DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
 Dr. Cemil  Paslı
Dr. Cemil Paslı

Başrol de mi Oynuyorsunuz, Yoksa Figüran mısınız?

İmtihan için cennetten indirildiğimiz “geçici salon” dünya birçok metaforla anlatılabilir.

Bunlardan birisi de: “Dünya bir film platosu” gibidir.

Gazdan, sıvıya, sıvıdan katıya dönen dünyanın da için de bulunduğu güneş sistemi insan açısından “bir film platosu” şeklinde ele alınabilir.

Yüce Allah film platosunu hazırladıktan sonra başrolün sahibi olarak insanı birçok hikmete binaen cennetten dünyaya indirdi.

Şimdilerde sahnenin sahipleri yukarıdan asansörle iniyorlarya, öyle!

Film platosunu hazırlayan Allah Teâlâ senaryoyu da yine insanlar arasından seçtiği elçileri vasıtasıyla yazılı olarak, bir kitap şeklinde gönderdi.

Film platosuna inen ve orada ellerine tutuşturulan senaryoyu okuyan insanlar için son görev ise başrol konusunda tercih hususuydu.

İyi insan ya da kötü insan olmak insanın kendi tercihine bırakılmıştı.

Senaryoda iyi ve kötü insanların rolleri, replikleri, davranış şekilleri ayrıntılı olarak verilmişti.

Kimi iyiliği kimi kötülüğü seçti.

Hz. Âdem ve Hz. Havva iyiliği seçerken İblis kötülüğü tercih etti.

Hz. İbrahim iyilerden olurken Nemrut kötülükte ısrarcı oldu.

Hz. Musa iyiliğin yoluna düşerken, Firavun da ateşe koştu.

Hz. Muhammed cennete dönüşün asansörüne binerken öz amcası Ebu Lehep ateşin babalığına talip oldu.

Ramazan ayı Kur’an ayı dostlar.

Kur’an-ı Kerim 6236 ayette hangimizin hangi durumda iyi veya kötü rolü tercih edeceğini tespit için gönderildiğimiz dünyanın bütün senaryosunu aklı keskin kalbi uyanık insanlara ayrıntılarıyla anlatır.

Şu mübarek günlerde tefekkür/teemmül/taakkul/tedebbür ve tezekkürle Kur’an-ı Kerim’i okuyalım ve rolümüzü netleştirelim.

Yukarıda verdiğimiz misaller üzerinden kendimizi hesaba çekelim.

Başrol demiyiz?

İyi insan mı, kötü insan mıyız?

Daha da acısı nedir biliyor musunuz?

Yoksa silik/etkisiz/ezik bir figüran mıyız?

Zira dünyaya başrol oyuncusu olarak kâinattan süzülerek ona halife olması gayesiyle asansörle dünyaya indirilen insanın ezik bir figüran olarak yaşaması en büyük israftır.

Kendini hiçbir işe yaramayan içi çürümüş duvara dayalı boş bir kütük olarak inşa eden insanın varacağı yer sadece cehennemdir.

Bu ibretlik kütük metaforunu Allah bize bakın nasıl anlatıyor:

“Onları gördüğün zaman, görünüşleri hoşuna gider. Konuşurlarsa sözlerini dinlersin. Onlar, dikilip dayanmış kütükler gibidir. Her gürültüyü kendi aleyhlerine sanarlar; onlar gerçek düşmandır; onlardan sakın. ALLAH onları kahretsin; nasıl da çevriliyorlar!” (Münafikun, 63/4)

Haydi! Bu konularda biraz düşünelim.

“Bir saat tefekkür bir sene nafile ibadetten üstündür.”

Hz. Muhammed (s.a.v.)

Are You Playing the Leading Role or Are You an Extra?

The world, which is the "temporary hall" where we are sent down from heaven for testing, can be described with many metaphors.

One of them is: "The world is like a movie set."

The solar system, including the earth, which turns from gas to liquid and from liquid to solid, can be considered as a "film plateau" from a human perspective.

After preparing the film set, Almighty Allah brought man down from heaven to earth, as the owner of the leading role, based on many wisdoms.

Nowadays, the owners of the stage come down from above by elevator, that's right!

Allah Almighty, who prepared the film set, sent the script in writing, in the form of a book, through the messengers he chose from among the people.

The last task for people who went to the film set and read the script handed to them there was the choice of the leading role.

Being a good person or a bad person was left to one's own choice.

In the script, the roles, lines and behavior patterns of good and bad people were given in detail.

Some chose good, some chose evil.

Hz. Adam and the Prophet. While Eve chose goodness, the Devil chose evil.

Hz. While Abraham was one of the good people, Nimrod insisted on evil.

Hz. While Moses fell on the path of the good path, Pharaoh ran into the fire.

Hz. While Muhammad was getting into the elevator of returning to heaven, his own uncle Abu Lahep aspired to be the father of fire.

Ramadan is the month of the Quran, friends.

In 6236 verses, the Holy Quran explains in detail the whole scenario of the world to which we have been sent to determine which of us will choose the good or bad role in which situation, to people with sharp minds and alert hearts.

In these holy days, let's read the Holy Quran with contemplation/deliberation/appreciation and appreciation and clarify our role.

Let's hold ourselves accountable through the examples we gave above.

Aren't we talking about the leading role?

Are we good people or bad people?

Do you know what's even more painful?

Or are we an insignificant/ineffective/loser extra?

