TEKNOLOJİ

Türkiye Tarihinde Bir İlk Yurdun Dört Bir Tarafından Canlı İzledi

Türkiye’nin 'İnsanlı İlk Uzay Misyonu' planlanan saatte gerçekleşti. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan 00:49'da yapılan fırlatma ile Alper Gezeravcı ilk Türk astronot olarak tarihe geçti.

Türkiye Tarihinde Bir İlk Yurdun Dört Bir Tarafından  Canlı İzledi

 

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu sorunsuz bir fırlatma ile başladı. Tarihi anlar nefes keserken, vatandaşlar da o anları yurdun dört bir yanında anbean televizyon ekranlarından izledi.

GEZERAVCI'NIN MEMLEKETİNDE BÜYÜK COŞKU

Mersin'in Silifke ilçesinde vatandaşlar, hemşerileri olan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunu Göksu Mahallesi Anıt Meydanı'nda kurulan dev ekranlardan izledi.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan,  "Beklerken de o anı izlerken de çok heyecanlandık. Bu heyecanı, eminim ki Türkiye'deki 85 milyon vatandaşımız ekranları başında izleyerek yaşadı. Bu meydanı binlerce hemşerimiz doldurdu. Bunların arasında çocuklarımız, gençlerimiz de vardı. Yeni nesil teknolojiye meraklı. İlimizden uzaya yolculuk yapan birisinin çıkması, gençlerimizde müthiş bir heyecan ve istek oluşturdu. Alper kardeşimiz bu yönüyle bir örnek, model teşkil ediyor. Onlar için ilham kaynağı oldu."

"TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR GÜN"

Vatandaşlardan Yurdakul Çalıkoğlu da büyük gurur yaşadıklarını belirterek, "Türkiye için çok önemli bir gün. Alper Gezeravcı kardeşimiz, nereli olsa fark etmezdi. O, tarihi bir ana ortaklık ediyor. Uzay yolculuğu şu an devam ediyor. Umarım kaza bela yaşamadan geri döner, tecrübelerini tüm gençlerle paylaşır." ifadelerini kullandı.

"NİCE YOLCULUKLARA İNŞALLAH!"

Yolculuğu, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar da takip etti. Bayraktar fırlatma sonrası sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu gece İstanbul Taksim'den uzay yolcumuzu coşku ve dualarla takip ettik. Alper Gezeravcı’nın görevini başarıyla yerine getirmesini ve sağ salim dönmesini diliyorum. Nice yolculuklara inşallah!" dedi.

 

PLANLANAN SAATTE FIRLATILDI

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın görev aldığı Axiom-3 uzay misyonu resmen başladı. Gezeravcı’yı SpaceX'in Dragon uzay aracıyla yörüngeye taşıyacak olan Falcon-9 roketi, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden TSİ saat 00.49’da başarılı bir şekilde fırlatıldı. Türkiye'nin dört bir yanında da ülkemizin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu soluksuz izledi. Gezeravcı, 36 saatlik yolculuğun ardından uzay istasyonuna ulaşacak. Uzayda 14 gün kalacak olan Gezeravcı, 13 uzay deneyine imza atacak.

AdminAdmin