Ulusal Hububat Konseyi tarafından organize edilen ve sektörün paydaşlarını bir araya getiren Hububat Kongresi, bölge tarımının geleceğine ışık tutan önemli bir sunuma ev sahipliği yaptı. Kongrede söz alan Konya Şeker Fabrikası Zirai Üretim Koordinasyon Müdürü Yüksek Ziraat Mühendisi Celil Çalış, "Konya’da Olası Su Krizinin Sonuçları" başlıklı konuşmasıyla katılımcılara ve üreticilere hayati uyarılarda bulundu.

"Su Olmazsa Üretim Zinciri Kırılır"
Celil Çalış, sunumunda iklim değişikliği ve yer altı su seviyelerindeki dramatik düşüşün sadece tarımı değil, bölge ekonomisini de tehdit ettiğini vurguladı. Konya Havzası’nın Türkiye’nin gıda güvenliği açısından "kilit" noktada olduğunu hatırlatan Çalış, su krizinin derinleşmesi durumunda hububat rekoltesinde yaşanacak kayıpların gıda fiyatlarına ve tedarik zincirine doğrudan yansıyacağını belirtti.

Çalış, konuşmasında şu temel noktalara dikkat çekti: ‘’ Su kaynaklarının verimli kullanımı için modern sulama sistemlerine geçişin artık bir tercih değil, zorunluluk olduğu.Havza bazlı planlama ile suya daha az ihtiyaç duyan stratejik ürünlerin teşvik edilmesi gerektiği. Kontrolsüz kullanımın devam etmesi halinde geri dönüşü olmayan çevresel felaketlerin ve obruk oluşumlarının artacağını ifade etti.
Teşekkür ve Onurluk Takdimi
Programın sonunda, Konya tarımına ve akademik literatüre sağladığı değerli katkılardan dolayı Celil Çalış’a bir teşekkür nişanesi sunuldu. Çalış’a onurluğunu takdim eden Ali Sürücü, yapılan saha çalışmalarının ve bilimsel verilerin bölge çiftçisi için yol gösterici olduğunu ifade etti.
Törenin ardından kısa bir açıklama yapan Çalış, Konya Şeker olarak zirai üretimin her aşamasında su verimliliğini merkeze alan projelere devam edeceklerini ve bu konuda farkındalık yaratmak için tüm kurumlarla iş birliği içinde olacaklarını belirtti.



































