GÜNCEL

Turgutoğlular Akşehir’de Toyga Ve Alaş Şöleni'nde Buluştu

Turgut ve Çevre Köyleri Derneği'nce(TURÇEV-DER) Akşehir Açık Hava Tiyatrosu'nda düzenlenen Toyga ve Alaş Şölenine Konya, Rize, Sivas ve çevre illerdeki Turgutlulardan yoğun bir katılım oldu.

Turgutoğlular  Akşehir’de Toyga Ve Alaş Şöleni'nde Buluştu

Turgutoğulları Birliği Alaş Toyga Kültür Şöleni'nin Akşehir'de 7.sini düzenledi.

Şölene AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, Akşehir kaymakamı Dr. Mehmet Özel, AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti'nin Akşehir ilçe teşkilatları, STK temsilcileri, Rize'yi temsilen Turgut Ailesi temsilcileri ve çok sayıda izleyici katıldı.

Resim önizlemesi

 

Program öncesi yöresel yemek ikramı yapıldı. İkramların ardından Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kuran hilafeti ile başlayan etkinlikte açılış konuşmasını yapan TURÇEVDER Başkanı Erol Yayla, “Turgutoğlularının bir araya gelerek kaynaşması için bu programı organize ettik. Derneğimizin girişimleriyle birlikte Türkiye’nin farklı yerlerinde bulunan tarih profesörleriyle bir araya geldik. Turgutoğullarının soyunun nerden geldiğini araştırdık. Bu çalışmalar sonucunda Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi ve Orman Bakanlığı, Afyon’da üç gün uluslararası Turgutoğulları sempozyumu düzenledi. Turgut ve Bayburt kardeşler, Ahmet Yesevi tarafından Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması için gönderildi. İlk olarak Ilgın’ın Bey Konak köyüne gelerek 1100’lü yıllarda Anadolu’ya ilk girişlerini yapmışlar. Turgutoğulları bu coğrafyada Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasının yanı sıra Selçuklu ve Osmanlı’nın kurulmasında önemli rol oynamıştır. Özellikle Karamanoğulları beyliğinin içerinde bulunmasından dolayı da Seydişehir, Beyşehir, Doğanhisar, Ilgın, Akşehir, Sultandağı, Emirdağı, Akşehir, Yunak, Çeltik, Cihanbeyli’den Toroslara kadar iskân edilmiştir” dedi.

Resim önizlemesi

Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya bu tür kültürel etkinliklerin birlik ve beraberliğimizi güçlendirdiğini ve hemşeriler arasında kaynaşmayı ve dayanışmayı arttırdığını ifade ederek, “Biz belediye olarak bu tür etkinliklere elimizden gelen her türlü katkıyı veriyoruz. Vermeye devam edeceğiz. Etkinliğin hayırlı olmasını temenni ederim” diye konuştu.

Resim önizlemesi

Plaket takdimi ile süren programda yerel sanatçılardan sonra sahne alan Sanatçı Osman Öztunç ile misafirler hoş vakit geçirdi.

Resim önizlemesi

AdminAdmin