YEREL

Yunak'ta Doğal gaz Heyecanı Yaşanıyor

Konya İli Yunak İlçesi Odabaşı Mahallesinde Yer Alan Eski Göl Alanında Meydana Gelen Yanma-Gaz Çıkışına Yönelik Mta Genel Müdürlüğü Tarafından Yerinde Yapılan Teknik İncelemelere İlişkin Hazırlanan Bilgi Notu

Yunak'ta Doğal gaz Heyecanı Yaşanıyor

 

            Konya İli, Yunak İlçesi, Odabaşı Mahallesi eski göl alanında yanma olduğunun bildirilmesi üzerine, 09/11/2018 tarihinde söz konusu bölgeye gidilerek yerinde incelemelerde bulunulmuştur. Sahada yapılan teknik incelemelerde, Bu gazların ortamın eski göl alanı olması ve suların çekilerek toprakta bol miktarda bitkisel kalıntı bırakması sebebiyle biyolojik kökenli organik madde içeren alandan kaynaklı gazlar olduğu düşünülmektedir. Ayrıca yanan malzemenin, toprak ile karışmış olan bol miktardaki bitki kalıntılarının içten yanması şeklinde gerçekleştiği görülmüştür. İnceleme alanı içerisinde yanmanın olduğu alanlarda toprakta ve havada Optima7 Gaz Analiz cihazı ile %CH4, %CO2 ve H2S (ppm) gaz ölçümleri yapılmıştır.

Yapılan ölçüm sonuçları aşağıdaki tabloda verilmiştir;

Ölçüm Yapılan Yer

CO2 (%)

CH4 (%)

H2S (ppm)

Yanan Alan Yakını

9,69

0,35

237

Yanma Alanı

18,94

0,87

353

Aktif Yanma Noktası

19,47

2,54

1659

Sönümlenmiş Yanan Alan

0,23

0,02

13

Havada

0,05

0

0

 

Söz konusu sahada ölçülen gazlardan CO2 gazı yanmaya bağlı olarak oluşan boğucu bir gaz olup, söz konusu alanda yanmaya bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında ortamın atmosferik etkilere açık olması nedeni ile mevcut haliyle insan sağlığı açısından önemli bir tehlike teşkil etmemektedir.

Ancak yanma alanında ve aktif yanma noktasında tespit edilen CH4 ve H2S gazı zehirli ve yanıcı bir gazdır. Bölgede yüzeyde ve yüzey altında yanma devam etmekte olup, yer yer zemin altındaki malzemelerin yanması dolayısıyla alanda çökmeler oluştuğundan, alan üzerinde canlıların gezinmesi tehlike arz etmektedir.

Bu itibarla, söz konusu alanda yapılan inceleme ve ölçümler neticesinde, doğal olarak yanma olayı bitinceye kadar, ivedi olarak, insan ve hayvanların alana girerek zarara uğramamaları için sahada güvenlik tedbirlerinin alınması önerilmektedir.

                                                                                                                     

 

AdminAdmin