GÜNCEL

Vali Özkan ; ‘’Hz. Pir; Bütün İnsanlığı Kucaklamış Ve Bütün İnsanlık Tarafından Derin Bir Teveccühle Karşılanmıştır.’’

Hazreti Mevlâna; oluşturduğu gelenekle, Türk irfan hayatını besleyen çok önemli bir kaynaktır, bir hazinedir. Bu kaynak Anadolu’dan Rumeli’ye uzanan manevi bir silsile ile irfan yolunu oluşturmuştur.

Vali Özkan ; ‘’Hz. Pir; Bütün İnsanlığı Kucaklamış Ve Bütün İnsanlık Tarafından Derin Bir Teveccühle Karşılanmıştır.’’

Hz. Pir; bütün insanlığı kucaklamış ve bütün insanlık tarafından derin bir teveccühle karşılanmıştır.

Eserleriyle; çokluk içinde birliği görmeyi, birlik içinde de çokluğu görmeyi ve sanattan sanatkârı göstermeyi sağlamaktadır.

Hz. Pir’in yorumları, tevhidi ve Kainattaki nizamı zihinlere nakşetmektedir.

Hz. Mevlâna; sanat, zarafet ve edebiyatta derin tesirler bırakmıştır. Aynı zamanda medeniyetimizin ahlak anlayışını en veciz bir şekilde ifade etmiştir.

İnsan, Kâinat, hayat, vuslat tasavvurunu gönül penceresinden tasvir eden Mevlâna Celâlettini Rumi, tüm zamanlara ve İnsanlara hitap eden evrensel bir miras bırakmıştır.

Mevlâna Celalettin-i Rumi Hazretleri; akıl ve kalbin beraberliğinde, gönüllerde muhabbet ve tevazuyu mayalamıştır.

Onun yaklaşımında; enaniyet ve ihtirastan sıyrılıp başta insan olmak üzere mevcudata hikmet ve muhabbetle bakmak esastır.

Hz. Pir’in geleneğinde, tefekkürle aklı selimi, hissiyatla kalbi selimi, şükürle zevki selimi tadarak, meşrebi taassuptan uzak, istikamet ve adalet üzere yol alınır.

Bütün zamanlar için, insanlığa ışık tutan büyük mütefekkir Hz. Mevlâna “fıtratı” esas alarak tüm insanlığa kemâlât yolunu göstermiştir.

Hz. Mevlâna’nın dilinde ölüm, ölümsüzlüğün yoludur ve gerçek dost ile vuslat etmektir.

Ölüm; vücut kafesine hapsolmuş ruhun azad olması, gerçek sevgili olan Allah’a kavuşması, hasretin sona ermesi, Allah ile insan arasındaki perdenin kalkması şekliyle idrak edilmektedir.

Bu yıl Mevlâna Celalettinİ Rumi’yi anma törenlerinde “vuslat vakti” diyerek ihtirastan, adaletsizlikten uzak duracağız.

İrfan mektebinin yetiştirdiği gönül erleri; kalbi İlahi sıfatların tecelligâhı olarak görmektedir. Akıl ve kalbin buluşması, hakikatin esas alınması, barış ve hoşgörü temelinde tüm zorlukların aşılması ile Kâmil İnsan ve Kâmil Toplum inşası bugünün zaruriyeti haline gelmiştir.

Bu duygularla, Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle ilan edilen “2023 Mevlâna Yılı’nda, Hazret-i Pir’i Vuslatının 750. Yıldönümünde bir kez daha rahmetle anıyorum.

Başta yanı başımızdaki Kudüs olmak üzere, coğrafyamız ve tüm dünyada barışın ve adaletin yeniden tesis edildiği, Hazret-i Mevlâna’nın Tevhid ve muhabbet tarifindeki, birlik ve huzurun yeniden vücut bulduğu bir dünya temennisiyle siz değerli konuklarımızı muhabbetle selamlıyorum.

 

AdminAdmin