SİYASET

Milletvekili Koçak Konya Tarımının Sulama Sorunu TBMM Gündemine Taşıdı

MHP Konya Milletvekili Konur Alp KOÇAK, Konya’nın en güncel sorunlarından bir olan tarımsal sulama konusunu TBMM Gündemine taşıdı.

 Milletvekili Koçak Konya Tarımının Sulama Sorunu TBMM Gündemine Taşıdı

. Konya Ovasının tarımsal sulama ihtiyacının karşılanması için yürütülen çalışmalara ilişkin bir yazılı soru önergesi hazırlayan Koçak, Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI’ya bazı sorular yöneltti.

 

Tarımın stratejik önemde bir sektör olduğunu vurgulayan Koçak, gıda güvenliği meselesinin giderek önem kazandığını belirtti. Konya’nın aldığı yağışın Türkiye ortalamasının altında kaldığına ve iklim değişikliğinin kuraklık ve çölleşme tehditlerini artırdığına değinen Konya Milletvekili, sulama yatırımlarının daha ciddi ve acil bir ihtiyaç haline geldiğini savundu. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından kanallar, barajlar ve göletler ile tarımın su ihtiyacının giderilmeye çalışıldığını ve bu açıdan önemli başarılar sağlandığını ifade eden Koçak, Konya Kapalı Havzasının sulama ihtiyacı için de önemli yatırımlar yapıldığını söyledi.

 

Konya halkının Mavi Tünel’in ve Apa-Hotamış İletim (AHİ) Kanalı’nın henüz beklendiği şekilde çalıştırılamadığı ve sulama ihtiyacının giderek arttığı yönündeki endişe ve şikayetlerini dile getiren Koçak, Tarım Bakanı Yumaklı’ya bu projelerin hayata geçirilmesinde yaşanan gecikmenin sebeplerini sordu. Koçak ayrıca, Mavi Tünel’in ve AHİ Kanalı’nın ulaşmadığı Altınekin, Cihanbeyli, Kulu ve Sarayönü ilçelerinin sulama ihtiyacının giderilmesi için Kızılırmak’tan ve Karasu Çayından su getirilmesine yönelik yürütülen çalışmaların ne aşamada olduğu hakkında bilgi talep etti.

 

Koçak’ın Tarım Bakanına yönelttiği sorulardan bir diğeri Afşar, Bağbaşı, Bozkır ve Derebucak Barajlarının ve Suğla Depolamasının güncel doluluk oranı hakkında oldu. Bozkır, Ahırlı ve Yalıhüyük ilçelerinin artan su ihtiyacının karşılanması için yürütülen çalışmalar hakkında da bir soru yönelten Koçak, son olarak bölgede su tüketiminin azaltılması amacıyla bölgenin iklim ve çevre şartlarını dikkate alan ve kuru tarımı önceliklendiren destekleme programlarının uygulanıp uygulanmadığı hakkında bilgi talebinde bulundu.

 

Tarım Bakanı Yumaklı’ya bu soruları yönelten Koçak, bir tarım şehri olan Konya’nın sulama ihtiyacını yakından takip edeceğini gösterdi. Seçim çalışmalarında sulama ihtiyaçları hakkındaki taleplere sıkça muhatap kaldığını belirten Koçak, vekil seçilmesi halinde bu konu hakkında bir soru önergesi hazırlayacağına dair söz verdiğini ve bu önergeyle de sözünü yerine getirmiş olduğunu belirtti.

AdminAdmin