DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
 Dr. Cemil  Paslı
Dr. Cemil Paslı

Yörünge/Omurga ve Meteor Taşı

İnsan, kendisine imtihan için verildiği “irade” yi olumlu anlamda kullanabildiği kadar insandır.

İradesini kullanamadığı ve hayvani duygulara teslim olduğunda ise insaniyetini kaybetmenin yanında; hayvanlardan daha aşağı derekelere düşer.

İnsan olmak ve insan kalmak çok kolay bir işe değildir.

Cengiz Aytmatov bu zorluğa dikkat çeker:

 “Zor olan her gün insan kalmaktır.”

İnsanın bir yörüngesi ve omurgası olmalıdır.

O yörüngede kalabilmeli, ilkelerden oluşan omurgasıyla insanlara karşı elif gibi dik durabilmeli, sadece Rabbinin önünde vav gibi eğilmeli, mim gibi secdeye gitmelidir.

Müslüman için yörünge Kur’an ve Sünnet çizgisidir ve omurgasızları Allah “müzebzip” olarak adlandırır “onları imanla küfür arasında bocalayıp dururlar, ne onlara mal olurlar, ne bunlara” diye tarif eder. (Nisa, 4/143)

Müfettişler Recep ve Şaban ayları ve onların ön hazırlığından sonra gelen Baş Müfettiş Ramazan ayı Müslümanın bu yörüngesini denetlemek ve eksiklikleri gidermek için gelirler.

Baş Müfettiş Ramazan ayının bizi denetlerken kullandığı “Denetleme Rehberi” Kur’an’dır.

Oruç tutmak sadece aç/susuz kalmak değil, açlık/susuzluk ateşinde ısınan nefsi Kur’an tezgâhında fabrika ayarlarına döndürmek için çekiçlemektir.

Şeytanın sürekli “oraya/şuraya bak” sözüyle bizi bizden uzaklaştırdığı ahir zamanda Ramazan Baş Müfettişimiz bizi içimize yürümeye ve kendimizi yeniden imara davet eder.

Bunu hakkıyla yapan için Ramazan ayının sonrası gerçekten bayramdır.

Kıymetli okuyucularım şu gerçeği unutmasınlar!

Yörüngesiz insanlar "meteor taşı" gibidir.

Zamanın atmosferinde eriyip çabucak yok olurlar.

Geçmiş ve gelecekleri olmaz.

En acınılacak tarafları da;

Onlar aslında tamamen yok oluyorken insanların yanlışlıkla "yıldız kaydı" demelerinden dolayı kendilerini yıldız zannederler.

Meteor taşı gibi ahir zamanın atmosferinde erimemek için Ramazan iklimi iyi değerlendirip yörüngemize bağlantımızı güçlendirmeye, omurgamızı sağlamlaştırmaya çalışalım.

Çalışalım ki, bayram hakiki bayram olsun.

Ve sağlam omurga, doğru yörünge bizi diğer on bir ayda muhafaza etsin ki, 2024 Ramazan ayı geldiğinde onu ak/pak bir yüzle karşılayabilelim inşallah.

Orbit/Spine and Meteor Stone

Man is only human as long as he can use the "will" given to him for the test in a positive way.

When he cannot use his will and surrenders to animalistic feelings, besides losing his humanity; falls into creeks lower than animals.

Being human and remaining human is not an easy task.

Chingiz Aitmatov draws attention to this difficulty:

 “The hard thing is to stay human every day.”

Man must have an orbit and a backbone.

He should be able to stay in the orbit, stand upright like an elif with his backbone of principles, bow down before his Lord only like a wav, and prostrate like a mim.

The trajectory for the Muslim is the line of the Qur'an and the Sunnah, and Allah calls the invertebrates "musebzip" and describes them as "they fluctuate between faith and disbelief, neither cost them nor these". (Nisa, 4/143)

The Chief Inspector, who comes after the months of Rajab and Sha'ban and their preliminary preparation, comes in the month of Ramadan to inspect this trajectory of the Muslim and to correct the deficiencies.

Chief Inspector The "Control Guide" that the month of Ramadan uses when inspecting us is the Qur'an.

Fasting is not just being hungry/thirsty, it is hammering the soul, which is heated in the fire of hunger/ thirst, to return it to its factory settings on the Qur'an counter.

In the End Times, when the devil keeps us away from us with the words "look there/here", our Chief Inspector of Ramadan invites us to walk inside and rebuild ourselves.

For those who do this properly, after the month of Ramadan, it is truly a feast.

Dear readers, do not forget this fact!

Orbitless people are like "meteoric rocks".

They dissolve and quickly disappear in the atmosphere of time.

There is no past and no future.

The most pitiful sides are;

They mistake themselves for stars because people mistakenly say "starfall" while they actually disappear completely.

In order not to melt in the atmosphere of the End Times like a meteorite, let's make good use of the Ramadan climate and try to strengthen our connection to our orbit and strengthen our spine.

Let's work so that the holiday is a real holiday.

