki de en önemlisi Akşehir ilçesi. Akşehir çok kıymetli bir ilçe çok köklü bir geçmişe sahip. Bu köklü geçmişin sonucunda da pek çok etnik yapının burada yaşamasıyla inanılmaz bir mutfak zenginliği oluşmuş. Bu mutfak zenginliğini iyi bir şekilde kullanabilmek te bizim için çok önemli. Geçmişte bir çok yemek yapılmış ama bunu günümüze taşımak önemli. Günümüze taşımak için; geçmişte yapılmış, unutulmaya başlamış yemeklerin kayıt altına alınabilmesi lazım. Bunun için farklı etkinlikler düzenlemek lazım. Bu etkinliklerde özellikle köyde, kasabada yaşayan yaşlı insanların katılması ve onların geçmişte yaptıkları, günümüzde azalmış ve unutulmaya başlamış yemekler varsa bunların yapılması ve bunların kayıt altına alınması lazımdır” dedi.

Gastronominin yükselmesi için kente ait bir yemek kitabının yazılması gerektiğine vurgu yapan Seçim “Akşehir bir çok gıdanın coğrafi işaretini almış ama coğrafi işareti alınacak ürün sayısı daha da fazla. Tabi ki bu coğrafi işareti alıp da sonra bir köşeye atmakta olmaz. Coğrafi işareti aldıktan sonra bu ürünlerin piyasada satılabilmesi sağlamaktır. Yoksa yine aynı şekilde unutulmaya mahkum olacaktır” diye konuştu.

Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya’da güzel bir sürprizle karşılaştıklarını belirterek “Akşehir’imizin birkaç yıl önce tescilini aldığımız, coğrafi işaretini aldığımız Akşehir Peynir Baklavası’nı Konya’da üretmişler ve bugünde bize bu baklavayı tattırmak üzere getirdiler. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Özellikle bu işin fikir babası olan, Konya’da bu tatlının üretilmesi noktasında  öncülük eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay Beye de teşekkür ediyoruz.  Akşehir Halkı adına kendisine şükranlarımızı arz ediyoruz. Her alanda, her yatırımda sağ olsunlar bizim yanımızdalar. Ama turizm konusunda Akşehir’imize özel bir önem veriyor, bizlere destek oluyor. Akşehir Tandır Kebabı, Akşehir Hersesi, Akşehir Peynir Baklavası ile birlikte coğrafi işaretini aldığımız diğer ürünlerimiz. Bunların dışında çalışmaları devam eden, coğrafi işaretini almak üzere olduğumuz Akşehir Kirazı Lokumu, Akşehir Kaymak Baklavası, Akşehir Tahinli Pidesi, Akşehir Kirazı Çiçeği Kolonyası gibi ürünlerimiz var. Akşehir’îmizin daha bir çok zengin gastronomi ürünü var ama peyderpey bunları da gün yüzüne çıkarıp, coğrafi işaretlerini alıp, turizme sunmuş olacağız” dedi.

Konya’da Akşehir Peynir Baklavası’nı üreterek satışa sunan tatlı firması sahibi  Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın isteği ile Akşehir Peynir Baklavası’nı ürettiklerini söyleyerek “Yılmaz Hocamızın sayesinde bir çok şekilde denedik ve coğrafi işaretli bu ürünü yaptık Konya’da. Herkes ‘peynirden baklava mı olur?’ şöyle olur, böyle olur diye söyledi ama biz bunu yaptık ve Konya’nın damağına o kadar oturdu ki, şu an dört şubemizde çok iyi bir şekilde satıyoruz bu ürünü. Herkes beğeniyor. Mümkün olduğu kadar orijinal haliyle insanlara sunmaya çalışıyoruz” dedi.

Ziyaret sonunda Doç. Dr. Yılmaz Seçim, Başkan Akkaya’ya Konya Mutfağı isimli kitabı armağan ederken, tatlı firması sahibi de bir tepsi kendi ürettikleri Akşehir Peynir Baklavası’nı takdim etti.

 

 

AdminAdmin