https://www.ureticihaber.com/files/uploads/user/75f83581dbe3440aea46539676d70efe-5a06e4d1e30c3b5d0230.png
Mahmut İşcan (İlçe Milli Eğitim Müdürü)

Çocuğunuz Evde mi Dışarıda mı?

1444 kez okundu.

"Çocuğunuz evde mi yoksa dışarda mı?"

Bu soruya ailelerimiz muhtemelen çocukları evde olanlar "evde", çocukları okulda ya da sokakta ise "dışarda" cevabını vereceklerdir. Hatta bu yazıyı  bir gece vakti okuyorsanız, yanıtınız şu olacaktır: "Çocuğum evde!"

Evet, herkes doğru söylüyor; çocuğumuz cismen yani bedenen evde. Ya aklı, beyni?..

İnternet Geliştirme Kurulu, yıllar önce, ailelerin gözetiminde 9-16 yaş aralığındaki çocukların katıldığı bir anket çalışması yapmıştı. Bu çalışma benim hem dikkatimi çekmiş, hem de etkilemişti. Kurulun anket analizinden çıkan sonuç şuydu: Dokuz yaşındaki bir çocuğun internette edindiği 400 arkadaşı var. Peki, 9-10 yaşındaki bir çocuğunuzun bu kadar arkadaşı normal mi? Yazımın başında sorduğum soru; bu kadar arkadaşı varsa çocuğunuzun evde olması mümkün mü? Ailesi ile ne kadar iletişim içinde ya da aile bağı nasıl bir iplikle bağlı?

Sanal ortamın, kontrolsüzce gezinen küçük yaştaki çocuklar için birçok tehlike içerdiğini bilmeyenimiz yoktur. Peki, ya ilgimiz? Peki, ya önlemimiz?

Türkiye’de internet abone sayısı artarken kullanıcıların yaşı düşüyor. Artık ilkokul ve ortaokul çağında da internet yaygın olarak kullanılıyor. Tedbir alınmadığı takdirde çocuk, sanal ortamda, sadece sokakta olabileceği sanılan birçok olumsuzlukla karşılaşıyor. Sokaktaki çocuğumuza bir zarar geldiği zaman ortalığı velveleye vermiyor muyuz? Ya internet ortamının verdiği zarar?

İnternet Geliştirme Kurulu, sosyal medyanın tehlikelerine işaret ederek aileleri uyanık olmaya çağırıyor. Kurul, o yıllarda19 milyon 500 bin kullanıcıdan 1 milyon 400 bininin güvenli internet’e geçtiğine dikkat çekmişti. Peki, geri kalan 18 küsur milyon abone ve bu abonelerin küçük yaştaki çocukları?..

Çocukların bir çoğu, yaşını büyük göstererek sanal dünyada ve sosyal medyada arkadaş ediniyorlar. Dokuz yaşındaki bir çocuğun internette 400 arkadaşı nasıl olabilir ki diye düşünüyor olabiliriz. Ama bu bir realite. Araştırma sonucunda ortaya çıkmış bir gerçek. Oysa ki, bu yaştaki bir erkek çocuğun en fazla 20-30 arkadaşı olur. Çocukların tanımadıkları kişilerle arkadaşlık kurmaları ne kadar doğru?

Çoğumuzun 9-10 yaşlarındaki çocuğumuza tembihi şu olur: "Oğlum, kızım! Sakın ola ki, tanımadığın yabancı bir kişi sana bir şey verirse kesinlikle alma. Yabancılarla konuşma!" Peki, sanal dünyada o ciğerparenize neler neler veriliyor, o taptaze dimağler neler alıyor, bunun farkında mıyız?

Aileler dikkatli olmalı. Nasıl ki çocuğunuzu gece geç saatlerde tek başına sokağa çıkarmıyorsanız, internetle de baş başa bırakmayınız. Kısıtlı ve kontrollü bir şekilde izin vermek daha doğru olur kanımca.

Tanımadığımız birini evimize almayız, değil mi? O halde, internet aracılığıyla başka insanları evimize, hatta çocuklarımızın yatak odalarına kadar almak ne demek?

Unutmayın; çocuk için internet, gereklilik değil bağımlılıktır.

Neler Söylendi?