GÜNCEL

Vuslat Vaktinde Gazze Unutulmadı

Mevlana'nın 750’ınci Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri, Şeb-i Arus töreniyle sona erdi. Gün içinde Mevlana Müzesi'nde sandukasının başında yapılan Gülbank duasının ardından Mevlana Kültür Merkezi'nde sema törenine geçildi. Törene Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Vali Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,protokol üyeleri ve davetliler katıldı.

Vuslat Vaktinde  Gazze Unutulmadı

Programın açılış konuşmasını yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,

1d21299b-7418-48d2-bf91-f056ff00facb.jpg

“Bugün kalplerimizin derinliklerinde bir ışık yakmak ve Mevlana’nın mirasını hatırlamak için bir aradayız. O tüm insanlık için bir rehber ve bir ışık kaynağıydı. Dünyamızı adaletin hüküm sürdüğü bir yer haline getirmek zorundayız. Bu vesileyle Filistin topraklarında mazlumların acılarının dinmesini temenni ediyorum. Hz. Mevlana’nın kainatı kucaklayan insan sevgisi, Allah’a olan bir sevginin karşılığıdır. Hz. Mevlana Müslümanlığın üzerinde hassasiyetle durdu. Ona göre ölüm, ruhun doğumudur ve toprağa ekilen tohum gibi yeniden filizlenmektedir. Konya'mızda yayılan bir güneş gibi asırlardır yol gösteren piri vuslatının 750'inci yılında rahmetle anıyorum. 2023 yılının Mevlana Yılı olarak yer edinmesini sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi

Vali Özkan : ''Hz. Pir'in yorumları, tevhidi ve Kainattaki nizamı zihinlere  nakşetmektedir.'' - ureticihaber.com


Mevlana’nın derin tesirler bıraktığını ifade eden Vali Vahdettin Özkan ise, “Hazreti Mevlâna; oluşturduğu gelenekle, Türk irfan hayatını besleyen çok önemli bir kaynaktır, bir hazinedir. Bu kaynak Anadolu’dan Rumeli’ye uzanan manevi bir silsile ile irfan yolunu oluşturmuştur. Hz. Pir; bütün insanlığı kucaklamış ve bütün insanlık tarafından derin bir teveccühle karşılanmıştır. Eserleriyle; çokluk içinde birliği görmeyi, birlik içinde de çokluğu görmeyi ve sanattan sanatkârı göstermeyi sağlamaktadır. Hz. Pir’in yorumları, tevhidi ve Kainattaki nizamı zihinlere nakşetmektedir. Hz. Mevlâna; sanat, zarafet ve edebiyatta derin tesirler bırakmıştır. Aynı zamanda medeniyetimizin ahlak anlayışını en veciz bir şekilde ifade etmiştir. İnsan, Kâinat, hayat, vuslat tasavvurunu gönül penceresinden tasvir eden Mevlâna Celâlettini Rumi, tüm zamanlara ve İnsanlara hitap eden evrensel bir miras bırakmıştır. Mevlâna Celalettin-i Rumi Hazretleri; akıl ve kalbin beraberliğinde, gönüllerde muhabbet ve tevazuyu mayalamıştır. Bu duygularla, Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle ilan edilen “2023 Mevlâna Yılı’nda, Hazret-i Pir’i Vuslatının 750. Yıldönümünde bir kez daha rahmetle anıyorum. Başta yanı başımızdaki Kudüs olmak üzere, coğrafyamız ve tüm dünyada barışın ve adaletin yeniden tesis edildiği, Hazret-i Mevlâna’nın Tevhid ve muhabbet tarifindeki, birlik ve huzurun yeniden vücut bulduğu bir dünya temennisiyle siz değerli konuklarımızı muhabbetle selamlıyorum.” şeklinde konuştu.


Törende konuşan Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hazreti Mevlana’yı rahmet ve minnetle andığını ifade ederek, “Mevlana Hazretleri yüce Kur’an ve peygamberimizin sözleriyle beyitlerini süslemiştir. Hz. Mevlana asıl hedefi yaratana kavuşmak olarak görmüştür. Mevlana’nın değerlerini özümsememiz şarttır. Türkiye olarak haksızlıkların karşısında olmaya devam edeceğiz. Tüm dünya mazlumlarının yanında olmaya haklarını korumaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandıç

 

Bakan Ersoy’un ardından kürsüye çıkan TBMM Başkanı Kurtulmuş, huzura gelen bütün Mevlana sevenlerini selamlayarak, “Aslında Mevlana gel buraya diyerek insanlara kapıyı açıyor gönlünü açıyor. Aslında insanlara zihnini açıyor ve insanlar 750 senedir bu çağrıya uyarak geliyor” şeklinde konuştu. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş İsrail’in Gazze’de yaptığı katliamı bir kez daha lanetleyerek, “Ey Netanyahu ve çetesi tarihinizden esin alın. Size Hz. Musa’nın kıstasını hatırlatıyoruz. Tarihinizden ders alın ”şeklinde konuştu.

AdminAdmin