Because it is the biggest waste for a person who is taken down to the world by elevator with the aim of floating out of the universe as the leading actor and becoming its caliph, to live as a loser extra.

The only destination for a person who builds himself up as an empty log leaning against a rotten wall that serves no purpose is hell.

Look how God explains this exemplary log metaphor to us:

“When you see them, you like the way they look. If they speak, you listen to their words. They are like logs standing firm. They think that every noise is against them; they are the real enemy; avoid them. God damn them; How they are being turned!” (Munafikun, 63/4)

Lets! Let's think a little about these issues.

“An hour of contemplation is superior to a year of unnecessary worship.”

Hz. Muhammad (pbuh)  

 

NELER SÖYLENDİ?
@
 Dr. Cemil  Paslı

Dr. Cemil Paslı

DİĞER YAZILARI Özeleştiri mi/Savunma mı? Siyasette Adalet mi Fayda mı? Yapamadığımız Şeyi Allah’tan İstemek Buen Vivir Saygı Duymam Gereken Bu(!) mu? Dünya ve Ahirette Uyuyabilmek ve Uyanabilmek Omurga Aile Neden İlk Düşmandır? Anne/Baba/ÖğretmenAcı Bir Tebessüm Derdinin Devası Sen’sin. Eşyanın Ruhu Alçak Gönüllü Neden Uzakları Yakın, Yakınları Uzak Ettik? En Büyük Fesat Nedir? İkindi Namazı ve Benî Kurayza Yahudileri Kütük Çok Sahibi Yok Fix/Takıntı Siyaset ve Tefekkür Haddini bil, mutlu ol! Korona Döneminin Dijital Çocukları Sessizliğin Gücü (Meryem, 19/10) Çocuğa Sevgi, Gence Güven ve Yaşlıya Saygı M. Şerefeddin Yaltkaya, İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye Atları Hazırlayın Pozitiflik, Saf Pozitiflik midir? Gülümseme ve Huzur Kabz ve Bast Duruşu Desteklenmeyen Çocuk Bağımlı Olur. (Montessori Eğitimi) Bağınız Her Daim Açık mı? Nişanlınız Nasıl Güzel Olur? Toprağımız Bol Olacak mı? Helalleşme/Sıfırlama(!?) Mümkün mü? Yalanın Negatif ve Pozitifi Ne Yığdırın, Ne De Bağırtın. Kadife Yumruk (Gerçeğin Gücü) Artırılmış Sanal Hayatın Kurbanları Şeytan Nerede? Peygamber Kıssaları ve Çocuk Eğitimi Çok Zayıflamışsın! Neredesin Hızır? Nakıs/Noksanlık/İmtihan Bağımlılık Nasıl Gelişir? “5” “95”den Büyüktür. (Çocuk Eğitimi) Aile Mahremiyeti ve Nükleer Enerji Talip Olduklarımıza Dikkat! Liderlere “Hüsn-i Hâtime” İçin 5 Tavsiye Seferoğulları, Tellioğulları ve Yeşil Vadi Ubasute İşiniz Zor mu? Hayatın Ritmi Yörünge/Omurga ve Meteor Taşı Niyet-Düşünce-Söylem-Eylem-Amel-Ahlak Her Zaman, Her Şeye Rağmen Kazanmak mı? Faraziye Hayatlar, Şimdi ve Burası Kifayetsiz Muhterisler, Dış Güçler ve Türkiye Yüzyılı Sofradaki Çatal (Vasat-Orta Yol) Hayat; Geriye Doğru …, İleriye Doğru… Ve Yer, Ağırlıklarını (Madenleri, Ölüleri) Dışarı Çıkardığı Zaman Sabır; Boyun Eğmek Değil Mücadele Etmektir. Deprem-Kenetlenme-Kader-Tedbir Köy/Şehir Gerilimi ve Başıboş Köpekler Sorunu Akupunktur-İğnelenme-Eleştiri Üç Farklı Rüzgârın Anaforundaki Ülke’m Mehmet’leri “Fatih” Yapmak İçin… Mevlana, Konevi ve Urmevi’yi Anlamak İçin… Kadın ve Erkek “Eş” Değerdir. “Sema” Bize Ne Anlatır? Kötülük Genini Çıkarabilir miyiz? Kimin Uydusuyuz? Sağlıklı Birey-Mutlu Aile-Huzurlu Toplum Hak ve Hakikat Acı Bir Tebessümle Kayan Yıldızlar Aile ve Gençlik Çalıştayı Öldüren Tamam da Ölen Nasıl Cehennemlik Olur? 3O+2D+1Y+BK+ARSP=Gelişim Toprak/Ateş/Su Görünme Şehvetinin Tükettiği Hayatlar Kur’an Tilaveti Nedir, Ne Değildir? Dünya Bizim Neyimiz Olur? Tesettür; Önce Erkeklerin Göz Kapaklarına Boşluk: Şeytan İnsan-Cemaat-Cemiyet Ukde: Oral Fiksasyon Gıll=İmtihan İslam, Değişim ve Dayanışma Oyunları En Ulvi Kaçış Yöntemleri Deha Nedir?
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3493
  • 2FENERBAHÇE3386
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3349
  • 6KASIMPAŞA3449
  • 7EMS YAPI SİVASSPOR3448
  • 8ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 9BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 10CORENDON ALANYASPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3441
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3439
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3436
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3333
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
KONYA LOBİ Temmuz Ağustos 2023
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA