DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ahmet Turan  Gazeteci yazar
Ahmet Turan Gazeteci yazar
Giriş Tarihi : 13-04-2025 14:53

Sadece Su

İnsan nereden keyif alır” diye bir soru sorsak, çoğunluk; kendi özel isteklerinin yerine gelmesi olarak cevap verir.

Ama içerisinde küçükbaş ve büyükbaş hayvanların otladığı, göllerinin derelerinin sularıyla havayı nemlendirdiği, kuşların cıvıl, cıvıl öttüğü, hububat tarlalarının yeşile ve sarıya ton verdiği, temiz havasıyla insanı dinlendirdiği ovayı görse daha çok keyif almaz mı?

İşte burası Konya Ovasıydı.

30 yıla yakın zamandır yağışların yetersiz oluşu yüzünden, Ova şimdi birçok bölgede yer altı sularıyla canlılığını korumaya çalışıyor.

Bunda ürün planlamasının olmaması da çok büyük önem taşıyor.

Yeraltı suyunun hoyratça kullanıldığı bölgelerde oluşan Obruklar, arazi varlığını ve insan yaşamını tehdit etmeye başladı.

Ancak gelinen noktada bazı bölgelerde değil, ovanın tüm alanlarında tarımsal üretim için yeraltı suyu kullanımı zaruret halini almaya başladı.

Sadece tarımsal suluma da değil, içme suyunda da çare yer altı suyu olarak görünüyor.

Lafı uzatmaya gerek yok.

Su da tehlike çanları iyice çalmaya başladı.

Bunu da herkes duyuyor.

Ve aklı başında olanlar evlatlarını düşünerek seslerini de yükseltmeye başladı.

Artık, konuşmanın değil çare üretmenin yolları aranmalı deniliyor.

Kısıtlamalar, yasaklamalar çözüm değil diye de haykırılıyor.

Bunlardan birisi de Konya Karaman illeri Hotamış ve Havalisi Türkmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Kiraz.

Ahmet başkan binlerce çiftçinin ziyaret ettiği Konya Tarım Fuarı’nın açıldığı günlerde yaptı bu açıklamayı.

 

"Traktör üreticileri, zirai alet satıcıları, dev tarım firmaları fuara hazır ama çiftçinin suyu hâlâ hazır değil. Çiftçiye teknoloji satılıyor, fakat su temin edilmeden bu teknolojilerin hiçbir anlamı yok" dedi.

Mavi Tünel ve Hotamış Göleti projelerine dikkat çekti. Yapımına başlandığı halde bir türlü tamamlanamayan bu projelerin akıbetinin sorgulanmadığını ifade etti. “Göksu Nehri Akdeniz’e akıp giderken, Konya Ovası kuraklıkla boğuşuyor. Obruklar artıyor, yer altı suları tükeniyor. Ama kimse çıkıp da ‘Hotamış Göleti neden su tutmuyor? diye sormadığına işaret etti.

Tarım sektörüyle ilgili odalar, sanayi kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin de bu meseleye kayıtsız kaldığını belirtti.

 "Boru üreten sadece borusunu satıyor, traktör yapan traktörünü. Ama kimse suyu nasıl sağlayacağız diye düşünmüyor. Oysaki su olmadan hiçbir üretim olmaz" sözleriyle sektördeki firmalara da çağrıda bulundu.

Türk milletinin bir huyu var.

Bir sorun iyice sonuna gelmeli ki, çözüm öyle aransın.

Ovadaki su sorunu da öyle olacak gibi.

 

 

 

 

 

 

 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Ahmet Turan  Gazeteci yazar

Ahmet Turan Gazeteci yazar

DİĞER YAZILARI Aniden Geldi Hesap Zamanı
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3077
  • 2FENERBAHÇE2971
  • 3REEDER SAMSUNSPOR3051
  • 4İKAS EYÜPSPOR3050
  • 5BEŞİKTAŞ2948
  • 6RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ2945
  • 7GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ2942
  • 8TÜMOSAN KONYASPOR3140
  • 9ONVO ANTALYASPOR3040
  • 10TRABZONSPOR2939
  • 11GÖZTEPE2939
  • 12KASIMPAŞA3039
  • 13BELLONA KAYSERİSPOR2936
  • 14SİPAY BODRUM3134
  • 15ÇAYKUR RİZESPOR2934
  • 16NET GLOBAL SİVASSPOR3031
  • 17CORENDON ALANYASPOR2931
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3019
  • 19ADANA DEMİRSPOR29-2
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
ÜRETİCİ HABER GAZTESİ    16.04.2025
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA