Basın İlan Kurumu 33. Dönem 8. Genel Kurul Toplantısının açılışında konuşan Genel Müdür Abdulkadir Çay, 2026’nın ilk 8 ayında basına yönelik resmî ilan ve reklam desteklerinin yüzde 40 artışla 5 milyar 248 milyon TL’ye ulaştığını, KGF iş birliğiyle de 131 milyon TL’lik finansman sağlandığını açıkladı.
Basın İlan Kurumu ile KTO Karatay Üniversitesi arasında imzalanan iş birliği protokolüyle, basın sektöründe çalışanlara ve birinci derece yakınlarına lisansüstü eğitimde yüzde 30 indirim imkânı sağlandı.
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Abdulkadir Çay, Afyonkarahisar ve Kütahya’daki basın temsilcileriyle bir araya geldi. Çay, iki kentte 2026’nın ilk 7 ayında yerel gazete ve internet haber sitelerine toplam 70 milyon liranın üzerinde resmî ilan ve reklam desteği sağlandığını açıkladı. Dijital dönüşüme de dikkat çeken Çay, “Sadece çok tıklanan haber, iyi haber değildir” dedi.
Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından düzenlenen “Bölgesel Uygulamalı Mevzuat Eğitimleri”nin dokuzuncusu Ankara’da gerçekleştirildi. Programda süreli yayınların resmi ilan ve reklam yayımlama hakkına ilişkin yükümlülükler ile dijital ölçüm sistemleri ele alındı.
Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim (SOBE) Vakfı tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen "SOBE Sahnede" yıl sonu etkinliğinde otizmli bireyler, eğitim öğretim yılı boyunca hazırladıkları gösterileri sahneledi.
İŞKUR ile Basın İlan Kurumu arasında imzalanan "Aktif İşgücü Hizmetleri İş Birliği Protokolü" kapsamında Konya'da basın kuruluşlarının temsilcilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Protokolle medya sektörüne nitelikli iş gücü kazandırılması ve gençlerin uygulamalı eğitimlerle istihdama hazırlanması hedefleniyor.
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Abdulkadir Çay, Bursa'da düzenlenen bölge istişare toplantısında yerel basına verilen destekleri, dijital dönüşüm çalışmalarını ve sektöre yönelik yeni projeleri değerlendirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın katılımıyla Basın İlan Kurumu (BİK) ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) arasında iletişim ve medya sektöründe nitelikli iş gücünün artırılmasına yönelik hazırlanan "Aktif İşgücü Hizmetleri İş Birliği Protokolü"nün imza töreni Başkanlığımızda düzenlendi.
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Abdulkadir Çay, Gaziantep Bölge Müdürlüğü görev alanında bulunan resmî ilan ve reklam yayımlama hakkına sahip gazete ve internet haber sitelerinin temsilcileriyle bir araya geldi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya İl Müdürü Tuncay Karabulut ve Basın İlan Kurumu Konya Bölge Müdürü Halil İbrahim Parlak, Üretici Haber Gazetesi’ni ziyaret ederek Konya basınının durumunu ve geleceğini değerlendirdi.
Basın İlan Kurumu tarafından hazırlanan ve Mevlana Kalkınma Ajansının (MEVKA) desteklediği “Yerel Basında Kadın Gazetecilerin Dijital Dönüşüm Yetkinliklerinin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında kadın gazetecilere eğitim verilecek.
Basın İlan Kurumu tarafından internet haber sitelerinin ziyaretçi trafiğinin ölçümlenmesi amacıyla geliştirilen BİK Analitik sistemi, dijital yayıncılık ekosisteminin değişen dinamikleri ve güncel ihtiyaçlar doğrultusunda güncelleniyor. Yeni versiyon, Temmuz ayı itibarıyla kademeli olarak uygulamaya alınacak.
Basın İlan Kurumu ile Anadolu Üniversitesi arasında imzalanan protokol, iletişim öğrencilerine uygulamalı eğitim ve sektöre geçişte önemli avantajlar sağlayacak.
Protokolle, eğitim ve staj programlarından akademik çalışmalara, araştırma projelerinden ortak bilimsel etkinliklere uzanan geniş bir çerçevede iş birlikleri hayata geçirilecek.
