GÜNCEL

VETERİNER HEKİMLER DERTLİ

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak, 29 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla yayınladığı kutlama mesajında, sektör çalışanlarının sorunlarını gündeme getirdi

VETERİNER HEKİMLER DERTLİ

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak, veteriner hekimlerin de sağlıkçı olmasına rağmen sağlık çalışanlarına verilen fiili hizmet zammından faydalandırılmadıklarını belirterek, Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasasında da kapsam dışı bırakıldıklarını söyledi.

Koçak, 29 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Veteriner hekimlerin insanlığa büyük katkılar sağlayan sağladığını söyledi. Veteriner hekimlerin beşeri hekimlere büyük katkılar sağlamasına diğer hekim ve sağlıkçılarla aynı hakları alamadıklarını dile getiren Koçak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Veteriner Hekimlik hayvanların evcilleştirilmesi ile tarih sahnesine çıkmış dünyanın en saygın ve köklü mesleklerinden biridir. Veteriner Hekimlik eğitiminin başlaması ile birlikte hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, beşeri hekimliğin gelişmesine büyük katkılar sağlamıştır. Veteriner hekimler; hayvan sağlığının ve aynı zamanda insan sağlığının korunması, hayvan refahının iyileştirilmesinin yanı sıra, gıda güvenliğinin sağlanması, küresel açlığın azaltılması, zoonoz hastalıkların önlenmesi, hayvan ıslahı, tıbbi araştırmalar ve biyolojik çeşitliliğin korunması alanında yaptıkları çalışmalarla insanlığa büyük katkılar sağlamışlardır.

Dünya Veteriner Hekimler Günü her yıl farklı bir tema ile kutlanmaktadır. Dünya Veteriner Hekimleri Birliği (WVA) ile Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün (OIE) 2023 yılında belirlediği tema ‘’VETERİNER HEKİMLİĞİNDE ÇEŞİTLİLİĞİ, EŞİTLİĞİ VE KAPSAYICILIĞI TEŞVİK EDEREK VETERİNER HEKİMLERİN REFAHINI ARTTIRMAK. ADALET VE EŞİTLİĞİ SAVUNACAK, FARKLILIKLARIN OLDUĞU BİR DÜNYADA EŞİTLİK! ” dir.

Belirlenen tema ile Veteriner Hekimlerin bu alanlardaki çalışmalarına kamuoyunun dikkatinin çekilmesi amaçlanmaktadır. Altı kıtada sayıları 1.7 milyonu geçen Veteriner Hekim tarafından 23’ncü kez kutlanacak olan Dünya Veteriner Hekimler Günü, Veteriner Hekimler için onur kaynağı, gurur kaynağı ve mutluluk kaynağı olmuştur.

Ancak, ülkemizde 6 Şubat’ta yaşanan afet, kaybettiğimiz vatandaşlarımız, meslektaşlarımız ve öğrencilerimiz nedeni ile bu yıl kutlama değil bir dayanışma ve anma etkinliği olacaktır. Bu vesile ile kayıplarımızı tekrar saygı ile anıyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Yine toplum sağlığını korurken görevi başında geçen yıl 25 Nisan 2022 tarihinde katledilen meslek şehidimiz Veteriner Hekim Volkan LALE’nin acısını hala derinden hissediyor ve saygıyla anıyoruz. 

Bu gün insanımızın daha iyi beslenmesi, et, süt, yumurta ve diğer hayvansal gıda üreticilerinin yanında, ilaç sanayinin gelişmesine önemli katkılar sağlayan yetiştiricimizin daha kaliteli ve yüksek verim elde edebilmesi için ıslah çalışmalarını yürüten, en büyük sevinç kaynağı acılarını dilleri ile değil ancak sesleri ve bakışları ile anlatan hayvanların dertlerini dindirmek olan, sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda neticede sağlıklı nesillerin yetişmesinde öncü ama bugüne kadar yaptıklarına oranla takdir edilmemiş, buna rağmen sorumluluklarının bilincinde olan Türk Veteriner Hekimlerinin gündeme gelmesi açısından çok önemlidir.

Veteriner Hekimlik mesleği, hayvan sağlığı, insan sağlığı ve çevre sağlığının birbirinden ayrılmaz unsurlar olduğunu ifade eden Tek Sağlık kavramının temel direğidir. Yaşanılabilir bir dünya için, sağlıklı insan nesillerinin yetiştirilebilmesi için, hayvanlarımızın mutluluğu ve huzuru için Veteriner Hekimler var güçleriyle gece-gündüz, yaz-kış demeden çalışmaktadırlar.

Veteriner Hekimler hayvan sağlığını korumanın yanında insan sağlığına da önemli katkıda bulunurlar. Dünyada 300’den fazla hayvandan insana bulaşan zoonoz hastalıklardan, çalışmalarıyla insanlar…

AdminAdmin