GÜNCEL

Yılmaz Bademli : ’Ülkemiz Dünyanın En Büyük Un İhracatçısı’’

2. Türkiye Çiftçi zirvesinde konuşma yapan Tarım Kredi Holding Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Yılmaz Bademli"Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan savaşan tarafları ve BM’yi ikna edip tahıl koridorunun açılmasını verdiği güvence ile sağlamasa hem ülkemizdeki un ve unlu mamul üreticileri üretimde riski göğüsleyecek hem de dünyanın pek çok ülkesi açlık tehdidi ile karşı karşıya kalacaktı.

Yılmaz Bademli : ’Ülkemiz Dünyanın En Büyük Un İhracatçısı’’

Tarım Kredi Holding Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Yılmaz Bademli konuşmasına şöyle devam etti ;

‘’Ülkemiz dünyanın en büyük un ihracatçısı. Dahilde işleme rejimi kapsamında Ukrayna ve Rusya’dan getirdiğimiz buğday ülkemizde katma değerli hale getirilip ihraç ediliyor. Yani o koridorun açılması kırılan tedarik zincirinin tamir edilmesi ve ihracata çalışan un farikalarımızın çalışıp üretmesi, o farikalarda çalışan vatandaşlarımızın çalışmaya devam edebilmesi demektir. Tedarik zincirinin tamirini sağlayarak sürecin kesintiye uğramasına izin vermeyen Sayın Cumhurbaşkanımıza bu vesileyle gıda sektörünün bir parçası olarak şükranlarımızı arz ediyorum.

Gıda tedarik zincirini ve gıda arz güvenliğini etkileyen tek unsur maalesef savaşlardan ibaret değil. Hem üretim tarafını hem süreci etkileyen çok sayıda aktör ve durum var. Kuraklık nasıl arz güvenliği üzerinde etkin ise spekülatörler de tedarik sürecinde o derece etkin oluyor maalesef. Gıda üretiminde kullanılan girdilerin tedariki ve dağıtımından, tarımsal üretimin finansmanına, emtia fiyatlarından gümrük tarifelerine, ticaret kısıtlarından, gıdanın küresel erişiminde politik tercihlere kadar çok aktörlü ve çok bilinmeyenli komplike bir konudur gıda tedarik zinciri ve gıda arz güvenliği konusu." dedi

 

HABER MERKEZİ 

AdminAdmin