Basın İlan Kurumu, iletişim fakültesi öğrencilerinin kriz dönemlerinde doğru, hızlı ve sorumlu habercilik refleksi kazanmalarına katkı sağlamak amacıyla “15 Temmuz Manşetleri Gazetecilik Atölyesi” programını hayata geçiriyor. Programın ilk etkinliği 29 Nisan’da Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleştirilecek.
Konya’nın iletişim, basın ve haberleşme alanındaki dinamiklerini yöneten bölge müdürleri, kentin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli rol oynayan MÜSİAD Konya Şubesi’ne çıkarma yaptı.
Bayramların beraberlik ve dayanışma ruhuna vurgu yapan Genel Müdür Çay, Ramazan Bayramının milletimize, İslam âlemine ve tüm insanlığa sağlık, huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulundu.
Kamu-akademi iş birliğini güçlendirecek protokol kapsamında; eğitim ve staj programlarından ortak araştırma projelerine, bilimsel etkinliklerden uygulamalı çalışmalara kadar geniş bir alanda ortak adımlar atılacak
Basın İlan Kurumu Yönetmeliği’nde mali yapıya ilişkin önemli düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlandı. Değişiklikle kredi ve teminat süreçlerine yeni düzenleme getirildi.
Basın İlan Kurumu Genel Kurulu, basın çalışanlarına yönelik sosyal desteklerin yüzde 50 oranında artırılmasını ve azınlık gazetelerine maddi yardım yapılmasını kararlaştırdı. Toplantıda, süreli yayınlara verilen kredilere uygulanacak faiz oranı da belirlendi.
Basın İlan Kurumu 33. Dönem 6. Genel Kurul Toplantısının açılışında konuşan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Abdulkadir Çay, Kurum olarak sektörde gerçek karşılığı olan, sahada hissedilen ve somut sonuçlar üreten iş birliklerini kararlılıkla sürdüreceklerini ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Tuncay Karabulut ve Basın İlan Kurumu Konya Bölge Müdürü Halil İbrahim Parlak , Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir’i ziyaret etti.
Basın İlan Kurumu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde basın sektörüne yönelik önemli bir desteği hayata geçirdi. Türkiye Sigorta A.Ş. ile yürütülen iş birliği kapsamında basın çalışanları çok sayıda sigorta ürününe yüksek oranlı indirimlerle sahip olabilecek.
İGF Genel Başkanı Mesut Demir, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, Anadolu yerel medyasının ekonomik sıkıntılarının ciddi boyutta olduğunu, vergi yüklerinin hafifletilmesi ve Basın İlan Kurumu tarafından ek gelir sağlanması gerektiğini belirtti.
Basın İlan Kurumu (BİK)'nun düzenlediği “Dijital Dönüşüm Çağında Habercilik: Yapay Zekâ ve Dijital Yetkinlikler” paneli, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Duran’ın katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Panelde dijitalleşmenin medya üzerindeki etkileri, yapay zekâ, dezenformasyon ve gazeteciliğin geleceği ele alındı.
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Abdulkadir Çay, yeni yıl münasebetiyle yayımladığı mesajında, basın çalışanlarına güzel bir yıl geçirmeleri temennisinde bulunarak, sektöre ilişkin beklenti ve değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaştı.
Basın İlan Kurumu Genel Kurulu tarafından teklif edilen Resmî İlan Fiyat Tarifesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak Resmî Gazete’de yayımlandı. Tarife 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nda Resmî İlan Fiyat Tarifesine yapılacak artış oranları belirlendi. Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nde, uygulamada tespit edilen gereklilikler ve sektörün ihtiyaçları doğrultusunda değişiklikler yapıldı.
Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu, 2025 yılı 25. toplantısında deprem bölgesindeki basın kuruluşları için uygulanan muafiyetleri 30 Haziran 2026’ya kadar uzatma kararı aldı.
İnternet Gazetecileri Federasyonu (İGF) Genel Başkanı Mesut Demir, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Abdulkadir Çay’ı ziyaret ederek dijital medyanın sorunları ve çözüm önerilerini içeren kapsamlı raporu sundu.