And may the strong backbone and the right trajectory protect us in the other eleven months, so that when the month of Ramadan 2024 comes, we will be able to greet it with a pure face.

NELER SÖYLENDİ?
@
 Dr. Cemil  Paslı

Dr. Cemil Paslı

DİĞER YAZILARI Özeleştiri mi/Savunma mı? Siyasette Adalet mi Fayda mı? Yapamadığımız Şeyi Allah’tan İstemek Buen Vivir Başrol de mi Oynuyorsunuz, Yoksa Figüran mısınız? Saygı Duymam Gereken Bu(!) mu? Dünya ve Ahirette Uyuyabilmek ve Uyanabilmek Omurga Aile Neden İlk Düşmandır? Anne/Baba/ÖğretmenAcı Bir Tebessüm Derdinin Devası Sen’sin. Eşyanın Ruhu Alçak Gönüllü Neden Uzakları Yakın, Yakınları Uzak Ettik? En Büyük Fesat Nedir? İkindi Namazı ve Benî Kurayza Yahudileri Kütük Çok Sahibi Yok Fix/Takıntı Siyaset ve Tefekkür Haddini bil, mutlu ol! Korona Döneminin Dijital Çocukları Sessizliğin Gücü (Meryem, 19/10) Çocuğa Sevgi, Gence Güven ve Yaşlıya Saygı M. Şerefeddin Yaltkaya, İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye Atları Hazırlayın Pozitiflik, Saf Pozitiflik midir? Gülümseme ve Huzur Kabz ve Bast Duruşu Desteklenmeyen Çocuk Bağımlı Olur. (Montessori Eğitimi) Bağınız Her Daim Açık mı? Nişanlınız Nasıl Güzel Olur? Toprağımız Bol Olacak mı? Helalleşme/Sıfırlama(!?) Mümkün mü? Yalanın Negatif ve Pozitifi Ne Yığdırın, Ne De Bağırtın. Kadife Yumruk (Gerçeğin Gücü) Artırılmış Sanal Hayatın Kurbanları Şeytan Nerede? Peygamber Kıssaları ve Çocuk Eğitimi Çok Zayıflamışsın! Neredesin Hızır? Nakıs/Noksanlık/İmtihan Bağımlılık Nasıl Gelişir? “5” “95”den Büyüktür. (Çocuk Eğitimi) Aile Mahremiyeti ve Nükleer Enerji Talip Olduklarımıza Dikkat! Liderlere “Hüsn-i Hâtime” İçin 5 Tavsiye Seferoğulları, Tellioğulları ve Yeşil Vadi Ubasute İşiniz Zor mu? Hayatın Ritmi Niyet-Düşünce-Söylem-Eylem-Amel-Ahlak Her Zaman, Her Şeye Rağmen Kazanmak mı? Faraziye Hayatlar, Şimdi ve Burası Kifayetsiz Muhterisler, Dış Güçler ve Türkiye Yüzyılı Sofradaki Çatal (Vasat-Orta Yol) Hayat; Geriye Doğru …, İleriye Doğru… Ve Yer, Ağırlıklarını (Madenleri, Ölüleri) Dışarı Çıkardığı Zaman Sabır; Boyun Eğmek Değil Mücadele Etmektir. Deprem-Kenetlenme-Kader-Tedbir Köy/Şehir Gerilimi ve Başıboş Köpekler Sorunu Akupunktur-İğnelenme-Eleştiri Üç Farklı Rüzgârın Anaforundaki Ülke’m Mehmet’leri “Fatih” Yapmak İçin… Mevlana, Konevi ve Urmevi’yi Anlamak İçin… Kadın ve Erkek “Eş” Değerdir. “Sema” Bize Ne Anlatır? Kötülük Genini Çıkarabilir miyiz? Kimin Uydusuyuz? Sağlıklı Birey-Mutlu Aile-Huzurlu Toplum Hak ve Hakikat Acı Bir Tebessümle Kayan Yıldızlar Aile ve Gençlik Çalıştayı Öldüren Tamam da Ölen Nasıl Cehennemlik Olur? 3O+2D+1Y+BK+ARSP=Gelişim Toprak/Ateş/Su Görünme Şehvetinin Tükettiği Hayatlar Kur’an Tilaveti Nedir, Ne Değildir? Dünya Bizim Neyimiz Olur? Tesettür; Önce Erkeklerin Göz Kapaklarına Boşluk: Şeytan İnsan-Cemaat-Cemiyet Ukde: Oral Fiksasyon Gıll=İmtihan İslam, Değişim ve Dayanışma Oyunları En Ulvi Kaçış Yöntemleri Deha Nedir?
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3390
  • 2FENERBAHÇE3386
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3349
  • 6ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 7KASIMPAŞA3346
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 9CORENDON ALANYASPOR3345
  • 10EMS YAPI SİVASSPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3341
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3339
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3336
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3333
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
KONYA LOBİ Temmuz Ağustos 2023
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA