EKONOMİ

Ziraat Mühendisi Özmenay Uyarıyor: Hileli Zeytinyağına Dikkat

Ziraat mühendisi Mesut Özmenay, tüketicilere yönelik önemli uyarılarda bulunarak, hileli zeytinyağlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Ziraat Mühendisi Özmenay Uyarıyor: Hileli Zeytinyağına Dikkat

Özmenay, düşük maliyetli sıvı yağlar veya başka bitkisel yağların zeytinyağına karıştırılabileceği bilgisini paylaşırken zeytinyağı fiyatlarında büyük bir artış beklendiğini aktardı.

Son dönemlerde sahte gıda ürünlerinde yaşanan artışa dikkat çeken Ziraat Mühendisi ve Tarım Danışmanı Mesut Özmenay, özellikle etiketlerde yer alan ünlü zeytinyağı üreticisi ülkelerin adlarının kullanılması, tüketicileri yanıltabilecek bir husus olduğunu söyledi. Rafine edilmiş zeytinyağlarının daha düşük kaliteye sahip olabileceğini belirten Özmenay, bu ürünlerin genellikle sadece "zeytinyağı" olarak satıldığını ifade etti.

ZEYTİNİN ZEYTİNYAĞINA DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Zeytinlerin elle veya mekanik olarak toplandığı hasat dönemlerinin genellikle sonbaharda gerçekleştiğini aktaran Özmenay, elle toplanan zeytinlerin daha az hasar gördüğü için daha iyi kalitede zeytinyağı üretimine imkan tanıdığını açıkladı. Hasat edilen zeytinlerin yıkanıp temizlendikten sonra öğütme işlemine tabi tutulduğunu belirten Özmenay, soğuk sıkım ve sıcak sıkım yöntemleri arasındaki farklara da değindi.

SOĞUK SIKIM VE SICAK SIKIM ZEYTİNYAĞININ FARKI NEDİR?

Soğuk sıkımın düşük sıcaklıklarda gerçekleştiği ve daha fazla aroma ile besin değerini koruduğu, ancak veriminin daha düşük olduğu bilgisini paylaşan Özmenay, sıcak sıkımın ise yüksek sıcaklıklarda gerçekleştiğini ve daha fazla yağ elde edildiğini, ancak bazı aromaların ve besin değerlerinin kaybolabileceğini belirtti.

Zeytinyağı konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Mesut Özmenay, tüketicilere sağlıklı ve kaliteli bir ürün tercih etmeleri konusunda uyardı.

UZMANINDAN İPUÇLARI

Yüksek sıcaklıkta işlenen zeytinlerin, zeytinyağının aromasını ve besin değerini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Özmenay, tüketicilere alışveriş yaparken bazı önemli noktalara dikkat etmelerini önerdi.

Özmenay, “Zeytinyağı etiketleri dikkatlice incelenmeli; menşe bilgileri, işlem türü (soğuk sıkım veya sıcak sıkım), kalite derecesi ve marka bilgileri kontrol edilmelidir.” dedi.

Kaliteli zeytinyağının tat ve aroma açısından farklılık gösterebileceğini belirten Özmenay, özellikle extra virgin zeytinyağının daha zengin bir tada ve aromaya sahip olduğunu ifade etti.

Özmenay, zeytinyağı satın alınırken cam şişelerin seçilmesi gerektiğini belirterek “Çünkü cam, ışık ve hava geçirmez, bu da zeytinyağının kalitesini daha iyi korur.” dedi.

ZEYTİNYAĞI FİYATLARI VE GELECEK

Özmenay, zeytinyağı fiyatlarının bir dizi faktöre bağlı olarak değişebileceğini, ancak uzun vadede kaliteli zeytinyağına olan talebin devam etmesi durumunda fiyatlarda artış olma olasılığının yüksek olduğunu belirtti.

Kaliteli zeytinyağı üretiminin daha fazla dikkat ve kaynak gerektirdiğini ifade eden Özmenay, geçen yıl 74 lira olarak açıklanan alım fiyatının bu sezon 295 liraya yükselerek 315 liradan rafa konulduğu bilgisini paylaştı. Özmenay zeytinyağfiyatların 500 lirayı aşabileceğini değerlendirdi.

AdminAdmin