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Abdulkadir Çay, çevrimiçi toplantıda üst yönetimle bir araya gelerek planlama ve raporlamanın önemini vurguladı. Çay, internet medyasının resmi ilan hakkı kazanmasıyla kurumun etki alanının genişlediğini belirtti.
Düzce merkezli bir internet haber sitesinin BİK Analitik sistemini manipüle ettiği gerekçesiyle resmî ilan yayımlama hakkının tamamen iptal edildiğini duyururken, 14 internet haber sitesi hakkında da, İstanbul merkezli bir IP üzerinden şüpheli trafik oluşturarak ölçümleme sistemini manipüle etmeye çalıştıklarından dolayı Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.
Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu toplantısında resmî ilan ve reklam yayımıyla alakalı süreli yayınlar hakkında yapılan işlemler, basın çalışanlarının borç para talepleri ile diğer idari konular görüşüldü.
İnternet Gazetecileri Federasyonu (İGF) Genel Başkanı Mesut Demir, medya emekçilerinin 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutladı. Başkan Demir, artık yerel medyanın ayağa kalkması ve kaldırılması gerektiğini, Basın İlan Kurumu komisyonunun yüzde 4’e, KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesinin şart olduğunu söyledi.BURSA (İGFA) - İnternet Gazetecileri Federasyonu (İGF) Genel Başkanı Mesut Demir, medya emekçilerinin 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutladı.
İGF Genel Başkanı Mesut Demir, 24 Temmuz’un sansürün kaldırılmasının yıl dönemi olduğunu dikkat çekerek, “Osmanlı’nın özellikle son zamanlarında çıkan gazeteler sansür memurlarının kontrol ve denetiminden geçtikten sonra yayınlanıyordu. 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet’in ilanından sonra bu uygulamaya son verilmesi günümüzde sansürün kaldırılması olarak adlandırılmaktadır. Bunun için de 24 Temmuz tarihi, Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanmaktadır. Ülkelerin gelişiminde çok önemli bir yere sahip olan basının, halkı bilgilendirme, bilinçlendirme, kamuoyunda gerekli hassasiyetleri oluşturma gibi çok önemli işlevleri bulunuyor. Bu nedenle demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan basın, kamuoyuna tarafsız, doğru ve hızlı biçimde bilgi ve haber vererek, toplumu aydınlatıp, meslek ilkelerine, kişilik haklarına saygı çerçevesinde çalışmalarını sürdürmelidir.” diye konuştu.
“BİK KOMİSYONU YÜZDE 4’E, KDV YÜZDE 1’E DÜŞÜRÜLMELİ”
Medyalarının en önemli sorununun istihdam, ekonomik gelir ve vergi yükleri olduğuna dikkat çeken Demir, “Medyaların ekonomik olarak güçlü olması, istihdamı da beraberinde getirmektedir. Bugün binlerce iletişim fakültesi mezunu genç meslektaşlarımız işsiz durumdadır. İstihdamın artması için, medyaların kapanmaması, birleştirilmemesi, daha çok ekonomik şartlarının iyileştirilmesi gerekir. Basın İlan Kurumu’nun yerel medyalar üzerinden aldığı yüzde 15 komisyon ve yüzde 20 KDV yeniden gündeme alınmalı, komisyon yüzde 4’e, KDV ise yüzde 1’e düşürülmelidir. Basın İlan Kurumu, medyalardan aldığı yüzde 20 KDV’yi de gelir olarak almaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerin tanıtım reklamları, yerel medyanın yaşaması ve istihdamın artması için önemlidir.” diye konuştu.
“İŞKUR, MEDYA ŞARTLARINI HAFİFLETMELİ, GAZETECİLERE YEŞİL PASAPORT VERİLMELİ”
Geçmiş yıllarda İŞKUR tarafından medyalara sağlanan istihdama yönelik 9 aylık teşvik, son 4 yıldan buyana maalesef 3 ay olarak verildiğini, istihdam şartlarının da ağırlaştırıldığına dikkat çeken Demir, “İletişim fakültesi mezunu yüzlerce meslektaşımız, farklı sektörlerde çalışmak durumunda kalmıştır. İşkur, istihdamın artması için 9 aylık teşvik sistemine geri dönmek zorundadır. Meslektaşlarımızın önemli sorunlarından birisi de, yeşil pasaport konusudur. Basın kartı bulunan meslektaşlarımızın yurtdışı seyahatlerinde gri pasaport yerine devlet memuru, sporcu, iş insanları ve avukatların kullandığı yeşil pasaport verilmesi şarttır.” ifadelerini kullandı.
