GÜNCEL
Giriş Tarihi : 07-03-2025 15:55   Güncelleme : 07-03-2025 16:03

TÜRKTOB Başkanı Güler: ‘’Irak’ın Tarımının Modernleşmesine Destek Vermeye Hazırız’’

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler Irak’ın Musul Kentinde temasları değerlendirerek, “Türk tohumculuk sektörü olarak bilgi birikimimiz ve teknolojimizle bu bölgedeki tarımın modernleşmesine destek vermeye hazırız” diye konuştu.

TÜRKTOB Başkanı Güler: ‘’Irak’ın Tarımının Modernleşmesine Destek Vermeye Hazırız’’

Irak’ın Musul Kentindeki temasları hakkında bilgi veren Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler şu bilgileri verdi:Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) heyeti olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanı Sezgin Karadeniz ve T.C. Bağdat Büyükelçiliği Tarım Müşaviri Dr. Mücahit Öztürk ile birlikte Irak’ın Musul kentinde çok verimli temaslarda bulunduk. Öncelikle T.C. Musul Başkonsolosu Serhad Varlı ile bir araya gelerek bölgedeki tarımsal yapı, ihtiyaçlar ve iki ülke arasındaki ticari bağları değerlendirdik

Resim önizlemesi

. Ardından Ninava Vilayetinde, Musul Valisi Abdulkader Dakheel ve yerel yöneticilerle geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdik. Musul, Irak’ın tarımsal üretim açısından en önemli bölgelerinden biridir. Bizler de Türk tohumculuk sektörü olarak bilgi birikimimiz ve teknolojimizle bu bölgedeki tarımın modernleşmesine destek vermeye hazırız. Artık yeni misyonumuz; yalnızca ticaret yapmak değil, tarımsal bilgi ve deneyimimizi dost ve kardeş ülkelerle paylaşmaktır. Pandemi sonrası tarımın, gıda güvenliğinin ve milliyetçiliğinin ne kadar kritik hale geldiğini hepimiz gördük. Bugün Kalkınma Yolu Projesi’nin, terörden arındırılmış bölgelerin ve istikrarın konuşulduğu bir dönemdeyiz. Türkiye olarak gelişmiş tarım teknolojilerine, Ar-Ge ve bitki ıslahına büyük yatırımlar yapıyoruz.

Resim önizlemesi

Bu birikimi, geçmişimizin ve geleceğimizin bir olduğu bu coğrafyayla paylaşmak bizler için tarihi bir sorumluluktur. Toplantılar sonucunda önemli iş birlikleri için kararlar aldık. Musul’da ilk etapta 50 üreticiye Türkiye’de eğitim verilmesi, bitki ıslahına özel önem gösterilmesi, şirketler arasında iş birliği ve ortak projelerin geliştirilmesi, sektörel ticaret heyeti programlarının düzenlenmesi ve deneme alanları oluşturulması konusunda mutabık kaldık. Türk tarımı ve tohumculuk sektörü her geçen gün büyümeye devam ediyor. Türkiye tarımda kendine yeterli ve dış ticaret fazlası veren bir ülkedir. Biz de bu gücümüzü, özellikle tarihî, kültürel ve kardeşlik bağlarımızın güçlü olduğu coğrafyalarla paylaşarak daha büyük başarılara imza atacağız” dedi.

Resim önizlemesi

AdminAdmin