“BAYRAMIMIZI BURUK KUTLUYORUZ”
Medya ve gazetecilerin sorunlarının büyük olduğu bir 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı buruk kutladıklarını ifade eden İGF Genel Başkanı Mesut Demir, mesleki kuruluş olarak medya ve gazetecilerin sorunlarıyla dertlenmeye devam edeceklerini, çözüme kavuşması için gerekli tüm görüşme ve çalışmaların süreceğini ifade ederek, “Bu vesileyle tüm meslektaşlarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyorum.” dedi.
Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu, süreli yayınların şart ihlalleri nedeniyle cezalar uygularken, alan adı değişikliği taleplerini değerlendirdi. BİK toplantısında ayrıca basın mensuplarına borç yardımı kararı da alındı.
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından Yönetim Kurulunca beklemeye alınan Basın Ahlak Esaslarına ilişkin şikâyetlerin, Danıştay kararı sonrasında yeniden incelenmesine başlandığını bildirdi.
Basın İlan Kurumu'nun son genel kurulunda kararı alınan gazetelerin asgari satış fiyatları ile ilgili karara ilişkin Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği'ndeki değişiklik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
Basın İlan Kurumu (BİK), 32. Dönem Genel Kurulu’nun son toplantısında süreli yayınlara verilen kredilere uygulanacak faiz oranını düşürürken, gazetelerin asgari satış fiyatlarını güncelledi. BİK Analitik sisteminin hedeflenen yeni hizmet faaliyetleri için ticari işletme kurulması kararlaştırıldı.
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Konya’da gerçekleştirilen bölge toplantısında internet haber sitelerine yönelik manipülasyon teşebbüslerine karşı uyarılarda bulundu.
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Konya Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etti. Ziyeteri sırasında çarpıcı açıklamalarda bulununan Erkılıç: 'Gazeteciliğin onurunu geri kazanmalıyız' dedi.
Basın İlan Kurumu, süreli yayınlarla ilgili eski versiyonu uygulamadan kaldırılan NACE Kodlarının yenisinin alınarak kuruma bildirilmesi gerektiği bildirildi.
Basın İlan Kurumu (BİK), Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği'nde yaptığı değişikliklerle, gazete ve internet haber sitelerinin elektronik ortamda denetlenmesine olanak tanıdı. Süreli yayınların kadro şartlarında da düzenleme yapan BİK, 2 personel istihdam etme zorunluluğunu 1'e indirdi.
Basın İlan Kurumu (BİK) genel kurulu İstanbul’da toplandı. Resmi ilan fiyat tarifesine asgari yüzde 50 zam yapılması talebiyle verilen iki önergenin gündeme alınması kabul edilmedi.
27.11.2024
Çerez Tercihleriniz
Sitemizin çalışması için zorunlu çerezleri kullanıyoruz. İzin verirseniz
ziyaret istatistikleri ve ilgi alanınıza uygun reklam gösterimi için de
çerez kullanmak istiyoruz. Tercihinizi dilediğiniz zaman
Çerez Ayarları'ndan değiştirebilirsiniz.
Ayrıntı için Çerez Politikası ve Aydınlatma Metni.
Zorunlu Çerezler
Oturum, güvenlik ve tercihlerinizin hatırlanması için gereklidir. Bu çerezler olmadan site çalışmaz, bu yüzden kapatılamaz.
Analitik Çerezler
Hangi haberlerin okunduğunu ve sitenin nasıl kullanıldığını anlamamızı sağlar. Toplu istatistik üretilir, kimliğiniz tespit edilmez.
Reklam Çerezleri
Reklamların ilgi alanınıza uygun seçilmesi ve aynı reklamın tekrar tekrar gösterilmemesi için kullanılır.